Rozmawiał głuchy z niemową ....
Chłopie, robisz takie błędy ortograficzne że Twoich porad nie można traktować poważnie a i tak są niewiele warte.
Realnie to wygląda tak że ustawianie anteny metodą na pasek sygnału na tv jest niewiele warte. Miernik taki jest za mało dokładny żeby to zrobić dobrze. Poza tym wcześniej trzeba sprawdzić w ustawieniach tunera co ten wskażnik pokazuje.
Praktycznie można dokładnie ustawić antenę przy pomocy tunera analogowego, obserwując obraz na tv ale wymaga to dużej wprawy i nie da się nauczyć kogoś w kilku zdaniach jak to się robi dobrze.
Najlepszą metodą jest ustawianie na przyrząd co oczywiście też wymaga nieco doświadczenia żeby to zrobić dobrze.
Na marginesie, taką metodą jak powyżej opisałeś rekordziści walczyli po kilka dni na dachu a byli strasznie zdziwieni kiedy ja sobie z tym poradziłem w kilka minut. Oczywiście zrzućili to na to że mam miernik sygnału. Dla eksperymentu przestawiłem antenę i pozwoliłem im użyć mojego miernika. Szybko przekonali się że to nie jest takie proste jak by się wydawało. Oczywiście ustawiłem po nich prawidłowo.
Jest takie powiedzenie, stać Cię na konia to niech będzie stać na owies dla niego, więc wezwij kogoś kto się tym zajmuje profesjonalnie, nie zajmie to więcej niż kwadrans a antena ustawiona dokładnie odwdzięczy się dobrą pracą nawet w gorszą pogodę co przy ustawianiu niedokładnie będzie Ci w przyszłości psuło przyjemności oglądania.
SławeK