Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Jak zabezpieczyć kartridż przed zaschnięciem ?poj na żywność

krzysieg 29 Jan 2006 23:10 5523 14
    krzysieg
    Level 25  
    Witam

Mam drukarke lexmark Z 45 i wszystko jest w porzadku tylko po 2-3 dniach nie można drukować , chyba tusz zasycha wtedy biore strzykawke i wtłaczam w kartridz powietrze wtedy kilka ml tuszy wypływa z głowicy ...i moge drukować .
    Kolega ma lexmarka jakiegos Z xx i tez mu zasycha , na czas gdy nie drukuje to zakleja dysze tasmą klejącą - nie probowalem ale nie chce mi sie bawić z tasmą , wolalbym wkladac do jakiegos pudelka kartridz.
    Ktos mi mowil ze jego znajomy wklada kartridze do pojemnika prozniowego i odsysa powietrze pompką .
    Dzisiaj kupilem pojemnik na ktorym jest napisane ze prozniowy
    ale cos mi nie pasuje , pokrywka z uszczelką wchodzi do srodka ok 2 cm
    i robi sie w nim cisnienie -tak jakby nasisnąc zatkaną strzykawke .
    Nie mam pojecia czy to cos da . A jakie wy macie sposoby ?

pozdrawiam
    marek216

Level 43  
    najlepszym sposobem jest zakup orginalnych kałamaży :)
    a tak całkiem serio :

- nie spotakłem sie z zasychaniem nawet dolewanych ( po tygodniu działały prawidlowo - nikt nie sprawdzał dłużej :) )
    - proponuje trzymać drukarke z dala od kaloryfera i innych źródeł ciepła
    xerwis
    Level 15  
    Jak masz stare kardridże to jest to normalny objaw ja zajechałem (i moi klienci) kilka takich drukarek i 10-tki kardridzy, można kupić Nowe i regenerowane pojemniki z gwarancją i wtedy masz z głowy temat jak jesteś z jakiegos większego miasta to szukaj takich co mają ACTIVE JET do tej drukarki są w dobrych cenach nowe z 2 letnia gwarancją kartridże i dziłaja OK

Pozdro

DD
    krzysieg
    Level 25  
    Tylko szkoda wyzucać głowice która dobrze drukuje ,juz wole zaklejać taśmą dysze to jest chyba dobry sposob skuteczny .
    Gwarancja 2 lata ? nawet jak sie mało drukuje to szybciej sie zuzyje tusz niz w 2 lata a po regeneracji traci sie gwarancje .
    metandrzej
    Level 18  
    Witam.
    Może pomogła by wymiana gąbki i czyszczenie siateczki.:|
    krzysieg
    Level 25  
    Nie chce mi sie grzebać w tym , ze chyba 3 dni kartridz miał kawalek tasmy naklejony na głowice dzisiaj sprawdzilem i drukuje bez problemu takze chyba będe tak robić .
    Chciałbym tylko sie dowiedzieć jaki jest dobry sposob na przechowywanie kartridzy- czy w prozni będzie ok ?.
    Co sie dzieje na przykładzie tej głowicy ze po ok 2 dniach nie drukuje ,
    mam canona na ktorym moge nie drukowac miesiac i nic nie musze robic nigdzie nie wkladam glowicy nie zaklejam i po tym miesiacu czy nawet dwoch drukuje bez problemu , A głowica jest stara juz przerywa trzeba dawac na wysoką jakosc zeby nie przerywalo .
    metandrzej
    Level 18  
    Nie pisałeś jak stary jest to kartridż ile razy napełniany?
    Moim zdaniem masz zamulony odstojnik lub sparciałą gąbkę, dlatego masz kłopot z tym pojemnikiem.
    krzysieg
    Level 25  
    Podobno nie był regenerowany dostałem go z drukarką nawet było do niego pudełko , drukarka stała przez dłuższy czas nieużywana na poczatku wogole nie drukował mimo ze był tusz .
    tower
    Level 13  
    klopot moze wynikac ze zmieszania dwuch nieodpowiednich tuszy mialem to kiedys z tanim zaminnikiem na allegro
    pomoglo calkowite wyplukanie oryginalnego pigmentu i napelnienie tym szitem bo tusz to nie byl
    potem kupilem tusz firmy vision tech i uwazam ze jest to jeden z najlepszych tuszy na rynku polecam go naprawde(testowalem miedzy innymi sensient i inktec i visiontech jest najlepszy i najtanszy z nich nie zasych nawet przez dwa miesiace)
    mariusz p
    Level 19  
    Witam,
    może to nie wina głowicy, tylko drukarki?
    Sprawdź, czy po wyłączeniu drukarki ma zaparkowane głowice, i czy dociśnięte są "uszczelniacze" od spodu głowic. Miałem też przypadki, że brakowało gumek w tych uszczelniaczach.
    Pozdrwiam
    krzysieg
    Level 25  
    Mam jeszcze jedno pytanie i zakanczam temat.
    W jaki sposób są pakowane głowice?
    Nowe głowice są chyba pakowane w zgrzanym woreczku ?
    Tylko chermetycznie czy próżniowo ?
    mariusz p
    Level 19  
    Witam ponownie,
    nowe głowice pakowane są hermetycznie, a dysze zaklejone są taśmą zabezpieczającą. Czasami jest też taki "ochraniacz" plastikowy.
    Pozdrawiam
    krzysieg
    Level 25  
    To czyli takie samo zapakowanie uchroni uzywaną glowice przed zaschnięciem ?