Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Canon CP 660 - error E 355

lesmir 28 Jan 2006 18:37 1916 8
    lesmir
    Level 18  
    Witam

Mam problem z kopiarką kolorową Canon CP 660, zaraz po włączeniu wyskakuje informacja o błędzie systemu.W service manual błąd ten jest określany jako żle dopasowany serial numer reader controller PCB a EEPROM. Nie wiem skąd odczytać ten numer, wszystkie jakie mogłem odczytać z napisów na płytkach oraz obudowie już przetestowałem i nadal stoje w miejscu czy pomoże zmiana systemu.
    Proszę zorientowanych w temacie o pomoc.
    xerwis
    Level 15  
    wchodzisz w tryb serwisowy * 2i8 * Option/User/Serial i wprowadź dobry numer

Dodano po 2 [minuty]:

zaraz odpowiem skad go odczytać
    lesmir
    Level 18  
    Jednak zmiana systemu nie pomogła, a raczej przełożenie flash rom z drugiej kopiarki. To musi być jakiś numer który znajduje się na reader controllerze ale rozbierałem rerader i wprowadzałem po kolei wszystkie numery 5 cyfrowe i końcówki jakie znalazłem i nadal nic.

W instrukcji jest mowa o sprawdzeniu jakiejs pozycji 15 w trybie serwisowym, określany jako (15 total) tez nie mogę nic znależć. Myślę że chodzi tu o numer seryjny reader controlera , chwała temu co go namierzy.
    xerwis
    Level 15  
    jak masz serwisówkę to poczytaj chapter 8 i strona 8-4 ja nie mam czasu na dochodzenie do tematu a jestem na chacie a nie przy maszynie

pozdro
    DD

Dodano po 2 [minuty]:

bz moye tryeba yrobi dokadnie jak każą w papierach tu chodzi obłąd chyba 335 a potem o355 sprawdź

Dodano po 1 [minuty]:

sory klawa mi się na chwile przestawiła klepałem z jednym ruskiem myślałem ze wie o co biega, być może trzeba ... j.w.

Dodano po 54 [sekundy]:

do jutra powinienem wiedzieć na czy wada polega spoko

pozdro

DD

Dodano po 3 [minuty]:

rusek mówi że jak masz inny skaner i kopiarkę , która miała inny skaner wpisany to robi się niezłe jajo, czyli kasowanie jakiegoś EEPROMU do postaci jak nowa drukarka, co przysparza parę problemów!!

pozdro

DD
    lesmir
    Level 18  
    W instrukcji napisali żeby nie montować readera i EPROM od różnych maszyn, ja czegoś takiego nie robiłem, maszyna ma te same elementy które były uzyte w fazie produkcji.

Owszem najpierw pojawia sie E353 i też żada poprawnego seriala jeśli wpisany nie jest poprawny wtedy wyskakuje E355, ale po zresetowaniu FUNCTION/CLEAR/R-CON wracam do punktu wyjścia czyli E353 (zgubiony lub niedopasowany serial Nos. pomiędzy tylnym kontrolerem PCB a EPROM) i nie wiem gdzie ten serial siedzi czy da się go jakoś odczytać z elektroniki lub w inny sposób, lub odzyskać.
    xerwis
    Level 15  
    podobnież rozdział IV mówi jak to robić

pozdro
    DD

jak coś się dowiem to dam znać
    muminekWRC
    Level 12  
    Nie wiem po co tyle zachodu jeżeli jest to do zrobienia w prosty sposób.
    1. Odkręcasz plastki pod panelem sterowania skanera (ten sam który odkręca się do programowania PL języka - dwie śróbki)
    2. Wchodzisz w serwis *28*
    3. zakładka FUNCTION
    4. teraz nie pamiętam ale albo USER albo BODY - trzeba znaleźć pozycję serial
    5. Wprowadzasz z tego panela który odkręciłeś numer fabryczny (same cyfry)

II sposób pomaga czasami
    W serwisie w funkcjach - clear jest pozycja ERR355 kasujesz i pomaga
    lesmir
    Level 18  
    Wprowadzałem numer seryjny który znalazłem na wewnetrznej stronie panela sterowania ten przy tabliczce z ustawieniami fabrycznymi, jest to ten sam numer seryjny co na nalepce z tyłu skanera ponieważ kody E353,E355 wskazują właśnie ten numer ale o dziwo wcale go nie akceptuje, próbowałem też kasować ERR354-CLR i nic, jeszcze raz wszystko sprawdzę i dam znać, jeśli mielibyście jeszcze jakieś sugestie to zachęcam do drążenia tematu bo każdemu kto serwisuje może się przydażyć.
    lesmir
    Level 18  
    Dzięki za pomoc sprawa się wyjasniła, metodą prób i błędów okazało sie że ten numer trzeba wpisać nie jak to mówi instrukcja w funkcji serial, ale tam gdzie w trybie serwisowym jest niby kasowanie E354.

Temat uważam za zamknięty.