Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Banner Multimetr Fluke 87VBanner Multimetr Fluke 87V
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

AOC 17'' - 7Glr - chyba brak jednego koloru ..... ????

23 Sty 2006 14:42 1000 3
  • Poziom 13  
    Witam

    Zakupilem okazyjnie ostatnio w/w monitorek, jego defektem było ( oficjalnie) przerwany kabel.
    Z racji tego ze kabel VGA przerywa się z reguły przy wtyczce przelutowałem nową, ale nadal brak jest koloru ZIELONEGO.

    Przy próbie ustawienia temperatury kolorów na ustawienia urzytkownika mam do dyspozycji tylko dwie barwy RED i BLUE.

    Pytanie, czy z racji przerwanego przewodu gdzieś w środku kabla, procek w monitorze bedzie wyświetlał tylko te dwie wartości RED i BLUE???
    Jeżeli nie to co moze byc przyczyną i jak to naprawić ?? Czy to moze byc wina trafopowielacza ??

    Pozdrawiam
    Darmowe szkolenie: Ethernet w przemyśle dziś i jutro. Zarejestruj się za darmo.
  • Banner Multimetr Fluke 87VBanner Multimetr Fluke 87V
  • Pomocny post
    Poziom 24  
    Witam.
    Trafopowielacz możemy w tym przypadku zostawić w spokoju to nie jego wina, najlepiej będzie jak wymienisz cały przewód na nowy, popraw tez zimne luty na PK. Do testowania zassij z netu program Nokia monitor test i wtedy na odpowiednich paternach R, G, B sprawdzisz czy wszystkie barwy podstawowe są wyświetlane. Co do braku możliwości regulacji koloru zielonego z osd - są monitory, które mają możliwość ustawiania tylko R i B z poziomu osd - zielony jest fixowany, inaczej mówiąc R iB są ustawiane względem zielonego. Tak pewnie jest w tym przypadku.
    Pozdro.
  • Banner Multimetr Fluke 87VBanner Multimetr Fluke 87V
  • Poziom 13  
    Kabel jest ok, bo juz sprawdzilem.
    Zimne luty (podziałałem lutownicą) aczkolwiek znając moje :) szczeście przegapiłem ten najważniejszy.


    Przy ustawieniu kolorów w OSD na Red= 0 oraz Blue=0 jest obraz zielonkawy,

    Red=0 Blue=100 - obraz robi sie niebieski
    Red=100 Blue=0 - obraz robi się zółty.

    Chyba faktycznie ten zielony jest dobierany względem reszty kolorów, ale z tego by wynikało ze nie ma PEŁNEGO CZERWONEGO.

    Mierzyłem woltomierzem napiecia na lampie i przy ustawiniecha kolorów do połowy wychodziło R=37V G=37V B=37V,
    po zwiększeniu RED i BLUE do 100 miernik pokazywał R=100V G=30V B=100V

    Na OSD bynajmniej jest krwisty czerwony

    Dodano po 3 [godziny] 56 [minuty]:

    WIec odpowiadam sam na swojego POSTA :)

    Wina leżała po stronie wtyczki :) jeden z "włosków" od koloru zielonego połączył się z kolorem czerwonym.

    Stąd pojawianie się koloru ŻÓŁTAWEGO przy zwiększaniu na OSD ilości barwy czerwonej oraz KOLORU ZIELONEGO przy obniżaniu barwy czerwonej.
    Przy regulacji barwy niebieskiej, faktycznie regulowała się tylko barwa niebieska.

    FAKTYCZNie ten monitor nie ma mozliwości regulacji osobno barwą ZIELONĄ.

    Pozdrawiam.

    TEMAT ZAKOŃCZONY
  • Poziom 13  
    ZAMYKAM TEMAT