Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Wieża+Grundig+M30+brak masy

POMAGA 22 Jan 2006 22:50 1115 7
    POMAGA
    Level 13  
    Kiedy zwieram minus głośników do masy wzmacniacz gra normalnie, włącza się przekaźnik, wszystko pracuje prawidłowo. Czy ktoś może mi pomóc? Nie wiem w czym problem, nie mam schematu:-( Czy masa jest włączana jakimś tranzystorem lub scalakiem?
    ducker1
    Level 25  
    Raczej nie spodkałem się z tym aby jakiś scalak czy tranzystor odłanczał mase. to nie to.
    poszukaj na płytce uszkodzonych lutowań bądz ścieżek jeśli takowe są to poprostu to popraw a jeśli to nie pomoże to poprostu zmostkuj masę głośnika do masy całej wieży i po problemie.
    kesio
    Level 11  
    Witam.
    Od niedawna jestem szczesliwym posiadaczem tej wiezy. Jednak nie dziala mi pilot. Po rozkreceniu na plytce brakuje jakiegos elementu - najprawdopodobniej tranzystora - ale ale jakby po tym elemencie zostala cyna na plytce. Czy macie moze Panowie schemat, instrukcje obslugi lub czy moglbym dostac zdjecie chociaz samej plytki pilota i opis elementow na niej?
    Posiadam rowniez wieze Grundig M2. Jej pilot dziala na M30. Na plytce pilota od M2 jest tranzystor o oznaczneniu C32740. Moze taki sam ma byc wlutowany w plyke od M30?
    Bede bardzo wdzieczny za podpowiedz i odpowiedz :)
    Pozdrawam
    Krzysiek (ktl@o2.pl)
    POMAGA
    Level 13  
    Prawdopodobnie to będzie taki sam tranzystor. C327 serii 40 nie jest to żaden wynalazek, zwykły sterujacy tranzystorek, bardzo popularny w wielu sprzętach elektronicznych. Możesz śmiało taki założyć, nawet jeżeli nie ruszy to napewno niczego nie uszkodzi.
    kesio
    Level 11  
    Witam.
    Wczoraj pilot zostal uruchomiony. Wlutowalem wlasnie taki tranzystorek C32740.
    A czy ktos z szanownych forumowiczow ma moze jakies instrukcje obslugi lub schematy do tej wiezy?
    Pozdrawiam i dziekuje za podpowiedzi
    Krzysiek
    POMAGA
    Level 13  
    Sam jestem posiadaczem takiej wieży i kiedyś dużo naszukałem się schematu. Niestety nic nie wskórałem. Jeżeli już są to płatne:-( Jak znajdziesz to chętnie skorzystam o ile będziesz łaskaw udostępnić;-)
    kesio
    Level 11  
    Hmm, jesli byloby wiecej chetnych, to mozemy kupic jedna kopie i podzielic sie nia.
    Pozdrawiam
    Krzysiek