logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak regulować prędkość serwomotoru 100-200W z enkoderem lub prądnicą tachometryczną?

opaopa 23 Sty 2006 01:19 3172 14
  • #1 2209099
    opaopa
    Poziom 11  
    Witam!
    Mam taki problem.
    Potrzebuję dokonać pomiaru prędkości obrotowej (jakiś enkoder, prądnica tachometryczna). W zależności od tego pomiaru chcę wysterować konkretną prędkość na serwomotorze. Układ ma działać ciągle, a prędkość serwomotoru potrzebuję przemnożyć przez konkretną wartość.
    Chodzi o schematy i opisy całego układu. Mile widziane propozycje typów urządzeń. Silnik ma mieć moc rzędu 100-200W, a obroty do kilku tysięcy na minutę.
    Układ działa ciągle, prędkość mierzona w zasadzie nie będzie ulegała zmianie, ewentualnie w niewielkich granicach.

Jeżeli ktoś będzie posiadał, to poproszę również o rozwiązanie tego problemu na bazie silnika prądu stałego zamiast serwomotoru (jeszcze się waham na czym to zrobić)
  • #3 2209277
    krozan
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Jeżeli nie potrzebujesz extra dokładności (należałoby ustalić granicę błędu) to można zrobić taki układ na PLC i serwonapędzie, z serwonapędu puścić sygnał analogowy przypisany do prędkości silnika a z PLC wypuścić na servo też sygnał analogowy który będzie sterował prędkością silnika. W PLC oczywiście trzeba byłoby napisać programik do regulacji lub zastosować PIDa. Pozostaje tylko kwestia pieniędzy ponieważ silnik+servo to wydatek około 1000$ + PLC
  • #4 2209388
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #5 2209792
    opaopa
    Poziom 11  
    Odwzorowanie tej prędkości powinno być w miarę dokładne.
    Koszty się nie liczą, bo nie będę tego realizował. To ma być przykładowy projek. Wyrywek lini produkcyjnej i będę potrzebował takiego układu.
    A konkretnie chodzi o to że mierzę prędkość w jednym miejscu i ta prędkość ma być odwzorowana w innym miejscu, ale nie wchodzi w grę połączenie mechaniczne.
    Potrzebuję konkretnych rozwiązań, bo wykonanie teoretycznego regulatora i symulację w matlabie potrafię zrobić :D
    Prośba jest o jakieś praktyczne rozwiązanie tego problemu.
    Miło by było gdyby tą prędkość dało się zwiększyć w stosunku do pomiaru, na przykład przemnożyć przez √2. Ale nie ma problemu, bo taką zmianę prędkości można wykonać przekładnią mechaniczną, która i tak będzie występowała bo ruch obrotowy będzie zmieniany na liniowy.
    Więc- pomiar prędkości i w miarę dokładne odwzorowanie tej prędkości na silnik. Bez wodotrysków.
    Z góry dziękuję.
  • #6 2210007
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #7 2211267
    opaopa
    Poziom 11  
    brzmi to dość skomplikowanie.
    Chyba nie ma sensu brnąć w takie skomplikowane urządzenia.
    A może masz jakiś link do takich rozwiązań? żeby poczytać, ale wydaje mi się że to będzie przesada. Bo przekazania momentu i kata położenia na pewno nie potrzebuję. Tylko prędkość obrotowa.
  • #8 2211325
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #9 2211332
    marpiasek
    Poziom 27  
    Ocena: 41
    Może tu:
    www.dacpol.com.pl
  • #10 2211477
    Tanaka_san
    Poziom 14  
    Ocena: 2
    kurcze a niemzna by zastosowac prostego ukladu na mikrokontrolerze? tarcza z otworami umiesczona na wirniku, transoptor szczelinowy sprzezony z tarcza - gotwy enkoder, prosty program liczacy liczbe impulsow i dzielacy przez czas obotu - wychodzi pradkosc obotu.
  • #12 2211713
    opaopa
    Poziom 11  
    _h, zacytowałeś mnie trzy razy i nie widzę tam sprzeczności, bo trzy cytaty mówią o tym samym.
    Potrzebuję to do wykonania cięcia w locie.
    Sprawa jest bardzo prosta! porusza się taśma produkcyjna i muszę zmierzyć jej prędkość. Tu dokonuję pomiaru prędkości obrotowej. I mam silnik, który ma się obracać szybciej, albo wolniej w zalezności od tego jak ta taśma będzie się szybko poruszała. Jak wcześniej napisałęm, prędkość ta raczej będzie stała. I nie potrzebuję tu układu zamkniętego, tylko normalny układ otwarty. Jeżeli taśma minimalnie zwolni, silnik też powinien zwolnić. Żadne wodotryski, nie doszukujcie się w tym głębokich przemyśleń. Panowie, na prawdę sprawa ma być uproszczona! Kręci się coś, ja chcę to zmierzyć i dać silnik który będzie się kręcił mniej więcej z tą samą prędkością.
    A chciałem zastosować serwomotor, bo uznałem że będzie łatwiej, bo nie będę musiał robić sprzężenia zwrotnego.
    Thats all, nie wiem jak jeszcze to wytłumaczyć- połączenie enkodera z serwomotorem potrzebuję, nie nowych pomysłów, ani radt, tylko to połączyć :roll:

