Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Panasonic Fp 7713/7715 - blade kopie

tito 24 Sty 2006 20:16 1277 8
  • #1 24 Sty 2006 20:16
    tito
    Poziom 18  

    Kopiarka ma 53k kopii, kseruje bardzo blado, pierwsza kopia wychodzi taka, że jeszcze coś widać, ale na następnych to czasami góry i dołu tak po 3cm to prawie biało. Jest już cała wyczyszczona, kanały toneru są udrożnione, silnikiem od dozowania nie kręci. Na deweloper jest jeszcze trochę czasu, a pomysłów mi brakuje.

    0 8
  • Pomocny post
    #2 24 Sty 2006 21:12
    machina73
    Specjalista - kserokopiarki

    Wymień druty elektrod ładującej i transferowej, wyczyść dokładnie optykę zwłaszcza tę część pod obiektywem. Jak nie pomoże do wymiany dv przebieg sugerowany przez producenta to czasem pobożne życzenia. Serwisówka na pw dla ułatwienia po polsku.

    machina

    0
  • Pomocny post
    #3 24 Sty 2006 22:12
    horse667
    Specjalista - kserokopiarki

    Machina na pewno ma rację, ale podpowiem jaki ja miałem dziwny przypadek ostatnio w tym modelu:
    -mianowicie kopiarka 32 tysiące czyli teoretycznie końcówka bęba ale ten jest w bardzo dobrym stanie (mechanicznie praktycznie bez śladów zużycia) zresztą kopia też jest idealna z tym że tylko pierwsza. Każda następna coraz bledsza. Przerwa i znowu pierwsza idealna i każda następna coraz bledsza. I co, okazało się że to był pierwszy bęben z 2000r. Po prostu się zestarzał, po wymianie kopia idealna -...każda.
    Taka ciekawosta horse

    0
  • #4 24 Sty 2006 22:58
    W.P.
    Specjalista - zasilacze komputerowe

    Podnieś pokrywę dokumentu i zrób kopię (sufitu oczywiście :) ).
    Brzmi śmiesznie ale to przydatny test. Powinieneś otrzymać czarną kopię.
    Posprawdzaj elektrody ładującą i transferową.
    53K to nic dla tej kopiarki.

    0
  • #5 25 Sty 2006 00:24
    kowal510
    Poziom 15  

    Jeśli chodzi o deweloper to bardzo rzadko w tych maszynach coś się dzieje przed 100tyś , tym bardziej że konstrukcja zespołu uniemożliwia wysypywanie się dewelopera.Może bęben ale również wątpie.Mój typ to toner zapewne jest nie orginalny a tylko taki daje prawidłową czerń.Eksperymentowałem z kilkoma nieorginałami i zawsze były problemy z czernią bo kopie były szare.Spróbuj 3-4 razy ręcznie dosypać toner(papier tray i 10)i w tedy wykonaj kopię będziesz wiedział.

    0
  • #6 25 Sty 2006 03:02
    xerwis
    Poziom 15  

    Jak maszynka bardzo mało uzywana to jest to problem i developera i bębna, pierwszy bęben jak zmienisz i nic to skontroluj połączenie styków "zespołu z developerem" (czyste czy nie), to jest maszyna gdzie jest pełno magicznych usterek szczególnie w rocznikach 2000 na 2001!:D

    0
  • #7 25 Sty 2006 10:39
    kowal510
    Poziom 15  

    A z tym to bym polemizował:!:

    0
  • #8 26 Sty 2006 18:41
    tito
    Poziom 18  

    Wymieniłem bęben, listwę i developer i jakby ręką odjął. Kopiarka robi czarno jak na ten model przystało, a po kilku kopiach nawet zaczęła dozować toner, czyli wszystko ok. Temat zamykam. Rację po części mieli machina73 i horse667 i do nich ukłony. Dzięki wielkie Pozdrawiam.

    0
  • #9 27 Lip 2006 15:07
    adrian.sad
    Poziom 13  

    Wystarczyło zmienic bęben. Pisałem już gdzies o tym.

    pzdr

    0
  Szukaj w 5mln produktów