Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Schemat instalacji ursus C-360

tuningmajster 08 Jul 2008 20:26 455531 106
Wago
    danielo1111
    Level 2  
    Ma ktoś budowę kolumny kierowniczej z c-360??
    Jeśli tak to prosiłbym o jakieś schematy lub fotki
  • Wago
    jakole
    Level 1  
    [quote="krzysiu_WKP"]witam poszukuję instalacji elektrycznej do ursusa c-360 3p

Szczyt lenistwa! Schemat jest na poprzedniej stronie, ale widać i to dl niektórych jest za dużo i przeciąża ich intelektualnie! Totalne lamerstwo! To może na pobudzenie myślenia od razu ostrzeżenie!
    ja tez poszukuje tego schematu moze mi ktoś go wysłac na jakole1(malpa)wp.pl i prosze nie pisac ze jest na poprzedniej stronie bo tam go nie ma. Ale tak to jest jak ktos sie nie zna
    LukasX
    Level 12  
    Dokładnie ja też szukam schematu do 3P ale na pierwszej stronie jest schemat do 360 a to nie to samo , inne są podłączenia do alternatora i do prądnicy.
    debowiec
    Level 11  
    Mam problem z ładownie mojej 60. Ostatnio zakupiłem alternator a do niego regulator i założyłem to. Sprzedający powiedział, że jest to 6 diodowy alternator (rzekomo od poldka) o więc zakupiłem odpowiedni regulator (sklep).
    Po podłączeniu okazuje się, że niby ładuje, tzn. na początku jest ok. 12,7 i rośnie ale po jakimś czasie miernik (elektroniczny) wskazuje skoki napięcia. Ostatni pomiar wskazał doładowanie do 13,9V a następnie oscylacje napięcia w granicach 13,75 - 13,92V.

Może ktoś mi powiedzieć co jest nie tak?? Jest możliwość, że jest to alternator 9 diodowy?
  • Wago
    viper555
    Level 39  
    Po pierwsze w polonezie były 9-co diodowe , po drugie zdarzało się że te regulatory elektroniczne podczas regulacji miały duże skoki napięcia i to regulator wadliwy.P
    debowiec
    Level 11  
    Czyli raczej odpada fakt użycia złego regulatora lecz wadliwego??
    viper555
    Level 39  
    Wymień na inny i 9-cio diodowy.P
    @@Kamil@@
    Level 16  
    sam alternator 6 diodowy nie jest zły.....tylko regulator ...proponuje skombinować sobie zwykły regulator na elektromagnes i ma chodzić a do kontrolki musi być jeszcze przekaźnik który ją odłączy gdy jest ładowanie....
    debowiec
    Level 11  
    Dopiero niedawno znalazłem info na forum, że można odczytać model alternatora na przednim deklu - mam A124N 14V 44A, a więc jednak jest to 9 diodowy.

Dzięki za udzielone odpowiedzi
    piter1405
    Level 2  
    pilnie poszukuje schematu instalacji elektrycznej do URSUSA C-360 3P. jak ktoś ma to prosze o przesłanie na e-mail szymanskipiter(malpa)interia.pl
    @@Kamil@@
    Level 16  
    Czy wy byliście kiedyś w szkole ?? czy nie ?? bo widzę że czytać sie nie umie :!:
    Sobus007
    Level 11  
    podlonczylem nowa instalacje i wszystko smiga jak nalezy lecz jest maly problem. mianowicie po zapaleniu halogenów płonie bezpiecznik niech ktos mi powie jak podlonczyc przekaznik by nie grzala sie instalacja i nie przepalał sie bezpiecznik...
    @@Kamil@@
    Level 16  
    A gdzie ty te masz halogeny ?? znaczy pod jaki bezpiecznik podłączasz ?? a może chodzi o reflektory ?
    Sobus007
    Level 11  
    no.mam.te.halogeny.i.to.4/2.z.przodu.i.2.z.tylu.i.podlaczylem.je.pod.bezpiecznik.swiatel.drogowych.wszystkie.i.po.zapaleniu.przepalal.sie.a.teraz.je.rozdzielilem.2.zostaly.tu.gdzie.byly.a.2.dalem.na.bezpiecznik.od.wycieraczki.i.teraz.jest.lepiej.bo.nie.plonie.bezpiecznik.ale.i.tak.nalezalo.by.chyba.podlaczyc.przekaznik.tylko.jak.?instalacje.podlaczylem.wedlug.schematu.a.do.przekaznikow.nie.mam.bo.rzadko.kto.stosuje.w.60.halogeny.

