Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Jak przejść z 1,6A na 50mA ?

KD-EK 27 Jan 2006 02:15 1014 2
    KD-EK
    Level 16  
    Witam! Jestem stałym bywalcem, stale mam jakis problem i stale sie pytam o poradę. :D Teraz też mam problemik: zakupiłem przedwzmacniacz jabela j-45, jego zasilanie wynosi 12V/50mA. Ja ma transformator 2x12V przy 1,6A. Jak obniżyć natężenie? Co trzeba zastosować? Czy taki przedwzmacniacz mogę zasilać prądem AC? Czy transformator wytrzyma ten przedwzmacniacz i wzmacniacz jabela j-01 ?

Bardzo dziękuje za pomoc

PoZdRaWiAm :)))))))))))))))))
  • Helpful post
    fuutro
    Level 43  
    Natężenie tu nie jest problemem, układ pobierze tylko tyle prądu ile mu potrzeba! Transformator który posiadasz jest poprostu mocniejszy niż trzeba, napewno mu sie nic nie stanie pod takim obciązeniem. Musisz jednak zbudować sobie cały zasilacz od podstaw o ile nie ma prostownika z filtrem i stabilizatorem - zakładam że nie ma. Jeśli trafo ma uzwojenie wtórne z 3 wyprowadzeniami to zbuduj prostownik dwupołówkowy na 2 diodach np 1N4001...7 - z pewnością wystarczą, a jeśli są w trafo 2 osobne uzwojenia po 12V to wykożystaj tylko jedno dając mostek Graetza
    . Jako filtr zastosuj kondensator około 1000µF/25V lub o większej pojemności. Napięcie na kondensatorze powinno być w granicach min 16-17V. POtem jeszcze tylko stabilizator 7812 i na wyjściu masz wymagane 12V, stabilizator ma obciążenie do 1A, tak że spokojnie wystarczy.
  • Helpful post
    Przemyslaw
    Level 28  
    Transformator masz w sumie dobry i do jabela j-01 i do tego przedwzmacniacza. Zasilacz zrobil bym wg zalaczonego schematu.