Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Kolumny Audion - wymiana głośników

mrrudzin 24 Jan 2006 14:24 2484 8
    mrrudzin
    Level 39  
    Jakiś czas temu kupiłem w jakimś hipermarkecie podobne do tych kolumny. Skusiła mnie cena. Moim zdaniem jak za niecałe 100PLN grają naprawdę nieźle :).
    Niedawno kupiłem amplitunerek Yamaha RX-V457 i pojawił się mały problem. Kolumny mają pracować jako satelitki. Niestety mają impedancję 4Ω, a wzmacniacz obsłuży satelitki 6 lub 8Ω.
    Przeglądając posty na forum trafiłem na stronę www.stx.pl
    Znalazłem takie głośniki o impedancji 8Ω które "wejdą" w te kolumny.
    I tu pojawia się moje pytanie: Czy to będzie grało w miare dobrze?
    No i jeszcze jedno. Kolumna ma impedancję 4Ω i jest trójdrożna. Czy żeby była 8Ω wystarczy wymienić głośnik niskotonowy, czy trzeba również średnio?
    Anonymous
    Anonymous  
    qscgu
    Level 34  
    ale jakie glosniki?? albo jestem slepy albo nie podales modelu, znajdz moze je na allegro tak zeby bylo cokolwiek o nich napisane, napisz jakie dziury maja na glosniki, zrob zdjecie i najlepiej opisz zwrotnice o ile takowa wystepuje, jaka to konstrukcja 2Way czy 3Way? jaka pojemnosc komory basowej? jaka pojemnosc dla sredniaka?
    mrrudzin
    Level 39  
    Więc tak. Głośniki w tych kolumnach są "no name". Na żadnym nie ma firmy ani parametrów.
    Zwrotnica wyparowała (tzn. nie ma czegoś takiego). Głośnik niskotonowy jest podłączony bezpośrednio do zacisków kolumny, średni przez kondensator, wysoki to przetwornik pizeo.
    Zdjęcia są w aukcji w 1-szym poście, ale zamieszczam jeszcze poniżej.
    Pojemnośc dla głośnika średniotonowego jest = 0. Tzn głośnik ma zabudowany kosz.
    Jeżeli chodzi o wymiary - przekrój boczny (co widać na zdjęciach) daje trapez.
    wysokość 240
    szerokość 340
    głębokość 170 (u podstawy) ,12 (u góry).

Otwór na głośnik basowy ma 15 cm.
    Anonymous
    Anonymous  
    mrrudzin
    Level 39  
    Quote:

zapomnij zeby cos wiecej z tego wycisnac

Jeżeli wycisne z nich tyle ile obecnie (przed wymianą) będe w pełni zadowolony.
    Chodzi mi tylko o impedancję głośników.

Jeżeli poruszyliśmy już ten temat.
    Mam kolumnę JAMO D160 bez głośnika basowego.
    średnica otworu: 19 cm.
    Wymiary kolumny: 60 (wysokość) x31 (szerokość) x24 (głębokość).

Czy głośnik (róznież z oferty STX) GDN-22-120-8-SS będzie się tam dobrze czuł?
    Jeżeli nie - co trzebaby zrobić żeby było ok
    Anonymous
    Anonymous  
    qscgu
    Level 34  
    wylicz objetosc i podaj dokladne wymiary dziur to ci moze poradze co mozna zmienic tylko bedziesz sie musial liczyc z kosztami