Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

blad ochrony systemu

09 Cze 2002 23:23 1739 12
  • Poziom 15  
    Witam.
    Mam malutki problem mianowicie po dluzszej pracy na kompie przy zamykaniu systemu pojawia sie znany i nie lubiany niebieski ekran z napisem "BLAD OCHRONY SYSTEMU WINDOWS SYSTEM ZATRZYMANY" i tylko przy zamykaniu a po ponownym uruchomieniu jest scan disk nie zapamietane ustawienia itd...System przeinstalowywalem juz wiele razy-bez rezultatu, kilkudniowa walka z biosem-bez rezultatu byc moze ktos napotkal juz podobny problem i udalo mu sie go rozwiazac bo mnie rece opadaja prosze o jakies sugestie. A jeszcze moze podam konfiguracje sprzetowa: AthlonXP1600 plyta MSI KT266A Geforce256DDR SBaudigy Sieciowka i Real magic(dekoder DVD). Pozdrawiam
  • Poziom 26  
    Hmm... może to rutyna ale procki te nie lubią wysokiej temp. Sprawdź to.
    Również przyczyną może być RAM, ale to prędzej przy odpalaniu kompa.
    Czy problem wystepuje od razu bez odpalenia wcześniej jakiegokolwiek programu?
  • Poziom 11  
    Standartowa odpowiedz powinna brzmiec pamięci , ale ostatnio resecił mi sie komp z podobną karta graficzną, ale popierwsze podmień pamięc
    Mirek
  • Poziom 23  
    Rzeczywiście sprawdź pamięci, dodatkowo sprawdź też kartę graficzną.
    Co do podobnych przypadków: mam ukruszoną K6-2 ( nie będę wnikał dlaczego nie ma na nim blachy :D ). Zachowuje się podobnie jak opisany przez ciebie. Może więc sprawdź, czy przy zakładaniu radiatora nie ukruszyłeś rdzenia. Profilaktycznie włącz komputer w minimalnej konfiguracji( np. z wyłączoną kartą dźwiękową na płycie).
    Pozdrawiam.
  • Poziom 15  
    Witam.
    Dzieki za zainteresowanie i od razu zaczne od odpowiedzi jesli chodzi o ram to odpada aktualnie mam pamiec DDR ale jakies pol roku temu mialem troche inna konfiguracje mianowicie plyta na chipie KT133 a co za tym idzie pamiec SDR i procek Athlon TB 1200 i byl ten sam problem a powstal on prawdopodobnie po przeskoczeniu z intela na amd i podpieciu na stale internetu wczesniej komp chodzil mi bezproblemowo. Moim zdaniem jest to kwestia jakiegos programu(najprawdopodobniej). A jesli chodzi o wystepowanie tego zjawiska to pojawia sie ono po kilkugodzinnej pracy na kompie a co jeszcze zauwazylem to przy otwartych kilku oknach explorera po jakims czasie windows mowi ze brakuje pamieci aby uruchomic jakis kolejny program czy zadanie (256MB :) ). A jesli wlacze kompa i za jakis krotki czas go wylacze to jest wszystko ok bez zwiech. Co do sprzetu to procek ma swietne chlodzenie(raczej nie przekracza 50 stopni) i napewno nie jest ukruszony. Byc moze rozwiazanie tego problemu jest proste ja musze przyznac ze w tym wypadku narazie komputer ze mna wygrywa.
  • VIP Zasłużony dla elektroda
    Sprawa jest prosta.
    Miałem to przy uruchamianiu komputera.
    Okazało się że jeden ze sterowników Windows wieszał go.
    Odpal komputer z menu poleceń i wybierz pozycję 5 (krok po kroku).
    Wszystkie sterowniki i pliki DOSa potwierdź (T).
    Dopiero przy opcji ładowania sterowników Windows musisz wyłapać który powoduje to wieszanie.
    Poprostu ładuj system zawsze bez jednego z tych sterowników. Wtedy wyłapiesz który powoduje włączanie ochorony systemu. Jest to czasochłonne ale skuteczne.
    Nadmieniam że u mnie przeinstalowanie Win98 na Win98 lub Win Millenium nic nie dało. Nawet odtworzenie kopii rejestru skończyło się fiaskiem.
    A przyczyną był jakiś sterownik programu przyśpieszającego pracę komputera. Po znalezieniu go poprostu usunąłem go z systemu.

    Stawiam na któryś z plików *.VXD
  • Poziom 16  
    Tak!
    Jak najbardziej!
    Z pewnością chodzi tu o sterownik lub jakiś program ładujący się w raz z systemem. Podejrzewam, że z kartą graficzną bądź nawet bardziej z płytą główną. Radziłbym zainstalować sterowniki do płyty głównej i powinno pomóc. Jak najbardziej chodzi o plik VXD. Pewnie coś z AGP lub kartą graficzną.
  • VIP Zasłużony dla elektroda
    Nadmieniam że same przeinstalowanie systemu, bądź usunięcie urządzenia z systemu nic nie pomoże. Trzeba usunąć plik bezpośrednio.
    Dopiero wtedy zainstalować na nowo to co powodowało problemy.
    Rozumiem że w trybie awaryjnym chodzi?
  • Poziom 15  
    Witam.
    Jestem wlasnie na etapie dobierania sterownikow aczkolwiek w moim przypadku jest ciezko wyeliminowac ktorykolwiek gdyz tak jak pisalem blad ochrony wystepuje tylko i wylacznie podczas zamykania systemu.
    Jeszcze nigdy nie zdarzylo mi sie aby ten blad wystapil podczas pracy ani podczas uruchamiania systemu. Wykrycie tego bledu utrudnia fakt ze ten blad nie wystepuje za kazdym razem tylko po kilkugodzinnej pracy i to tez nie zawsze moze go powodowac jakis program ktory uruchamiam w miedzyczasie ale tak jak mowilem nie jest to latwe.W kazdym razie dziekuje za zainteresowanie a gdy cos zwojuje to sie odezwe.
    Pozdrawiam
  • Poziom 14  
    Miałem taki komunikat gdy stanął wentylator na karcie grafiki.Zauważyłem po poczuciu znajomego zapachu topionego plastiku.
    Po wymianie wentylatora problem zaniknął.
    PZDR
    Jurek
  • Poziom 28  
    To komp w pracy mi wywalał to samo na czarnym ekranie. Okazało się, że chłodzenie zawiodło. Poza tym komp lubił się zawieszać "na amen" i resetować się w najmniej oczekiwanych momentach. A ja miałem coś takiego, gdy wepchnięto mi za dużo pamięci RAM w jedno gniazdo.
  • VIP Zasłużony dla elektroda
    mnie sie z kolei ten komunikat pojawial przy zbytnim podkreceniu
    proca (nawet podniesienie napiecia vcore nie pomagalo) :wink:
  • Poziom 11  
    Jeśli jest to Win Xp sprawdź RAM koniecznie. Xp jest wyjątkowo czuły na RAM nawet jak jest on sprawny ale słabej jakości i producenta może Ci się sypać.