Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

BTC 1330 nie zasila konwertera !!!

vwas 08 May 2003 13:36 7548 20
  • #1
    vwas
    Level 11  
    Mam pionieera 1330 w którym brak napięcia na wyjściu z głowicy do zasilania konwertera, proszę o pomoc, może jakiś schemat lub sugestie z własnych doświadczeń, cała reszta chyba działa, bo menu na ekranie jest widoczne, normalnie reaguje na wyjęcie karty, daje się sterować z pilota, itp.

    Pozdrawiam

    VWAS
  • #2
    gulgot
    Level 12  
    Na płycie zasilacza są 2 bezpieczniki. Patrząc od strony czołówki w lewej dolnej części. w tej chwili nie pamietam ich oznaczeń na. Bezpieczniki są w obudowie takiej jak tranzystor, rezystor lub kondensator wg katalogu pioneera 1A ale nie wiem czy szybkie czy zwloczne. Łatwo je sprawdzić omomierzem lub zmierzyc napiecie na końcówkach - na obydwu powinno być. Uważaj żeby niczego nie zewrzeć przy pomiarze. Powodzenia :)
  • #3
    Heki
    Level 12  
    sprawdz czy nie został Ci kawałek miedzianej żyły w gnieździe "efki", może robić zwarcie w głowicy i dlatego brak napięcia. Z tego powodu powinien się też grzać układ regulatora napięcia PQ30RV11. znajdziesz go po lewej stronie na ścianie bocznej. Powodzenia.
  • #4
    vwas
    Level 11  
    Sprawdziłem scalak PQ30RV11 dostaje napięcie około 28V ale wygląda ja by nie był wysterowywany, ( nie puszcza dalej), pod nim jest diada SMD w obudowie tranzystora i tranzystor SMD ten mi wygląda na walnięty, niestety nie mogę odczytać oznaczeń (coś jak 253 lub 25C) i niewiem czym go zastąpić czy npn czy pnp. Tuner zachowuje się trochę dziwnie, zmienia kanały na ekranie ale na wyświetlaczu jest tylko godzina.
    Scalak ma 4 nogi, odpowiednio 1-Uin, 2-Uout, 3-GND, 4-Uref wewnątrz jest komparator z wejściem odwracającym wyprowadzonym na nogę 4 i po zwarciu do masy puszcza pełne napięcie na wyjście, Panowie proszę o pomoc, może jakiś kawałek schematu, wszelkie sugestie mile widziane.

    Pozdrawiam

    VWAS

    P. S. Heki

    Sprawdziłem gniazda i głowicę, żadnej miedzi nie znalazłem, dzięki.
  • #5
    bodekbodek
    Level 12  
    Mam taki sam problem. Potwierdzam wszystko co napisałeś WWas. Przydał by się jakiś link do schematu na BCT1330. Gdzie jest źródło sygnału przełączajacego napięcie LNB 13/17 na 4 nodze PQ30RV11 ???. W innych tunerach sygnał ten np. podawany jest z układu- przetwornika a/c. W sprawnym BCT1330 nap. na nodze 4 PQ30RV11 wynosi 1.3V, w uszkodzonym 2.3V, czyli regulator PQ... blokuje napięcie LNB. Myślę,że sprawę rozwiązał by czytelny schemat.

    pzdrw bodekbodek
  • #6
    vwas
    Level 11  
    Niestety nie rozwiązałem problemu, i w dodatku nie mogę dostać tego PQ30RV11, ale gdybu ktoś coś widział i słyszał na ten temat to proszę o kontakt.
  • #7
    Demichris
    Level 11  
    Tak jak gdzie indziej pisałem nie ma schematów do 1330. Produkt jest wytworem firmy Phillips (Mediasat coś w rodzaju podwykonawcy). Firma nie daje oficjalnych schematów do czegoś takiego jak tunery satelitarne produkowane dla płatnej telewizji cyfrowej C+.
    Co do naprawy tunera: na forum poświęconym 1330 umieściliśmy trochę opisów napraw tego modelu - to co znależliśmy w necie. może to Wam się jakoś przyda. www.voyagerr.host.sk i przejść do Forum i do działu FAQ.
  • #8
    bodekbodek
    Level 12  
    Wymiana regulatora napięcia PQ30RV11 nic nie pomoże. Miałem ten sam problem i podstawiałem regulator. Moim zdaniem przyczyną, jak wcześniej wspominałem, jest brak sygnału sterującego zmianą napięcia LNB. W 1330 powinien być on podawany z głowicy z przetwornika a/c. Stąd wniosek, że trzeba wymienić całą głowicę. Aby dokładniej przeanalizować zagadnienie potrzebny byłby schemat i opis głowicy.
    W moim przypadku uszkodzenie wystąpiło, gdy gość próbował podłączyć przełącznik hot/astra na wejście głowicy. Nie miałem takiej głowicy i tuner zwróciłem.

    bodekbodek
  • #9
    segal
    Level 16  
    koledz juz mowia o elektronice. umnie kiedys po programowaniu tunera bylo tak samo (bct-1530) okazalo sie ze w menu bylo przestawione zasilanie LNB- wylaczone. tak wiec proponuje sprawdzic ustawienia w menu.
  • #10
    Tomasz73

