Witam, próbuje napisać mały program, który reagowałby na wciśnięcie poszczególnych klawiszy na klawiaturze sekwencyjnej a następnie podejmował akcje na wyświetlaczu 7-segmentowym, jednak nie wiem jak odwoływać się do poszczególnych klawiszy, tzn. potrafie jedynie napisać program, który reaguje na jakiekolwiek naciśnięcie, lecz nie rozróżnia, który klawisz został wciśnięty, docelowo chciałbym napisać program, dzięki któremu mógłbym przesuwać zapalony segment na wyświetlaczu za pomocą strzałek. Korzystam z książki Gałki „Podstawy programowania mikrokontrolera 8051” jednak po 3 prostych przykładach z diodą następuje skomplikowany według mnie przykład, który ciężko ogarnąć początkującemu adeptowi. Gdyby ktoś mógł mi w jakiś sposób przybliżyć to zagadnienie to byłbym bardzo wdzięczny, może macie jakiś nieskomplikowany przykład, którym moglibyście się podzielić to też nie pogardze.
PS. Szukałem na googlach, oraz na P2P, przejrzałem też kilka ebooków, ale nie znalazłem nic w tym temacie. Natknąłem się jedynie na jakieś wzmianki, że istnieje coś takiego jak klawiatura sekwencyjna, ale bez przykładów jej użycia. Pozdrawiam
PS. Szukałem na googlach, oraz na P2P, przejrzałem też kilka ebooków, ale nie znalazłem nic w tym temacie. Natknąłem się jedynie na jakieś wzmianki, że istnieje coś takiego jak klawiatura sekwencyjna, ale bez przykładów jej użycia. Pozdrawiam