Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Router MICROCOM AD 2656 proszę o pomoc w konfiguracji

25 Sty 2006 22:00 5075 6
  • Poziom 18  
    Witam

    Posiadam router jak w temacie i mam podłączone trzy komputery. Szczerze mówiąc strasznie się ślimaczy jak chcę wejść na jakąkolwiek stronę.
    Myślę że przyczyna siedzi w ustawieniach routera lecz nie bardzo wiem co i jak ma być ustawione.
    Jeśli ktoś może mi poświęcić chwilę czasu byłbym wdzięczny. Pewnie nie jeden użytkownik ma taki router który śmiga dobrze to prosiłbym o podzielenie się informacjami.
    Dodam jeszcze że router dzieli mi Neo512.
    Wiem że dużo informacji jest na forum, lecz żeby to wszystko ogarnąć i dopasować do mojego routera to w moim przypadku trzeba by poświęcić tygodnie.
    Dziękuję z góry za wszelką pomoc
  • VIP Zasłużony dla elektroda
    Ustawienia routera mają niewielki wpływ na szybkość działania stron.

    Sprawdź lepiej czy któryś z komputerów nie używa P2P bez umiaru - to dużo bardziej prawdopodobna przyczyna "ślimaczenia".
  • Poziom 18  
    Oczywiście że używam emula. Ale nawet gdy na emulu nic się nie ściąga to i tak strony ciężko się wczytują.
    A skoro o tym mowa to czy można ustawić tak router aby np. na dwóch komputerach uzyskać "HI ID" ?
  • Pomocny post
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Peterson1 napisał:
    Oczywiście że używam emula. Ale nawet gdy na emulu nic się nie ściąga to i tak strony ciężko się wczytują.


    Odczekaj z godzinkę i wtedy sprawdź - nawet po wyłączeniu eMule przez długi czas dobijają się pakiety do niego.

    Cytat:

    A skoro o tym mowa to czy można ustawić tak router aby np. na dwóch komputerach uzyskać "HI ID" ?


    Pewnie, że można - przekierowujesz 2 różne porty na 2 komputery.
    Np 4662 na 1PC, 4663 na 2PC (takie same porty ustawiasz w konfiguracji eMule)
  • Poziom 18  
    Czyli mam rozumieć że główną przyczyną "ślimaczenia" jest emule itp. i nie ma na to wpływu żadne ustawienia routera?
    Często mam tak że chcę uruchomić stronę i wyskakuje komunikat "przekroczono limit czasu ..."
    Najgorsze że nie mam porównania jak działa neostrada u innych. Ale długie wczytywanie się stron jest często dość wkurzające.

    A co do "HI ID" to podziałam już jutro i dam znać o efektach.
  • Poziom 18  
    "HIGH ID" Ustawiłem i działa bez problemu. Co do szybkości otwierania się stron przy jednoczesnym korzystaniu z emula to pozostaje jeszcze wiele do życzenia.
  • VIP Zasłużony dla elektroda
    Peterson1 napisał:
    "HIGH ID" Ustawiłem i działa bez problemu. Co do szybkości otwierania się stron przy jednoczesnym korzystaniu z emula to pozostaje jeszcze wiele do życzenia.


    Musisz się na coś zdecydować, albo eMule szaleje do woli, albo strony się wczytują tak jak trzeba.

    Ustaw limit ściągania i wysyłania niższy przynajmniej o 10% od wartości maksymalnych łącza. Nie przesadzaj też z ilością sesji - 200 to max.