Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Renault Safrane 2.0 16v 2000r - prędkościomierz się zawiesza

Corvin 02 Feb 2006 13:28 4751 23
NDN
    Corvin
    Level 2  
    Witam
    Mam problem z prędkościomierzem - wskazania zatrzymują się na jakiejś wartości np 70 km/h i wskazówka nieruchomieje. Po uderzeniu ręką z góry deski rozdzielczej wskazówka rusza.
    Co może być powodem i czy da się to naprawić czy tylko wymiana zegarów.
    Za pomoc dziękuję.
    Corvin
  • NDN
    cobraa
    Level 27  
    Napewno cos w samym liczniku mozesz probowac wycianac i naprawiac wymienic zawsze zdazysz
    Corvin
    Level 2  
    Czy ktoś wie w jaki sposób się wyjmuje zegary?
    Po odkręceniu osłony i śrub mocujących u góry zegarów coś jeszcze trzyma, a nie wiem co?
    kriskolo
    Level 12  
    witaj
    napisz dokładnie do którego miejsca rozebrałeś. mi się udało rozebrać całość. I jeszcze jedno czy problem występuje gdy masz wyłączone podświetlenie?
    Marti23
    Level 12  
    moim zdaniem urobiona linka w pancerzyku lub trybiki końcówki albo przy liczniku albo przy skrzyni biegów, tego się nie naprawia, i tak po czasi e całkiem stanie- proponuję wymianę na nową linkę

pozdro
    mateo027
    Level 26  
    witam. odgrzewaniec, ale... kolego Marti23, nie ze cos mam przeciw,ale jak nie wiesz co tam jest to nie pisz!W safrane 00 sygnal idzie z czujnika absu poprzez kabelki, problem zapewne lezy w liczniku,w przeciwanym razie nie dzialaby abs.
  • NDN
    jedg
    Level 11  
    witam
    w Safranie są dwa sposoby podłączenia prędkościomierza:
    jeśli auto ma nawigację to licznik dostaje impuls z pompy ABS-u,
    jeśli nie ma navi to ma czujnik w skrzyni biegów,
    oczywiście nie ma żadnych linek jak w starszych modelach
    pozdrawiam
    s27
    Level 15  
    wejdź na allegro lub ebay poszukaj takich zegarów ze zdjęciami i zobaczysz gdzie są uchwyty mocujące - sprawdź czy wskazówka nie ociera o tarczę szybkościomierz - pozostawia rysy, jeżeli ktoś je rozbierał mógł za mocno docisnąć wskazówkę a teraz się zacina, tak czasami bywa lub powoduje jej drganie podczas zmiany wskazań ( po fachowej korekcie przebiegu )
    mateo027
    Level 26  
    odgrzewam kotleta,bo zobaczylem. kolego jedg nie wprowadzaj czytajacych w blad, sygnal oczywista brany jest z dwoch zrodel,ale nie w takich opcjach jak mowisz!!do 98 roku sygnal idzie ze skrzyni, po MOD9805 idzie z absu niezaleznie czy jest navi czy nie!!a linki sa jedynie w starszym modelu jak nie ma ADAC,z ADAC tez sa sygnaly ze skrzyni jedynie-nawet do navi w fazie I (pewnie malo kto wie,ze byla).
    rowniez pozdrawiam
    marco1104
    Level 12  
    Witam
    mam Safrane '00, miałem ten sam problem, czasami usterka się pogłębiała i zawieszał się również obrotomież, problem polegał na tym, że obudowa zegarów była minimalnie skrzywiona i po dokręceniu śrubek mocujących i tu nie pamiętam ale chyba dolnej osłony, tej która osłania elektronikę zegary się zawieszały, poluzowałem te śrubki i problem znikł
    Może ktoś wie czy w Safrane II jest gdzieś bezpiecznik od syntezy mowy, nie mógł sie fachowiec połączyć Clip'em z w/w, wywalało brak komunikacji
    mateo027
    Level 26  
    Bezpiecznik jest,ale razem z innymi ukladami-zauwazylbys wiecej niedzialajacych rzeczy. Z synteza polaczysz sie tylko jak masz ja wlaczona (wersja bez navi). Wylaczenie klwiszem nad DIS i REP powoduje brak komunikacji. Jesli nie pomoze to sprawdz polaczenie gniazdo->synteza (pod siedzeniem kierowcy modul w aluminiowej obudowie z wtyczkami czerwona i niebieska. A co Ci nie dziala w tej syntezie?
