Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Laguna II - odbiór CB kierunkowy

Bejz 01 Feb 2006 10:42 4418 6
    Bejz
    Level 21  
    Zamontowałem w Lagunie II antenę CB AT 1200 na uchwycie bagażnikowym Presidenta z lewej strony bagażnika. SWR wyszedł poprawnie natomiast jest pewien problem w odbiorze - mianowicie można nawiązać łączność z pojazdami znajdującymi się po prawej stronie tak jakby antena działała kierunkowo. Zależy mi na prawidłowym odbiorze "w przód i w tył" a nie "w prawo". Co może być przyczyną i jak to ewentualnie wyeliminować. W najgorszym przypadku jestem w stanie umieścić antenę na podstawie magnetycznej ale czy to pomoże.
  • Helpful post
    SITO79
    Level 27  
    antena żeby działała prawidłowo, powinna być zainstalowana na geometrycznym środku pojazdu, tak aby miała przeciwwage czyli mase w każdym kierunku, instalowanie jej na bagażniku dość poważnie deformuje jej charakterystyke promieniowania
    Sady
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Magnes nie będzie za dobrym rozwiązaniem... ale zamontowanie anteny bliżej środka dachu na pewno da efekty.
    Bejz
    Level 21  
    Walczę z tą Laguną i już sił nie mam. Generalnie jest tak. Antena zamontowana na uchwycie bagażnikowym - dobrze umasowiona - nie działa. Długość nie ma znaczenia za każdym razem jest tak samo: zasięg max 1km i najlepiej ściąga wszystko z prawej strony. W moim mieście słyszę jadących po obwodnicy parę km po prawej a po lewej mam kłopot ze zrozumieniem kogoś na sąsiedniej ulicy.Z produ i z tyłu mogę gadać tylko z tym kogo widzę. Wypróbowałem magnesówkę ML 145 Midlanda na tylnej klapie - jest lepiej ale z kolei wlazły zakłócenia z samochodu. Teraz testuję AT 900 Lemma na podstawie magnetycznej na środku dachu. I jest tak: jak przewód antenowy przechodził do środka autka przez drzwi pasażera to słyszałem w radiu alternator, elektronikę itp.Teraz wprowadziłem przewód z anteny do bagażnika tam połączyłem go zakręcanymi złączkami z tym który poprowadziłem jako pierwszy do uchwytu bagażnikowego (razem będzie go ok 8metrów) i odbiór jest ok . Kilka km w przód w tył zakłóceń zero. Estetyka za to do bani.
    O co chodzi z tymi uchwytami bagażnikowymi. Tyle samochodów ma je zamocowane i to tak działa? Pytałem parę osób z takimi uchwytami i np w Octawii , Oplu Astrze, Mondeo - działa to elegancko, a w Lagunie, Nissanie Almerze i Toyocie Avensis - coś nie bardzo. Może są jakieś różne rodzaje blach albo ma znaczenie wielkość klapy bagażnika. Nie ukrywam że najbardziej "pasuje " mi montaż na takim właśnie uchwycie na bagażniku bo dobrze to wygląda, jest stabilne i funkcjonalne - żeby jeszcze działało to byłoby idealne.
    king252
    Level 16  
    Witam
    przeczytaj poradnik ktory podeslal kolega norbert cbr1
    powinien ci duzo wyjasnic podstawowych zeczy
    no i z CB a aucie tak jsest cos za cos albo wyglad albo zasieg
    umocowanie anteny ma duze znaczenie w ktorym miejscu i na jakim materiale niestetymoze przesuniecie pare centymerrow w ktoras strone pomoze trzeba poeksperymentowac