Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.
    grregor
    Level 12  
    Witam, nie mialem pojecia w jakim dziale moje pytanko umiescic wiec postanowilem dla poczadkujacych.
    Mam telewizorek Philipsa nowka 32 calowy. Czesto sie zdarza ze lataja takie paski jak by jakies dziwne przebicia z anteny, jasne rownomierne przez cala dlugosc. Wtapie by byla to wina TV bo na innym jest tak samo.
    Stad moje pytanko, jak mozna temu zaradzic. Telewizja leci przez kabel, pakiet w UPC.
    Pozdrawiam Gregor!!!
    fredol
    Level 13  
    Zadam ci parę pytań:
    1.Czy te zakłócenia występują na wszystkich programach?
    2.Czy mieszkasz w bloku (możliwe zakłócenia)?
    3.Czy podłączasz TV bezpośrednio,czy przez VIDEO?
    Z uwagi na przemijającą usterkę, wykluczam usterki w instalacji antenowej.
    grregor
    Level 12  
    Witam sorki ze tak dlugo nie odpisywalem.

1. Tak wydaje mi sie ze zaklucenia sa na kazdym programie, choc czasami trudno stwierdzic bo jak jest bardzo jasny obraz to ich nie widac
    2. Tak mieszkam w bloku, konkretnie w Warszawie na Jelonkach (moze to cos pomoze jezeli ktos jest z Warszawy), co do mozliwych zaklucen to raczej nie ma, obok TV stoi budzik\zegarek elektroniczny (taki ruski) ale watpie by to mialo wplyw
    3. Antena jest wpieta bezposrednio do TV.

Najgorsze jest to ze pasy wyskakuja co jakis czas, czasami ich nie ma a czasami wrecz mecza wzrok Ostatnio byl BraveHeart to wrecz nie dalo sie go ogladac, tak lataly.
    Preskaler
    Level 39  
    Bardzo ważną rzeczą jest wygląd tych pasków ale zaczynam (mam nadzieję) "widzieć" je. Wydaje mi się, że są to paski pochodzące od zakłóceń radiowych. Jeśli są to paski przeżroczyste poziome (czasem lekko ukośne i poruszające się (w górę lub na dół) to może sugerować pracę jakiegoś nadajnika radiowego w odległośći do kilkuset metrów.
    fredol
    Level 13  
    Chyba też się zgodzę z porzednim postem.Prawdopodobnie mogą to być jakieś zakłócenia.Nie musisz ich szukać u siebie w domu.To równie może być parę pięter wyżej lub niżej.Proponowałbym spróbować zasięgnąć języka,może w bloku jest jakiś "szalony konstruktor" i czymś tam zakłóca.
    A jak nie masz czasu to zgłoś to do PAR (Państwowa Agencja Radiowa), oni szybko namierzą jego lub coś.
    grregor
    Level 12  
    Zgadza sie, paski sa poziome, przezroczyste i poruszaja sie z dolu na gore. Jezeli chodzi o mozliwosc obecnosci amatorskiego radia w poblizu to nie mam zielonego pojecia. Mieszkanie w ktorym mieszkam, wynajmuje, a ludzi z bloku wogole nie znam. Nie wim jak dlugo bede tu mieszkal wiec chyba nie ma sensu powiadamiac PARu. Czy istnieje mozliwosc w jakis sposob ich wyeliminowania. Gdy pisze tego posta (1 w nocy) obraz jest czysty jak krysztal.
    Pozdrawiam!!!
    Preskaler
    Level 39  
    Najlepszym sposobem jest przeprowadzenie nasłuchu w paśmie CB i amatorskim i wyłapanie silnej lokalnej stacji, która wprowadza to zakłócenie. Może się to zresztą odbywać dużo dalej w okolicy anten "kablówki". Kolejnym etapem może być przeprowadzenie rozmowy (ostrzegawczej) z "zakłócaczem" a jeśli to nie pomoże zgłoszenie do "kablówki" lub URTiP (tak się teraz PAR nazywa). Nie koniecznie może to pochodzić od amatorów. Równie dobrze zakłócać mogą profesjonalne stacje (np. policyjne, straż itp.). Jak masz trochę czasu to możesz się pobawić w ustalenie na których kanałach te zakłócenia występują i czy na wszystkich jednakopwo silnie? Można też zapytać kogoś z sąsiadów czy u niego też to występuje. Zakłócenia radiowe mogą także pochodzić z Twojego mieszkania (wszelkie urządzenia cyfrowe). Ja miałem przypadek bardzo silnych zakłóceń spowodowanych przez zegar, termometr i tuner satelitarnmy. Istnieje też możliwość, przy podłączonym magnetowidzie, że to on zakłóca. Trzeba to poprostu najpierw zlokalizować!
    Z8
    Level 12  
    Witam,