    marco1104
    Level 12  
    W Safrane II nie ma włącznika syntezy klawiszami DIS i REP, po prostu ich nie ma, albo o czymś nie wiem, jak kupowałem auto u gostka napewno działała, właściwie to i sygnał niezapiętych pasów idzie z tego urządzenia, po kilku dniach byłem już posiadaczem tej bryki ale była cisza z głośniczka, okazało się że gościu go wyjął jak i pozostałe 4 od audio :(, w pobliżu wiszą bodajże 3 złącza ale na żadnym nie ma sygnału audio, patrzyłem oscyloskopem żeby czegoś nie uwalić głośnikiem, okazało się później że Clip nie wykrywa w ogóle tego modułu, i teraz kwestia czy do wykrycia przez Clip potrzebny jest podłączony głośnik (wątpię) czy jest gdzieś jakiś bezp, pod kierownicą wszystkie sprawne i kompletne, może ktoś z posiadaczy takowego auta mółby się pofatygować i zobaczyć w jaki sposób podłączony jest głośniczek od syntezy w tym aucie ?
    pozdr
    mateo027
    Level 26  
    Ano wlasnie, ze jest wylacznik :-) jezdze juz druga safrana, w wersji z navi nie ma, a bez navi jest jak pisalem :-) jaka masz wersje, z navi czy bez? Klawisze DIS REP i wylacznik sa nad nawiewami w konsoli srodkowej, obok wyswietlacza od radia (nawet sie podswietlaja jak wlaczysz swiatla) Czysbys ich nie mial?A moze "sprzedajacy" zapozyczyl sobie synteze razem z glosnikiem...?Glosnik jest podlaczony biala dwu pinowa kostka,ktora znajduje sie nad kratkami tegoz glosnika koloru kabli nie pamietam,ale jak chcesz to moge dzis rozkrecic swoja i zobaczyc.
    marco1104
    Level 12  
    Nie mam navi oraz tych przycisków, nie mam wyświetlacza od radia, jest u mnie tylko zegarek-bez termometru, moduł syntezy siedzi pod fotelem, jak chcesz mogę zamieścić foto konsoli
    mateo027
    Level 26  
    A synteze masz pod fotelem na pewno, tak? Syntezy nei bylo tylko w 2.0 RTE, ale wtedy nie bylo kompa ze spalaniem etc. a Ty go masz widze. Sprawdz czy masz na pewno syntezator, jesli tak to trzeba go odbudowac, bo na pewno nie bylo zadnej safrany ph II bez wyswietlacza termometra!
    marco1104
    Level 12  
    sorry padł mi net i nie mogłem pisać
    co masz na myśli z tym odbudowaniem ? czy sygnał nie zapiętych pasów idzie z tego modułu ?
    mateo027
    Level 26  
    To znaczy, ze jak nie masz klawiszow to ktos je sobie pozyczyl. Jak masz modul to kup glosnik oraz ta czesc kokpitu z wlacznikami. Tylko po co mu bylo to zabierac jak zostawil modul?Pasy (gadanie) idzie z modulu,kontrolka nie.
    marco1104
    Level 12  
    to od jakiej wersji Safranki mam ten kokpit?masz GG?
    mateo027
    Level 26  
    gg 5020306
    kokpit masz od I z silnikiem 2.0/2.2 RN
    kriskolo
    Level 12  
    Nie wiem czy temat załatwiony (zamknięty), jeżeli nie ofiaruję swoją pomoc - posiadam tez trochę części - mogę poratować
    milanowski
    Level 1  
    A ja z koleji mam kompletna instalacje tydzien temu kupowalem samochod i syntezator dzialal a po kilkunastu kilometrach zdechl i a ni mru mru od tamtej pory co moze byc przyczyna? Jesli jestescie w stanie pomoc bylbym wdzieczny. arturmilanowski(_at_)o2.pl
    jasiek1978
    Level 2  
    A mi skoleji nie działa Prędkościomierz i nie nalicza kilometrów. Posiadam Renault Safrane 2,2 TD 99r ten model nie posiada czujnika na skrzyni tylko to idzie przez ABS. ABS Działa a licznik nie so moze być przyczyna??
    został juz wymieniony cały licznik - zegary i dalej nie działa