    Level 12  
    bezpieczniki bezpieczniakmi stabilizatorki tez trza sprwadzić ale pamietac nalezy ze zasilanie głowicy idzie przez dławiczek miałem kiedys taki uwalony znajduje sie tuz przy głowicy :) wystarczy Ci omomierz ;)
  • #11
    Bartek S.
    Level 12  
    Jak napisano wyzej sprawdz bezpieczniki! jesli sa dobre to poogladaj czy gdzies nie ma jakichs przelaczniczkow- moga odcinac napiecie zasilania; mialem takie cos w pewnym t. sat- dwa dni sie glowilem czemu nie dziala
  • #12
    amik9m
    TVs specialist
    Spróbuj metodą 'pietiuszkina': między 2. pin ('control') wspomnianego wyżej układu PQ30RV11, a masę zamontuj rezystor 1400R; w moim przypadku to pomogło.
  • #13
    bodekbodek
    Level 12  
    Widzę, że problem jest nadal aktualny. Pisałem wcześniej, że nie poradziłem sobie z nim i tuner zwróciłem. Ale po pewnym czasie znowu trafił on do mnie. Poprzednio zasugerowałem się uszkodzeniem sprzętowym, teraz po prostu podłączyłem zasilanie, antenę i ustawiłem na wybieranie kanałów. Po pewnym czasie, ku mojemu zaskoczeniu, wybrał kanały i zaczął dziłać jak gdyby nigdy nic. Stąd mój wniosek, że w wiekszości przypadków blokada napięcia LNB (BTC1330) jest to uszkodzenie programowe (objawy takie same jak w moim przypadku) i przywrócenie wartości początkowych, czyli zresetowanie tunera, powinno sprawę rozwiązać.

    pzdrw bodekbodek +++
  • #14
    JohnyB
    Level 1  
    Mialem podobny problem z BTC1330 i przyczyna byl przepalony dlawik na wyjsciu napiecia z zasilacza, znajduja sie takie trzy w module zasilacza po stronie niskiego napiecia wygladaja jak tranzystory typu BC w plastkiowej obudowie bez srodkowej nózki, wystarczy wyjac modul zasilacza i zmierzyc omomierzem przejscia tych nózek, rezystancja tych nózek powinna wynosic okolo zera Ohma.
    Jezeli bedzie uszkodzony wystarzczy go wylutowac i wlutowac w jego miejsce zworke :wink:
  • #15
    uri
    Level 15  
    Tomasz73 wrote:
    bezpieczniki bezpieczniakmi stabilizatorki tez trza sprwadzić ale pamietac nalezy ze zasilanie głowicy idzie przez dławiczek miałem kiedys taki uwalony znajduje się tuz przy głowicy :) wystarczy Ci omomierz ;)


    Witam czy mozesz sprecyzowac jak ten dławik wyglada przy głowicy?
    Umnie znowu dzieje sie tak ze po włączeniu 13-ki zaczyna piszczec ale jak zaczynam dociskac glowice do masy kilkakrotnie to zlapie sygnal ale jak puszcze to gubi (znowu piszczy ale juz coraz ciszej i ciszej )znowu zaczynam dotykac i lapie sygnal ,im ciszej zaczyna juz piszczec tym ciezej zlapac sygnal,oco tutaj chodzi moze to ten dlawik ??

    pozdro uri
  • #16
    hki
    Level 20  
    mi tez nie zasila konwertera i sprawdzilem w zasilaczu po stronie niskiego napiecia sa dwa elementy. wygladaja jak tranzystory tylko maja 2 nozki. sa to czesci o symbolu N25 L. Jeden z nich po wylutowaniu ma ok 0 omow a drugi nie przewodzi wcale. czy sa to te bezpieczniki czy dlawiki i czy moge zamiast uszkodzonego (tego ktory nie przewodzi) wstawic drut ???

    z gory thx
  • #17
    JaB
    Level 17  
    Witam!
    Oba to bezpieczniki i ten który nie przewodzi jest uszkodzony.
    N25 to 1A, N20-0,8A, N15-0.6A, N10-0,4A
    Można je dostać w handlu...i lepiej nie stosować zwykłych (chociaż na zwykłych tuner też będzie pracował poprawnie)
    Pozdro
    JB
  • #18
    xtech
    Level 11  
    Witam
    Robiłem też parę takich sztuk i zawsze jeżeli bezpieczniki w zasilaczu były sprawne i układ Pq30RV11 był sprawny { można go łatwo sprawdzić} ale napięcie na wejściu miał za wysokie i przez to na wyjsciu 0 to to nie jest to uszkodzenie sprzętowe. Ja zawsze zresetowałem ten tuner ,podłonczyłem antenę i już napięcia miał prawidłowe i wyszukiwał kanały. Bez podłączenia do sprawnej anteny reset nic nie dawał. Radził bym najpierw to sprawdzić bo ta płyta jest z drugiej strony jest gęsto nakrapiana i bez schematu to szkoda wzroku a tam raczej przez zwarcie w antenie nic nie ma prawa się uszkodzić { chyba żeby piorun walnął}
    Pozdrawiam Xtech
  • #19
    wroona
    Level 23  
    Mam ten sam problem uszkodzony był bezpiecznik n25 po wymianie dalej brak zasilania ale zauważyłem że w momencie właczenia tunera na ułamek sekundy napięcie na wyjściu pojawia sie i znika więc faktycznie może być to sprawa programowa. Jak sprawdze to dam znać
  • #20
    wroona
    Level 23  
    Sprawdziłem i faktycznie wystarczyło właczyć strojenie z podłaczoną antena do tunera i wszystko działa tuner wyszukał programy i zapamietał.
  • #21
    leopard
    Level 11  
    Bardzo dziękuję, gdyż dzięki temu wątkowi wiem już, jak prowadzić śledztwo ws. braku zasilania LNB.