Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Filtr TOKO szukam informacji

labo 26 Jan 2006 23:53 3444 9
    labo
    Level 13  
    Witam,
    Szukam informacji na temat filtru 7x7 TOKO 113CN2K159DZ.
    Niestety googlowanie nic nie dalo.
    Bede wdzieczny za wszelkie informacje.

Rafal
    Zbynex
    Level 26  
    Powiedz do czego ten filtr i gdzie siedzi, może da się odzyskać z jakiegoś sprzętu.
    e_techman
    Level 18  
    Witam,

To nie jest filtr, ale trafo w.cz mające zastosowanie w sprzęcie do zdalnego sterowania na 27Mhz (producent podawał, że na pasmo 27-35MHz). Niestety TOKO zmieniło oznaczenia i są dwa sposoby na rozwiązanie problemu (no może trzy).
    Jeden to zaopatrzyć się w trafo z nowymi oznaczeniami zdaje się, że jest to seria z numerem 499 na poczatku (jesli Ci zalezy moge dokladnie sprawdzić) są w tej serii trafa na wszystkie "polskie" pasma modelarskie czyli 27, 35, 40 MHz (i inne).
    Drugi sposób to wykonać to trafo samemu (to częsta praktyka) przy użyciu standardowej konstrukcji z filtrów 7×7 lub 10×10 z rdzeniem.
    Trzeci sposób to zlecić wykonanie tego firmie, która to potrafi zrobić podając podstawowe parametry czyli pasmo i kilka innych ... i co ciekawe są takie firmy.

Pozdr.
    e_techman
    labo
    Level 13  
    e_techman wrote:
    To nie jest filtr, ale trafo w.cz

Tak, przepraszam zle sie wyrazilem. Zle przyzwyczajenie. Na polskie 7x7 tez potocznie mowi sie filtry. :)

e_techman wrote:
    zdaje się, że jest to seria z numerem 499 na poczatku (jesli Ci zalezy moge dokladnie sprawdzić)

Bede bardzo wdzieczny

e_techman wrote:
    Drugi sposób to wykonać to trafo samemu (to częsta praktyka) przy użyciu standardowej konstrukcji z filtrów 7×7

Wlasnie o tym mysle, lecz nie znam parametrow oryginalnego.

Zbynex wrote:
    Powiedz do czego ten filtr i gdzie siedzi, może da się odzyskać z jakiegoś sprzętu.

W nadajniku modelarskim 35MHz.
    e_techman
    Level 18  
    Witam,

Dane jakimi dysponuję to 113CN... :
    freq: 27MHz;
    style 7KN (dawne oznaczenie katalogowe TOKO)
    uzwojenia:
    1-3 = 8 zw
    4-6 = 2 zw
    Q = 90 (+/-20%)
    L = 0,75uH

i jak już pisałem można zastąpić czymś 10×10;
    zwracam uwage na początki uzwojen z posiadanych przeze mnie danych wynika, że zaczynają się po przekątnej czyli na pinach 3 i 6. Trafo miało dołączaną pojemność na wejście 1-3 i dla 35MHz było to z tego co pamiętam chyba 22pF.

Co do istniejących zamienników to znalazłem kiedyś 7×7 o oznaczeniach 499GNS-0054R mający uzwojenia z odczepami i niestety nawijane zgodnie czyli początki uzwojen na pinach 3 i 4.

Pozdr.
    e_techman
    labo
    Level 13  
    e_techman wrote:

freq: 27MHz;
    style 7KN (dawne oznaczenie katalogowe TOKO)
    uzwojenia:
    1-3 = 8 zw
    4-6 = 2 zw
    Q = 90 (+/-20%)
    L = 0,75uH

Widzisz. Znalazlem tez taka informacje na http://81.137.140.57/Pages/VAR/page19.htm. Niestety nie zgadza mi sie to ze schematem http://homepages.tesco.net/ada.tippett/Radio3.htm#A.
    Tutaj filtr pracuje na polowie czestotliwosci wyjsciowej, czyli 17.55MHz. Dla 27pF wychodzi L=3.046. Sprawdzalem kwarc nadawczy i faktycznie generuje na polowce. Gdyby pracowal na 35, to co innego bo te 0.75uH by pasowalo.

Widzialem, ze ktos juz walkowal ten temat na https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic45986.html Niestety nie dostalem odpowiedzi na PW.
    e_techman
    Level 18  
    Witam,

A dlaczego twierdzisz, że filtr pracuje na połowie 35MHz czyli 17,5 MHz?
    skoro nadajnik jest na 35MHz a ostatni filtr nie byłby w stanie odfiltrować 35MHz z układu generującego 17,5MHz?

To jak to jest? Gdzie haczyk ...?

Pozdr.
    e_techman

.... ciąg dalszy .... nastąpi?
    labo
    Level 13  
    Witam,
    e_techman wrote:
    .... ciąg dalszy .... nastąpi?

A co ma nie nastapic. :)

e_techman wrote:
    A dlaczego twierdzisz, że filtr pracuje na połowie 35MHz czyli 17,5 MHz?

Cytuje: This consists of a crystal oscillator stage T2 that runs at half the output frequency, followed by a frequency doubling stage T3.

Pytanie tylko czy to prawda... Pomimo czterdziestki na karku zawsze odtwarzalem gotowe uklady i za cienki jestem aby to stwierdziec.

e_techman wrote:
    Skoro nadajnik jest na 35MHz a ostatni filtr nie byłby w stanie odfiltrować 35MHz z układu generującego 17,5MHz?

To jak to jest? Gdzie haczyk ...?

Nie wiem. :( Jestes w stanie mi to wytlumaczyc?

Pozdrawiam,
    labo
  • Helpful post
    e_techman
    Level 18  
    Witam,

Tak, działanie tego układu trzeba wyjaścić do końca, bowiem brak tej wiedzy może skutkować problemami przy jego uruchomieniu. Niestety powyższe zdanie, jakie cytujesz nie do końca wyjaśnia istotę sprawy. Tranzystaor T2 działa jako generator, stabilizowany kwarcem o częstotliwości 35MHz/2, ale jednocześnie pierwotne uzwojenie cewki L1 (na schemacie ma źle oznaczone wyprowadzenia) wraz z połączoną pojemnością powino zostać zestrojone na częstotliwość właściwą 35MHz. Taki układ (rozpatrując bez sprzężenia z T3) jest właśnie układem stosowanym do podwojenia częstotliwości (praca na 2 harmonicznej). W tym konkretnym przypadku dodatkowo sprzężenie z następnym stopniem uzyskuje się przez uzwojenie wtórne trafa. Jeśli mielibyśmy układ ze stopniem pośrednim (jeszcze jeden tranz.) to sprzężenie mogłoby być przez pojemność. Tranzystor końcowy (tu T3) jest jednak z zasady sprzęgany przez cewkę (z różnych powodów). Czyli wykorzystanie trafa w tym konkretnym przykładzie jest dwojakie i trzeba to wziąć pod uwagę podczas strojenia. Zatem trafo pracuje zgodnie (i tak powinno być) ze swoimi parametrami.

Życzę miłego eksperymentowania.

Pozdr.
    e_techman
    labo
    Level 13  
    Oooooo! Teraz to juz rozumiem dlaczego mi sie te indukcyjnosci nie zgadzaly. Siedzialem nad tym od pewnego czasu i wreszcie sie na elektrodzie zarejestrowalem. :D

Teraz trzeba zastanowic sie jakie filtry przewinac. Niestety nie mam nic 10x10. Bede musial przewinac jakies 7x7.
    Tutaj niestety rodza sie dalsze pytania:
    1. Czy uzwojenie wtorne nawijac na pierwonym czy obok?
    2. Czy istotne jest gdzie znajduja sie poczatki uzwojen a gdzie konce?
    Oba konce do masy? A moze naprzemian? Jesli naprzemiennie, to ktore w jaka strone?

Rozumiem, ze jesli przewijac, to raczej jakis z serii 5xx i to lepiej taki na F=30MHz niz F=15MHz.