logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dlaczego laptop nagle wymaga hasła BIOS po wyłączeniu? Jak to możliwe?

pedros? 28 Sty 2006 11:31 1319 3
REKLAMA
  • #1 2228647
    pedros?
    Poziom 11  
    witam,

zdarzyła sie dziwna sytuacja w laptopie: po normalnej pracy wyłączono komputer. Następnego dnia włączono go i... nagle pojawia się monit o hasło (biosowe). Nikt nie ustawiał wcześniej nic takiego, jak mogło się samo ustawić hasło i w dodatku w biosie. Czy jest jakies realne wytłumaczenie...

pozdrawiam
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 2228702
    snayper007
    Poziom 11  
    Jeżeli to laptop IBM to spotkałem się już z takim przypadkiem. W internecie znalazłem, że przyczyna może byc padnięta bateria w biosie. W moim przypadku wymiana baterii nie pomogła kopmuter pojechał do jakiegos serwisu i tam stwierdzono,że coś uszkodziło się na płycie głównej ale nie wiem co gdyż sprzęt nie był mój.
  • REKLAMA
  • #3 2228703
    Masster
    Poziom 32  
    Ocena: 46
    Tak, to jest możliwe. Pojawił się błąd w eepromie. Jedyna rada to wylutować, odczytać. Ale najpierw sprawdź to co napisał kolega wyżej a baterią.
  • #4 2236006
    JACHO
    Poziom 23  
    Ocena: 44
    Mam ten sam problem w compacu Presario1234. Początkowo miał problemy z datą i z odpalaniem systemu. Domyśliłem się że to bateryjka i popełniłem błąd , zamiast podpiąć zewnętrzne napięcie przy wymianie poprostu wyjąłem starą i włożyłem nową.
    Pozostało odczytać z kości , lecz nie dysponuję podstawką z adoptorem do tego układu.
    Polak mądry po szkodzie - zanim pomyśli już spier....
REKLAMA