Mam podobny problem, czyli 2 jasne (białe) pasy poruszające się powoli z góry na dół i odwrotnie. Wcześniej posiadałem zwykły telewizor i tego nie widziałem. Teraz mam LCD Samsung i te pasy są denerwujące. Sygnał analogowy mam z osiedlowej kablówki. Zakładma że telewizor jest sprawny, ponieważ te pasy widać wyłącznie gdy oglądam kablówkę, w dzień są słabsze i nie są takie same na wszystkich programch. Wzywałem serwis to tylko podłączyli swój kabel antenowy i nadal były pasy, coś tam posprawdzali i powiedzieli że nie wiedzą co jest przyczyną. TV jest połączony kablem 100Hz bezpośrednio do gniazdka.
    Mieszkam w bloku, a telewizor jest w pokoju pod którym znajduje się transformator, czy on może zakłócać?
    Instalacja elektryczna jest dwużyłowa, telewizor mam podłaczony do gniazdka bez bolca, czy to tez może być przyczyną?

Zz góry dziekuje za wszelką pomoc
    Preskaler
    Level 39  
    Objawy wskazują na zakłócenia spowodowane złą filtracją napięcia sieciowego. Trzeba najpierw zlokalizować miejsce, w którym jest to uszkodzenie. Może to być kablówka a może też i sam OTV. Nie można zakładać tylko trzeba sprawdzić. Transformator też mógł by zakłócać podobnie ale musiał by mieć olbrzymią moc i brak ekranowania. Sprawdź czy u sąsiada jest tak samo a jeśli nie to spróbuj swój OTV u niego czy też będzie czysto? Coś mi jednak mówi, że to będzie wina kablówki.
    Z8
    Level 12  
    a brak uziemienia może też tak wpływać?
    Preskaler
    Level 39  
    Może! Najlepiej zaprosić do siebie jakiegoś elektryka (doświadczonego koniecznie) aby to obejrzał i zrobił pomiary. Może występować napięcie pomiędzy ekranem przewodu kablówki a zerem (przewodem zerującym) sieci energetycznej. Uziemiać tego nie można bo nie wiadomo jaki jest system w tej sieci. Elektryk będzie wiedział.
    Z8
    Level 12  
    Ja mam instalację 2 żyłową i podobno wystarczy zmostkować bolec z zerem (neutralnym) - to nazywa się zerowanie, w takiej instalacji tak się robi jak brakuje 3 przewodu (uziemiającego). Czy brak tego może powodować takie zakłócenia? Telewizor ma przewód z uziemieniem.
    Preskaler
    Level 39  
    Jeśli ma to trzeba tak zrobić! Spróbuj! Może pomoże?
    Z8
    Level 12  
    Zrobiłem te mostkowanie, pasy są nadal widoczne lecz już o wiele słabsze, no i nie przsuwają się, są bardziej ustabilozowane na środku ekranu. W chwili obecnej to pozostaje mi jeszcze raz dzwonic po serwis i niech oni to usuwają, ja chyba wszystko zrobiłem co mogłem.
    bhedhen
    Level 1  
    I jak, ruszyło się coś w temacie?

Mam Samsung LE-32B530 (FullHD), i kablówkę analogową (UPC). Kupiłem sprzęt dzisiaj, jeszcze się nie zdecydowałem na cyfrę+ czy polsat czy co, więc kablówka.

Podłączyłem w dzień i szło dobrze, oczywiście jak na takie zestawienie - czasem obraz kiepski, ale stabilny. W nocy dwa, kochane, półprzezroczyste białe pasy, jeżdżące między 1/4 a 1/3 od góry i od dołu tak samo. Raz są bardziej a raz mniej widoczne.

Co najważniejsze - filmy z DVD są pozbawione tej przyjemności - więc stawiam na kablówkę, a nie bolce czy inne cuda - chyba, że to jednak robi jakąś różnicę tym prądom/falom, czy DVD, czy kabel leci?

