piotrturkoniak wrote: na gazie samochód pracuje prawidłowo a na benzynie sonda wykazuje nonstop ubogą mieszankę (zmana czasów wtrysku paliwa?) . może ktoś spotkał się z podobnym przypadkiem. dodam iż komputer gazowy był już podmieniany.
Myślę, że to "normalny" objaw. wskazania sondy na gazie są inne niż na benzynie i sterownik benzyny adaptuje się do tych wskazań (uczy się ich) i po przełączeniu na benzynę stosuje te nastawy do benzyny i zmienia skład mieszanki. Pomaga reset sterownika silnika, ponieważ wraca do ustawień początkowych czyli fabrycznych.
Moim skromnym zdaniem należy wykalibrować odpowiednio sterownik do gazu, a w zasadzie część odpowiedzialną za emulację sondy lambda. I tak ustawić , aby sygnał emulacji był jak najbardziej zbliżony do sygnału na benzynie. Należy ustawić parametr czasu symulacji sondy lambda ( w sterowniku Lecho nazywa się to TH i TL. Należy zmierzyć czas sumulacji przy bogatej i ubogiej mieszance na benzynie i po skróceniu ich o połowę wpisać do sterownika od gazu.
W praktyce ja osobiście wpisywałem różne ustawienia i obserwowałem co się dzieje z kontrolką check engine( przy nieprawidłowych nastawach się zapala) teraz obserwuję jedynie zapalanie się kontrolki po jeździe ponad 4000 obrotów silnika przez dłuższy czas, czyli bardzo rzadko.
Jest to żmudna czynność i podejrzewam, że twój gazownik szybko straci cierpliwość, dlatego lepiej zaopatrzyć się w kabelek do komputera i wziąść sprawę we własne ręce.
Pozdrawiam