Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

TV LEXUS LS3771PST - nie ma dźwięku, nie ma obrazu

BB95 03 Lut 2006 23:17 933 2
  • #1 03 Lut 2006 23:17
    BB95
    Poziom 14  

    Witam serdecznie. Mój problem jest następujący:

    Telewizor wylądował u Pana w "serwisie" był uszkodzony. W "serwisie" przeleżał miesiąc, jak go odebrałem stwierdziłem, że telewizor może i działa ale nie ma dźwięku. Oddałem telewizor spowrotem do tegoż serwisu i po kilku dniach Pan do mnie zadzwonił, że nie może dostać układu scalonego TA8615N jak już dostarczyłem Panu układ, który z resztą bez problemu kupiłem w sklepie elektronicznym, to po kolejnych kilku dniach stwierdził, że wiedza mu się skończyła. Zauważyłem że wymienił głowicę na jakąś starą. Efekt jest taki:

    - telewizor włącza się
    - widać reakcję na pilota, reaguje dioda
    - nie ma dźwięku
    - nie ma obrazu, nie słychać nawet tego charakterystycznego dźwięku pracującego kineskopu.

    Na płycie są następujące scalaki:
    TA 8659AN
    STV 5345/H
    SAA 5231
    G22XV9509
    TCE2ACU
    LA7555
    TC4053BP
    LA7837
    TDA2611A

    Z góry dziękuję za wszelką pomoc.

    0 2
  • #2 03 Lut 2006 23:40
    CHACA
    Poziom 43  

    Spróbuj podkręcić screen na trafie WN (w prawo).

    Dodano po 9 [minuty]:

    Czy z zasilacza wychodzą jakieś napięcia?

    0
  • #3 04 Lut 2006 09:41
    kryspin
    Poziom 17  

    Mnie się wydaje że będziesz musiał poprosić kogoś lepszym doświadczeniem bo piszesz zbyt ogólnie. A kineskopu raczej nie słychać podczas pracy. Miałeś albo kiepskiego mechanika albo z góry nie dałeś mu motywacji do pracy na przykład mówiąc że naprawa ma być do 20zł.

    0