Dajcie, proszę cynk, bo nie wiem, czy gonić do operatora cyfrowego, do sklepu zamienić tv, czy kopać w litery techników z UPC, żeby czynili jakąś magię.

Pozdrawiam,
    bhedhen
    Preskaler
    Level 39  
    Kopać możesz ale to tylko może Ci ulżyć a nie pomóc. Kablówka nie dorosła jeszcze technicznie do tej techniki jaką mamy obecnie i trzeba całkowitej jej przebudowy i modernizacji aby nie było do niej zastrzeżeń. Jeśli masz możliwość to skorzystaj z operatora cyfrowego. Na pewno będzie lepiej.
    toyaris
    Level 10  
    Witam.
    Podłączę się pod temat.
    U mnie z kolei pasy występują na całym ekranie. Latają w górę i w dół. Nie jest to zjawisko stałe, nie na wszystkich programach, występuje głównie wieczorem. Mam sąsiada "radiowca z przypadku". Nie wiem, jaki ma sprzęt. Czy jest możliwe, że tutaj leży przyczyna? Wdzięczny będę za odpowiedzi.
    Preskaler
    Level 39  
    Na wstępie bardzo przepraszam za opóźnienie w odpowiedzi spowodowane awarią internetu!
    Te paski (wąskie i latające po całym ekranie) podobne nieco do drobniutkich zmarszczek na powierzchni wody jak najbardziej mogą być spowodowane zakłóceniami radiowymi pochodzącymi od sąsiada radiowca. Można to sprawdzić podsłuchując jego łączności i porównując ich czas z czasem zakłóceń.
    volcan
    Level 17  
    WITAM

Problem występowania opisywanych pasów jest na ogół dobrze znany
    technikom z "kablówek".Ponieważ miałem z tym kiedyś do czynienia to mogę
    powiedzieć, że przyczyną tego może być obecność potencjału (nieraz nawet kilkunastu
    voltów) na ekranie przewodu doprowadzającego sygnał.Potencjał dostaje się
    na ekran poprzez gniazda antenowe odbiorników TV (na tej samej zasadzie
    na jakiej "kopie" obudowa komputera).Stąd też zjawisko to nasila się porą
    wieczorową gdy pracuje więcej odbiorników, a część z nich ma kiepską
    separację gniazd antenowych. Problem jest o tyle trudny, że trudno jest
    zlokalizować owe odbiorniki w sieci kablowej. Pomocne było na ogół
    uziemianie ekranu na każdej kondygnacji. Oczywiście przyczyna
    może być również inna ale najczęściej było nią powyższe.
    toyaris
    Level 10  
    Dzięki za obydwie wypowiedzi. Sprawdzę.
    Preskaler
    Level 39  
    volcan wrote:
    WITAM
    ... że przyczyną tego może być obecność potencjału (nieraz nawet kilkunastu
    voltów) na ekranie przewodu doprowadzającego sygnał...

Z tym, niestety, nie mogę się zgodzić! Owszem może być przyczyną ale innych trochę pasów. Jeśli pasy mają wysokość zbliżną do szerokości impulsów wygaszania pionowego i składająi się z drobniutkich jakby słoi (drzewnych) to TAK! To jest prawdą! Jeśli jest jednak inaczej (pokrywają cały ekran jak delikatna tkanina firanowa) z falistymi zawijasami to są zakłócenia radiowe!

volcan wrote:
    Oczywiście przyczyna
    może być również inna ale najczęściej było nią powyższe.

To jak najbardziej jest prawdą
    Problem tkwi w niuansach wygląu pasów. Trudno jest opisać je tak aby czytający mógł je "zobaczyć" (w wyobraźni) bez pomyłki!
    volcan
    Level 17  
    WITAM

