logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Piec gazowy Beretta - gaśnięcie pilota, co to jest przepływomierz Venturi'ego?

CamDam 29 Sty 2006 17:44 2772 4
REKLAMA
  • #1 2234113
    CamDam
    Poziom 11  
    Witam kolegów, mam kłopot z gaśnięciem pilota w piecu gazowym Beretta. Pomierzyłam termoparę i daje jakieś 12 do 17mV.. myślę że to stanowczo za mało ???? Czy winą akiego małego napięcia może być źle umiejscowiony koniec termopary ?? I drugie pytanie co to jest i gdzie mniej więcej znajduje się "przepływomierz Venturi'ego" ??

p.s właśnie mierzyłem napięcie raz jeszcze i zauważyłem coś dziwnego ...?? z odłączonym przekaźnikiem "pusta termopara" po podgrzaniu przez świeczkę daje max. ok 18 mV... ale ?? po kilku sekundach to napięcie spada do ok 10mV ??? Dzieje się dokładnie tak samo po każdym odpaleniu paskuda ... Co może być tego przyczyną ??

Pozdrawiam CamDam.
  • REKLAMA
  • #2 2234356
    DonRomano
    Poziom 34  
    Ocena: 728
    Przede wszystkim podchodzisz do sprawy zbyt naukowo.
    Wyczyść termopare oraz dyszę świeczki, sorawdź czy jest mocno ogrzewana.
    A Venturiego to jest zwężka i znajduje się w zespole wodnym, to mniej więcej taka cienka rurka.
  • REKLAMA
  • #3 2234574
    CamDam
    Poziom 11  
    :) nie podchodzę naukowo :) .. po prostu coś nie działa i tyle... a że mam możliwość pomiaru napięcia to takiego dokonałem .. Cały zestaw czyli termopara i elektrozawór wymontowałem z pieca, i testowałem nad kuchenką gazową. Termopara bez obciążenia cewką zaworu generuje napięcie ok 20-25mV. Po podłączeniu zaworu napięcia spada prawie do zera ?? Sam zawór chyba jest ok, przytrzymuje po podłączeniu małej i słabej bateryjki 1,5V.
    Pozdrawiam i czekam na ew. sugestie :)
  • REKLAMA
  • #4 2234706
    vivaford
    Poziom 12  
    Ocena: 14
    no to jak wymontowałes elektrozawór to sprawdź szczelność połaczeń, mam nadzieję że nie mieszkam nad Tobą.

PS. termopare umieść w płomieniu
  • #5 19002413
    CamDam
    Poziom 11  
    Po wymianie termopary problem został rozwiązany :)
REKLAMA