albo prądnica tachometryczna + silnik DC
  • #13 2212118
    clipie
    Poziom 16  
    Ocena: 1
    no mikrokontroler jak w morde strzelil :)
    po tarczy przeslonowej na kazdy silnik, po fotokomorce (najlepiej dwie). w mikrokontrolerze program ktory na impuls z jednego silnika (nadajnika) dodaje do jakiegos rejestru wartos jeden a impuls z drugiego silnika odejmuje jeden, ten rejsetr to wyjsciowa wielkosc dla PWMa silnika (albo bez PWMa -co pewnie byloby lepsze i jeszce prostrze)

..i jak, mogloby byc?

Dodano po 2 [minuty]:

jesli chodzi o regolowany stosunek przedkosci to musiala by byc to jakas wymiernosc ( typu m/n)
    zamiast jedynki dodjaemy wartosc n a odejmujemy wartosc m.

IM PROSCIEJ TYM LEPIEJ :):)
    pozdro.
  • #14 2212888
    krozan
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    tutaj http://www.liyanplc.com/motion/flycut.html jest przykład cięcia w locie można tam znaleźć też konfigurację sprzętową i przykład programu, jeśli jesteś zainteresowany bliżej to polecam stronkę www.liyan.pl
  • #15 2218455
    opaopa
    Poziom 11  
    okej, już mi się sprawa rozwiązała.
    Dowiedziałem się że falowniki mają wejście na enkoder...

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy regulacji prędkości serwomotoru o mocy 100-200W z wykorzystaniem pomiaru prędkości obrotowej za pomocą enkodera lub prądnicy tachometrycznej. Celem jest odwzorowanie prędkości z jednego miejsca na inny silnik, bez mechanicznego połączenia, w układzie działającym ciągle i umożliwiającym skalowanie prędkości (np. mnożenie przez określoną wartość). Proponowane rozwiązania obejmują zastosowanie sterowania PID w PLC z serwonapędem, układy kaskadowe z regulatorami PI dla silników prądu stałego lub przemiennego, a także prostsze metody oparte na mikrokontrolerach z enkoderami optycznymi (tarcza z otworami i transoptor szczelinowy). Wspomniano również o selsynach transformatorowych jako rozwiązaniu sprzężenia prędkości i kąta, choć uznano je za zbyt skomplikowane. Wskazano na możliwość wykorzystania falowników z wejściem enkodera do sterowania prędkością silnika. Podkreślono, że układ ma być prosty, otwarty (bez sprzężenia zwrotnego), a dokładność odwzorowania prędkości powinna być umiarkowana, wystarczająca do zastosowań takich jak cięcie w locie na taśmie produkcyjnej. Podano linki do stron z przykładami i sprzętem (cantonimotor.com.pl, dacpol.com.pl, liyanplc.com, elm-chan.org) oraz omówiono praktyczne aspekty implementacji, w tym programowanie mikrokontrolera do liczenia impulsów i generowania sygnału PWM do sterowania prędkością silnika.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA