Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Kamera Panasonic NV-M7 po kilku sekundach wyłącza się

bodek111 27 Jan 2006 00:15 3172 6
  • #1
    bodek111
    Level 14  
    Witam .
    Mam kamerę jak w temacie , uszkodzony był bezpiecznik na lini zasilania 12V, zrobiłem go i po włączeniu w wizjerze widzę obraz , obiektyw szuka ostrości raz w prawo raz w lewo i po około 8 sekundach wyłączy się . Pobór prądu w normie poniżej 1A w trakcie ruchu obiektywu. Nie działa natomiast otwieranie pojemnika na taśmę i przyciski zommu.

    Nie wiem gdzie szukać uszkodzenia, bo nie mam schematu i podejrzewam że gdzieś brak jest jakiegoś napięcia tylko pytanie jakiego. Może ktoś podpowie gdzie szukać usterki żeby w ciemno nie wymieniać układów. Dodam że po całkowitym odłączeniu przewodów od części z obiektywem objaw jest ten sam , wyłączy się po kilku sekundach, więc usterka jest gdzieś na płycie głównej.
  • #2
    twimpex
    Level 20  
    Pewnie masz uszkodzony driver od silnika capstan motor - na samej gorze płyty jak odchylisz ją stoi tam taki grzebyk , wywal i powinno być po klopocie , pozdrawiam
  • #3
    bodek111
    Level 14  
    A mogę prosić o sprecyzowanie słowa grzebyk bo nie wiem czy chodzi o układ M54543 czy może o jakiś filtr wielonóżkowy.
  • #4
    twimpex
    Level 20  
    Tak , wlasnie o ten uklad chodzi , pozdrawiam
  • #5
    bodek111
    Level 14  
    Właśnie wylutowałem ten układ i objawy są bez zmian czyli nadal się kamera wyłącza po kilku sekundach. Nowego układu narazie nie mam ale może na drugi tydzien gdzieś kupię i wstawię.
  • #6
    twimpex
    Level 20  
    No i prawidłowo , jak układ jest sprawny to po włączeniu mechanizm robi krotkie ,, dżyt-dżyt " , sprawdzi pozycje i czeka na rozkazy a jesli układ jest uszkodzony albo go nie ma to nie zrobi tego niestety i sie wyłączy , wstaw drugi i ma chodzić tylko uważaj z tymi sciezkami jak lutujesz - łatwo zrobic przerwę , pozdrawiam
  • #7
    bodek111
    Level 14  
    A więc wymieniłem układ i kaseta zaczęła działać i nie wyłącza się kamera, natomiast zomm nie chodził bo było na silniczku około 3V więc nie wiem czy tyle ma być czy to zamało.

    Rozłączyłem ten silniczek i rzuciłem na niego 12V i trochę się rozruszał i teraz nawet na tych 3 Voltach chodzi ale jakoś tak ospale , a może tak ma być.