Kol. Preskaler ma oczywiście racje, to prawda, że trudno opisać niektóre
    zakłócenia w sposób jednoznaczny.Dodam tylko, że źródłem zakłóceń, które również pokrywają cały ekran jak coś w rodzaju firanki mogą być również urządzenia wyposażone w mikroprocesory jednak wtedy zakłócenia
    występowały tylko na kilku kanałach.
    ty-na
    Level 10  
    Witam
    Też mam problem z pasami na telewizorze (LG 32 cale). Pasy pojawiają się po włączeniu piętro wyżej internetu (iPlus). Gdy internet jest wyłączony wszystko jest ok.
    Antena jest zwykła, naziemna. Wymieniona była już płytka w antenie i wzmacniacz, ale to nic nie pomogło. Czy jest na to jakiś sposób?
    Preskaler
    Level 39  
    "Uszkodzenie" leży po stronie internetu. Tam trzeba "zaizolować" promieniowanie zakłóceń. Czasem może pomóc przesunięcie (oddalenie) komputera i ew. okablowania internetowego od instalacji antenowej.
    moonwalker1986
    Level 10  
    Witam wszystkich! Postanowilem odświeżyć temat. Otóż mam podobny problem związany z pojawiającymi się pasami na telewizorze LCD Panasonic. W poprzednim zwykłym telewizorze tego problemu nie było. Pasy nasilają się w okresie wieczornym i wtedy jest to naprawdę bardzo irytujące. Rano o 6 jak włączam to obraz jest ok.

Czytając do tej pory Wasze posty zauwazyłem jedynie pomysły skąd ten problem się bierze, gdzie leży przyczyna. Natomiast nikt nie napisał jak ten problem rozwiązać.. Bardzo bym więc prosił Was o poradę jak pozbyć się tych pasów.

Czytałem trochę różne fora związane z elektroniką i często się pojawiał motyw separatora galwanicznego. Czy uważacie, że zamontowanie go w ciągu kabla antenowego może cos poprawić?

A jak puszczę sygnał antenowy przez odtwarzacz DVD, to czy może to coś pomóc?

Z góry dziękuję za pomoc!
    Preskaler
    Level 39  
    Mało podałeś szczegółów aby coś konkretniej napisać. Zakładam, że TV masz "full HD" i podłączyłeś go do analogowej kablówki. W takim przypadku nie możesz liczyć na czysty odbiór bo te TV (nowej generacji) są bardzo czułe na zakłócenia. Jedyny sposób posiadania bardzo dobrej jakości obrazu to wykupienie i zainstalowanie jakiejś płatnej platformy satelitarnej HD. Można też założyć zwykłą satelitę cyfrową (bezpłatną) ale obraz nie będzie HD i ograniczona ilość kanałów (mało ciekawe programy). Można też wywierać zbiorowy nacisk na dystrybutora kablówki w celu poprawienia jakości transmisji.
    moonwalker1986
    Level 10  
    Nie, nie chodzi mi o to, zeby miec ekstra jakosc, tylko o to, zeby nie bylo widac tych pasow lub chociaz nie tak bardzo. Domyslam sie, ze jakosc przy analagowej kablówce nie bedzie nigdy HD.

A co z tym separatorem galwanicznym? Pomoglby chociaz troche?

A jesli chodzi o TV, to mam Panasonic Viera, nie pamietam teraz dokladnie jaki model.
    Preskaler
    Level 39  
    Wyeliminowanie tych zakłóceń leży poza możliwościami amatora a często i zawodowiec sobie z tym nie poradzi. Sygnał jest "skażony" zakłóceniami i jedyne wyjście to zlikwidować źródło zakłóceń. Nie mogę nawet w przybliżeniu napisać jakie podjąć działania bo trzeba zobaczyć te zakłócenia aby oszacować ich rodzaj i przedsięwziąć odpowiednie działanie. Proponuję problem zgłosić do "kablówki".
    moonwalker1986
    Level 10  
    Czyli kwas?

Bo przecież w kablówce musieliby chyba zmienić cały system nadawania, a to się stanie może za 5-10 lat..

A ten separator czy izolator mowisz, ze nic nie pomoze?

tutaj http://www.grupy.otopr.pl/poziome-pasy-w-tv,usn,4438888.html napisali, ze to dosyc łatwy manerw. Pod warunkiem wlasnie, ze wina nie lezy po stronie kablówki. A tez w sumie nie moge byc do konca pewnym czy to ich wina, gdyz jak mowilem te zaklocenia nasilają się w godzinach szczytu energetycznego (moga po prostu wynikac z obecnosci w poblizu innych urzadzen zaklocajacych, tak?). Poza tym jak wlaczam głośniki od komputera, to ostatnimi czasy slysze bezustanne "buczenie", a jeszcze wczesniej wyraznie mozna bylo slyszec jakies glosy (cos jakby rozmowa przez telefon, czyli jakies fale byc moze zaklocaja zarowno glosniki, a skoro tak, to moze i telewizor, jest to jakas mysl?)..
    Preskaler
    Level 39  
    Możesz spróbować go założyć ale mam wątpliwości czy pomoże?