Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

zasilacz na LM338

bolek 24 Sty 2006 15:36 5255 3
  • #1 24 Sty 2006 15:36
    bolek
    Specjalista - oświetlenie sceniczne

    Cały dzień prześlęczałem nad archiwum elektrody i dochodze do wniosku że zmajstruje sobie zasilacz na LM338, ale mam w związku z tym kilka pytań. Potrzebował bym jeszcze zrobic regulacje prądu (płynnie)- może być do tych 5A które niby da LM. Mam koncepcje z LM358 i TL431 ale czy jako element ograniczający prąd (napięcie) mógłbym wykożystać LM338? W jednej z aplikacji LM338 ukazane jest sterowanie napięciem za pomocą sygnału TTL - tranzystor zwiera opornik ustalajacy napięcie. A jak by zamiast sygnału TTL podpiąc wyjście wzm. op odpowiedzialnego za ograniczenie pradowe?.

    Czym różni się wersja K i T układu LM338, tylko obudową? patrze na ceny pobliskiego sklepu i wersja K jest po 20 a T po 8zł

    0 3
  • #2 24 Sty 2006 22:20
    karolek
    Poziom 12  

    Wersja K na pewno lepiej wyprowadzi te 5A ciepla na radiator i tym sie raczej tylko roznią .Spodkalem sie juz kiedys w" praktycznym elektoniku "z podobnym opracowaniem gdzie lm byl sterowany wzmacniaczem operacyjnym zarowno w ustawianiu nap wy, jak i ograniczenia pradowego.A na tym wszystkim jeszcze siedzial procesor.gdybys byl zainteresowany to poszperam po "archiwach " i moge ci przeslac zdjecia artykolow bo skanera nie mam, a tego pisma juz nie ma na rynku.

    0
  • #3 24 Sty 2006 22:25
    bolek
    Specjalista - oświetlenie sceniczne

    byłbym wdzięczny... może ma ktoś jakies "praktyczne" wiadomości na temat odprowadzania ciepła z obydwu obudów?

    0
  • #4 18 Lis 2011 14:33
    Pabian22
    Poziom 2  

    Witam, postanowiłem podpiąć się pod ten temat.
    Zmontowałem układ bazując na schemacie znajdującym w datasheet LM338.
    zasilacz na LM338
    Moim celem jest osiągnięcie stabilizatora prądu 3A z płynną regulacją w okolicach 3A.
    Układ jest zasilany napięciami ze starego zasilacza AT. Na wejście Vin daję z owego zasilacza +11,68V, a tam gdzie trzeba doprowadzić ujemne napięcie podaję -4,68V. Odbiornikiem jest halogen JCR12V35W20H/2GZ.
    Nie wiem co może być źle w tak prostym układzie. Układ jest poprawnie zmontowany, sprawdzałem kilka razy, przelutowałem także na inną płytkę - dalej to samo, natężenie prądu na halogenie wynosi 2,23A, i nie zmienia się wraz ze zmianami rezystancji potencjometru. Układ jaki wykonałem nieco się różni od katalogowego, ponieważ nie mogłem znaleźć rezystora 0,24 Om oraz potencjometru 150 Om. Zamiast 0,24 mam 0,22 Om (oczywiście rezystor ceramiczny), a zamiast potencjometru 150 Om mam 470 Om + 220 Om równolegle do niego, tak więc mój stabilizator wygląda następująco:
    zasilacz na LM338

    Moje pytanie brzmi czy ktoś robił taki stabilizator prądu i wie co może być nie tak ?

    0