Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Funai MK6, pali tranzystor w przetwornicy.

Przemyslaw 06 May 2003 16:56 2171 12
    Przemyslaw
    Level 28  
    Dostalem takie cos do naprawy. Uszkodzony byl tranzystor 2SD1710 i zenerka w jego bazie. Wymienilem i telewizor gral jakis czas. Uszkodzil sie ponownie podczas wlaczania. Tym razem wymienilem tranzystor na BU508AF, oprocz tego zenerke, rezystor emiterowy 0,68 oraz tranzystor Q504. Zastapilem go BD136. Pogralo to jakis tydzien i znowu to samo - przy wlaczaniu wylacznikiem sieciowym.
    Czytalem kiedys cos podobnego na forum. Czy moze to byc wina zepolu rozmagnesowujacego kineskop? Moze ktos sie kiedys spotkal z podobnym uszkodzeniem w MK6? Bede wdzieczny za wszelkie sugestie.
    muminek
    Level 16  
    Nie pamietam dobrze tego modelu, ale tranzysrot ktory zastapiles BD136 w orginale powinien miec bete> niz 800, prawdopodobnie jest to przyczyna twoich niepowodzen.
    mch
    Level 23  
    Jeśli w oryginale siedział 2SC3807 to musi być 2SC.Za 2SD1710 nie wstawiaj Bu508 bo napewno padnie.Sprawdź resztę tranzystorów i wymień trasoptor (jeśli jest).
    Stef
    Level 31  
    Przemyslaw wrote:
    Tym razem wymienilem tranzystor na BU508AF, oprocz tego zenerke, rezystor emiterowy 0,68 oraz tranzystor Q504. Zastapilem go BD136. Pogralo to jakis tydzien i znowu to samo - przy wlaczaniu wylacznikiem sieciowym.
    Czytalem kiedys cos podobnego na forum. Czy moze to byc wina zepolu rozmagnesowujacego kineskop? Moze ktos sie kiedys spotkal z podobnym uszkodzeniem w MK6? Bede wdzieczny za wszelkie sugestie.

Moja rada, oddaj to do serwisu. Posiadając tak "wielką" wiedzę, cieńko to widzę.
    Cewki rozmagnesowania i uszkodzenie w przetwornicy :D
    Koń (ten, który mówi)by się uśmiał.
    Do działu humor się to nadaje :D
    Jest taki dział dla początkujących, tam należy pisać takie bzdety.
    I jeszcze jedno. proponuję zapytać właściciela Tv. Prawdopodobnie posiada podobną wiedzę w zakresie napraw Tv, tylko nie ma śmiałości psuć cudzego sprzętu!
    zdzich42
    Level 41  
    Układ rozmagnesowania nie wiele ma wspólnego z przetwornicą. Pisałem już wiele razy ale się powtórzę: zamienniki żyją krótko. Wstaw to co wstawiła firma w oryginale i powinno działać
    ElGregor
    Level 22  
    :arrow: Stef
    Zadaniem tego forum jest pomagać innym, a nie naśmiewać się z cudzej niewiedzy. Zamiast wytłumaczyć koledze, że cewki odchylające nie są zasilane z przetwornicy piszesz:
    Quote:
    "Koń (ten, który mówi)by się uśmiał.
    Do działu humor się to nadaje "

Życzę ci takiej pomocy kiedy zadasz pytanie na forum :x
    Stef
    Level 31  
    ElGregor wrote:
    :arrow: Stef
    Zadaniem tego forum jest pomagać innym, a nie naśmiewać się z cudzej niewiedzy. Zamiast wytłumaczyć koledze, że cewki odchylające nie są zasilane z przetwornicy piszesz:
    Quote:
    "Koń (ten, który mówi)by się uśmiał.
    Do działu humor się to nadaje "

Życzę ci takiej pomocy kiedy zadasz pytanie na forum :x

Na powyższy tekst, napiszę, że pomóc można każdemu i naprawdę należy. Ale jeżeli koleś nie mając pojęcia w temacie zabiera się za naprawę sprzętu i to nie własnego, to bez jaj. Czy myślisz, że na forum nauczy się podstaw elektroniki? A przemyślałeś ile sprzętu będzie trzeba wyrzucić po jego ingerencji?
    Kilku takich klientów przynosi mi sprzęt do naprawy, a później doliczają sobie jeszcze dodatkowe PLN. Nie na tym to chyba polega. Nie jest to dział to dalszej konwersacji, jeżeli nie mam racji, to pisz na priv.
    P.S. Może zauważyłeś, ale jak do tej pory to tylko ...... , osobiście możesz się domyślić, może znajdziesz mój post z prośbą o pomoc.
    Przemyslaw
    Level 28  
    DZIEKUJE CI !STEF! za wspaniala POMOC. A moze na drugi raz jak nie masz nic konkretnego do powiedzenia, to poprostu nie powiesz nic, co?
    Elektronika zajmuje sie od dawna i doskonale wiem, ze cewki, ktore rozmagnesowuja kineskop, nie sa zasilane z przetwornicy. Tylko, ze spalenie tranzystora nastepuje w momencie wlaczania - dokladnie wtedy kiedy te cewki dzialaja. Sa to elementy indukcyjne i stad moje watpliwosci. Czytalem kiedys na TAKIM forum podobne wywody i teraz sam sie zastanawiam. Chcialem abyscie napisali co o tym sadzicie a nie to, ze TY uwazasz ze jestes NAJLEPSZY!!!
    Co do tranzystorow, to na poczatku wstawialem oryginaly - pozyly krocej niz zamienniki a byly 3 razy drozsze. Podstawie transoptor. Pozostalym kolegom serdecznie dziekuje za rady i w pewnym sensie wstawianie sie za mna. Co do elektroniki - STEF, moze masz jakies wolne dni w grafiku na korepetycje dla mnie? - Chetnie skorzystam ... :)
    Przemyslaw
    Level 28  
    Aha, jeszscze jedno panie stefie: NIGDY nie przekazalem sprzetu do naprawy gdzie indziej, za to sam naprawiam czesto po innych cwaniakach i wiem o czym piszesz, ale nie powinienes oceniac czyjejs wiedzy po jednym poscie, pa!
    zbylat
    Level 15  
    Drogi Panie Przemysławie następnym razem przeczytaj to co piszesz a potem kliknij WYŚLIJ ,a jak sie nie czyta to co sie pisze to tak wychodzi sie na totalnego amatora.
    Wymień bez sprawdzania Q504 i Q235 przy transoptorze popraw lutowania zmień na orginały 2SC3807 i 2SD1710 i będzie chodzić .
    SylwekI
    Level 13  
    sprawdz wszystkie półprzewodniki w przetwornicy(diody,tranzystory),wymień kodziorki.rozmagnesowanie?-raczej nie-paliłoby bezpiecznik,ale możesz spróbować wymienić pozystor-czasami on robi zwarcie-ale tak jak mówiłem paliłby bezpiecznik.sprawdz również kondziorki na wtórnejstronie trafa.
    Stef
    Level 31  
    W numerze 2/2000 rok Serwisu Elektroniki na stronie 51 do 53 opisany jest dokładnie zasilacz od tego modela. Zasada działania i podstawowe usterki. Polecam przeczytać.
    andrzej54
    Level 12  
    sprawdz rezystor 47 k (nie pamiętam numeru) na wtórnej stronie trafa przy transoptorze w układzie regulacji napięcia.Miałem taki przypadek rezystor miał ok 200k