Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

PANASONIC KX-FL503 dziwny kod błędu ...

Przemek26 31 Jan 2006 10:56 1667 5
    Przemek26
    Level 15  
    Faks woła o wymianę bębna (WYMIEN BEBEN; WYMIEN MAT. EKSP.)
    Kasowanie kodami 550,551,880 ... nie daje żadnego efektu .

Po wykasowaniu .. czasami udaje sie wykonać jedną kopię ... po czym komunikaty powracają ...

Co zadzwiające ... po wstukaniu kodu 550 w P-SF mode .. i potwierdzeniu startem .. pojawia sie napis ... "E631RB :CD16" ... czy to jest komunikat o jakimś błędzie ?? w dokumentacji serwisowej nic na ten temat nie znalazłem ...

Bęben oczywiście nówka wymieniony ... faks pochodził koło tygodnia :(

Wymiana bębna nastąpiła bez konieczności jego wymiany (w chwili wymiany faks nie wołał o wymianę .. ale wałek był już na tyle zużyty (poprzecierany), że został "profilaktycznie" wymieniony).

Przed założeniem nowego tematu .. przestudiowałem całą elektrodę nt. tego modelu i podobnych PANASONICÓW ... ale niczego konkretnego nie udało się wywnioskować ... oczywiście zespół bębna ... wszystkie styki etc. dokładnie posprawdzane i wyczyszczone ...

z góry dzięki za pomoc i sugestie
    Grzechu L.
    Level 23  
    Ten kod, to wersja oprogramowania, którą wyświetla po zresetowaniu. Co do bębna, sprawdź czystość styków i czujnika bębna. czujnik bębna często zawalony jest tonerem i zacięty przez to. Czy ten stary bęben zachowuje się tak samo??
    pozdrawiam
    Przemek26
    Level 15  
    ok .. dzięki ... a ten czujnik bębna to gdzie sie dokładnie znajduje i jak wygląda ??
    kowal510
    Level 15  
    Czujnik znajduje się pod bębnem w podstawie.Jest to wychyłowa dzwignia z magnesikiem ,w momencie pracy mieszadeł w bębnie dzwignia unosi się lub opada ten czas jest liczony w przypadku odchyleń występują odpowiednie informacje na wyświetlaczu.Istotne w tych faksach jest odpowiedni toner z odpowiednim bębnem(chodzi o końcówkę w numeracji X lub A było o tym użyj szukaj)
    jacekc3
    Level 20  
    Przeczytaj mój post do tematu "KX-Fl513 nie kręci silnikiem".
    Przed chwilą go napisałem.
    Jest to problem nowego bębna który ciężko chodzi nic w faksie nie należy kombinować. Przerobiłem ten problem już kilka razy.
    Przemek26
    Level 15  
    Sprawa rozwiązana... Czujnik bębna musi być założony idealnie, w przeciwnym wypadku "flaga", na której jest umieszczony lubi sobie wypaść (być krzywo) i wtedy faksik zarzuca nas komunikatem: "wymień bęben, wymień materiały"....