Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Ładowarka na LM317. Nie działa regulacja prądu.

24 Sty 2006 15:49 5032 9
  • Poziom 26  
    JW kombinowałem różnie i nie mogę regulować prądu, napięcie tak-
    w skali 1.30V do 15.57V ale prąd się utrzymuje raz na kilkaset mA raz na 1A a raz wcale, schemat był już omawiany ale tam nie ma nic wyjaśniająceg na temat Prądu.

    opis autora:
    "W oparciu o popularny układ zasilacza LM 317 można zbudować prostą ładowarkę do akumulatorów posiadającą regulację napięcia do którego naładuje się akumulator oraz regulację prądu ładowania. Regulację napięcia do którego ma być naładowany akumulator przeprowadza się potencjometrem P1. Natomiast do regulacji maksymalnego prądu ładowania służy potencjometr P2. Napięcie końcowe ładowania ustawiamy bez podłączonego akumulatora , mierząc voltomierzem (cyfrowym) napięcie wyjściowe. Po podłączeniu rozładowanego akumulatora układ zaczyna stabilizować prąd wyjściowy. Napięcie accu jest wtedy niższe niż napięcie na wyjściu ładowarki i stabilizator US1 dąży do podniesienia tego napięcia. W miarę jak wzrasta napięcie akumulatora prąd ładowania spada prawie do zera. W końcowej fazie przez akumulator płynie niewielki prąd podtrzymujący. Napięcie wejściowe powinno być tak dobrane aby różnica napięć między wejściem a wyjściem układu US1 nie przekraczało 10V , gdyż może zadziałać wewnętrzny układ zabezpieczenia ograniczający prąd wyjściowy. Układ może być zasilany z akumulatora samochodowego lub zasilacza."

    Pomóżcie mi wykombinować coś prostego! help

    To jak jakaś propozycja?
    Należy używać przycisku ZMIEŃ.
    Scaliłem dwa posty. [h]
  • Poziom 26  
    Przecież pisałem że już to widziałem. pytam sie teraz jak naprawić regulację prądu.
  • Pomocny post
    Poziom 13  
    A dlaczego uwazasz ze jest ona nieprawidlowa? ze schematu nic takiego nie wynika.
    Sprawdz ze poprawanie polaczyles wszyskie podzespoly, wyeliminuj zimne luty - fakt ze cos nie dziala zwykle powodowany jest czynnikiem ludzkim. Jesli masz mozliwosc poeksperymentowania zrob tak:
    - odepnij P2 od P1
    - polacz P2 z zewnetrznym zasilaczem (interesuje nas napiecie ok 3V DC)
    - podlacz woltomierz na wyjscie regulatora (tego testowanego)
    - polacz drugi woltomierz na suwaku P2
    Teraz za pomoca P1 mozesz regulowac napiecie na wyjsciu - czyli tak jak bylo, a za pomoca P2 zapewne bedziesz mogl regulowac... napiecie na wyjsciu. Dzieje sie tak dlatego iz polaryzujac baze T1 powodujesz ze poplynie prad kolaktora, zmieniajac tym samym potencjal ADJ LMxxx - czyli nic innego niz to co robi P1.
    Jesli okaze sie ze tak skonfigurowany uklad dziala jak opisalem, zapisz sobie wartosc napiecia na suwaku P2 przy ktorej T1 zaczyna zmieniac napiecie wyjsciowe - to bedzie minimalne napiecie jakie trzeba "wygenerowac" na R4, podczas gdy suwak P2 jest w krancowej gornej pozycji, by uklad ograniczajcy prad zadzialal. byc moze bedziesz musial zmianic wartosc R4 na (zapisane napiecie)/(wymagany minimalny limit pradu)

    Nie wiem czy to wyjsnia cokolwiek... ale jak pisalem zacznij od sprawdzenia poprawnosci montazu.
  • Specjalista elektronik
    Jeśli chodzi o niepowtarzalność działania regulacji prądu, to pewnie niekontakt na P2.
    A jeśli chodzi o to, że niewiele da się uregulować, że zawsze jest duży - już pisałem.
  • Poziom 26  
    Może usiłujesz ładować naładowane aku. To jest regulacja (ograniczenie) maksymalnego pradu ładowania, przy zadanym napięciu .
    Przy zmianie napięcia na aku prąd też się może zmieniać.
    Próbowałeś regulacje prądu na obciażeniu rezystancyjnym ?
  • Poziom 26  
    Nie, jeszcze nie. ale najpierw musze znalezć trafo na minimum 2A. i nie wiem jak to sprawdzić.
  • Specjalista elektronik
    Do sprawdzania regulacji prądu najlepiej obciążyć kilkoma diodami 1N4001 szeregowo w kierunku przewodzenia.
  • Poziom 26  
    Coś mi sie chyba udało. prąd sam się ustawia mi pozostaje ustawić tylko napięcie. ale i tak nie jest to doskonałe bo testowałem tylko na jednym pakiecie aku 1000mAh. 6X 1.2V po kilkuminutowym ładowaniu 150mA pokazał 8.4V
    PS. czy da sie "trochę zlikwidować" efekt pamięci? chociaż nie wiem czy akum. go ma.
  • Pomocny post
    Specjalista elektronik
    To albo akumulatory były już naładowane, albo mają bardzo małą pojemność - 1.4V na ogniwo mają
    akumulatory prawie naładowane, a jakby przedtem były rozładowane, to potrzeba by było 8-10 godzin.

    Efekt pamięci - dość trudno jest go uzyskać, zwłaszcza bez odpowiedniego sprzętu, w dużym stopniu
    likwiduje go rozładowanie o jakieś 0.1V poniżej ostatniej płaskiej części charakterystyki (zwykle do
    1V, może 1.1V); żeby w pełni go usunąć, trzeba kilkakrotnie naładować i rozładować akumulator.