Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Problem z Matizem -wyjęty akumulator

Drag 06 Maj 2003 20:23 2439 6
  • #1 06 Maj 2003 20:23
    Drag
    Poziom 16  

    Żona nie wyłączyła świateł i akumulator "siadł".Pod moją nieobecność uczynny sąsiad,właściciel Fiata 126p,bez zastanowienia wyjął akumulator i ładuje go.Nie jestem specem od alarmów,ale wiem na tyle,że po takiej "naprawie" z wyjęciem akumulatora musi uzbroić się immobiliser.Koledzy pomóżcie ! Co robić abym nie musiał holować samochodu do serwisu ?Drag.

    0 6
  • #2 06 Maj 2003 21:23
    Pschemek
    Poziom 23  

    Wyjęcie akumulatora nie ma ABSOLUTNIE wpływu na prace immobisera ,(domyślam sie że chodzi o fabryczny lub jakiś firmowy a nie jakąś samoróbke), choć zdarza sie że czasem sie zawiesi ;)

    Ojaki immobilizer chodzi i jakie są objawy- np. dioda świeci non stop, wogóle nie świeci , itp

    1
  • #3 06 Maj 2003 21:35
    oldking
    Poziom 28  

    Dziesiątki razy wymontowywałem akumulator i to z róznych samochodów - bez problemów.
    Montujesz, kasujesz alarm (z kluczyka) i zapalasz.
    Powinno być wszystko OK.
    Przy niektórych alarmach musisz mieć obydwa kluczyki przy sobie aby nauczyć alarm obydwu kluczyków (opis znajdziesz w instrukcji do alarmu).

    0
  • #4 06 Maj 2003 22:00
    Drag
    Poziom 16  

    To jest immobiliser firmowy w kluczyku,bez alarmu.Tyle mogę powiedzieć w tej chwili (trwają w domu poszukiwania instrukcji,gdzieś przepadła).Włożyłem akumulator,miga dioda,samochodu nie można odpalić-rozrusznik kręci.Dwa lata temu zdarzyło się podobnie ,wtedy znajomy pokombinował coś z włączaniem i odłączaniem akumulatora-pomogło,w tej chwili nie mam z nim kontaktu więc mi nie pomoże.Może ktoś spotkał już taki problem ?Drag.

    0
  • #5 07 Maj 2003 16:43
    bblo
    Poziom 13  

    spróbuj odłączyć jeszcze raz akumulator i podłączyć klemę pewnym ruchem, tak aby nie doprowadzić do iskrzenia przy jej zakładaniu. Iskrzenie przy podłączaniu akk. może powodować zawieszanie się urządzeń elektr. w samochodzie....wiem to z praktyki :)

    0
  • #6 07 Maj 2003 22:30
    Drag
    Poziom 16  

    Dzięki " bblo" .Uczyniłem jak napisałeś i...BINGO !Samochód zapalił za pierwszym podejściem.To podobno dobra metoda,potwierdził ją mechanik z serwisu gdy zajechałem na kontrolę akumulatora.Dziękuję wszystkim za zainteresowanie tematem.Drag.

    0
  • #7 27 Maj 2003 19:57
    hardtmuth
    Poziom 20  

    uratowal mi ten sposob zycie dzisiaj, a raczej mojej mamie :), umyla samochod i po rozkodowaniu immobilizera z antykiddnapem, po chwili zaczynal piszczec ze jest cos nie tak, 1h siedzenia, potem elektroda.pl i po wyjeciu fotela i dostaniu sie do akumulatora samochod ruszyl i jezdzi :)

    thx :)

    0