Dodano po 12 [minuty]:

no.nie.chodzi.o.reflektory.tylko.o.halogeny.sa4.2.z.przodu.i.2.z.tylu.podlaczylem.je.wszystkie.pod/bezpiecznik.swiatel.drogowych.ale.plonal.wic.je.rozdzielilem.2.zostaly.tam.gdzie.byly.2.pozostale.zas.podpialem.do.bezpiecznika.wycieraczki.jest.o.niebo.lwpiej.juz.nie.plonie.ale.chyba.nalerzaloby.zamontowac.przekaznik.tylko.nie.wiem.jak.?bo.instalacjie.podlaczylem.wedlug.schematu.a.do.przekaznikow.nie.moge.znalesc.bo.rzadko.sa.stosowane.w.60-tce.halogeny.
    markiewiczek
    Level 10  
    witam poszukuje schemat do ursus c 330
    ha55555
    Level 1  
    jak sprawdzić czy regulator jest dobry
    EDZIU_ZZ
    Level 1  
    kupilem nowa instalacje i kable sa w otulinach jak je porozmieszczac?. jedna otulina jest czerwona. sccemat mam
    viper555
    Level 39  
    Nie wiem czego oczekujesz przecież widzisz jak instalacja jest zrobiona.
    Składa się z dwóch wiązek tylnych, jednej wiązki gniazdka , wiązki świateł reflektorów rozrusznika i prądnicy sygnału i czujników i instalacji pod licznikami.P
    Sobus007
    Level 11  
    witam .Ja tak sie zapytam troche z dala od tematu ale moze akurat ktos bedzie wiedzial cos na ten temat .mianowicie chodzi tu o bizona ZO56 problem jest z kierowaniem strasznie ciezko sie kieruje .pompa nowa orbitrol tez uszczelniacze na silowniku wymienione i nadal ciezko dlaczego???
    @@Kamil@@
    Level 16  
    proponuje podnieść tył i koła w górę i w tedy zobaczyć jak chodzi...
    Sobus007
    Level 11  
    te kola podnioslem do gory i jest troche lzej ale nadal cierzko odpialem silownik i jedno kolo lata luzniutko a jedno mam problem rekami obrucic to chyba bedzie ta przyczyna postaram sie to usunac i wtedy zobaczymy efekt:D
    Apollo1311
    Level 2  
    powodem ciężkiego skrętu jest za małe ciśnienie oleju w układzie hydraulicznym dzielnik przepływu oleju.
    Mogą być taż zapieczone zwrotnice
    @@Kamil@@
    Level 16  
    Wiecie jak by nie było to zwrotnice od czasu do czasu w sezonie się smaruje a nie tylko siada i jeździ..... :)
    Sobus007
    Level 11  
    o tym ze sie smaruje to wiem tylko ze ten co kupilem od niego ten sprzet to chyba nie wiedzial . a o jakim dzielniku mowicie .
    hrystt
    Level 1  
    Powiedzcie mi - na schemacie przerywacz kierunkowskazów ma 2 wejścia, a ten zakupiony w sklepie - niby do c-360 ma 3 wejścia - jak to podłączyć żeby kierunki zaczęły działać ??

Czy trzeba inny przerywaczi jaki?
    Czy może coś trzeba w instalacji dorobić?
    @@Kamil@@
    Level 16  
    Podłączasz normalnie czyli wykorzystujesz tylko dwa wtyki jeden plus a drugi L albo P i cała filozofia
    barteqqq
    Level 21  
    witam mam duzy problem kupiłem instalacje do 360 założyłem ją i nie mam długich swiateł co to może być przyczyną. Napewno nie stacyjka bo mam 3 nowe i na każdej jest to samo
    leinadzs
    Level 27  
    barteqqq wrote:
    witam mam duzy problem kupiłem instalacje do 360 założyłem ją i nie mam długich swiateł co to może być przyczyną. Napewno nie stacyjka bo mam 3 nowe i na każdej jest to samo

Widocznie cos zrobiłes nie tak. A podłączałeś wg. schematu?
    maniekbd
    Level 1  
    Witam

Podłączyłem wg schematu instalacje w c-360. Brakowało tam kontrolki od kierunkowskazów w zegarze i zostawiłem niepodłączone kabelki. Po sprawdzeniu włąsnie tylko kierunki nie działają. Podłączyłem przerywacz że od bezpieczników idzie do przerywacza na + a z przerywacza na przełącznik z L albo P. Czy kierunki działają tylko z kontrolką?
    barteqqq
    Level 21  
    nie wiem jak tm jest dokładnie ale może być tak że poprzez kontrolkę układ się zamyka i w tym samym czasie gdy kontrolka się zaświeci świecą też kierunki. Jeżeli nie zależy Ci na kontrolce to spróbuj zewrzeć te kabelki (powinno Ci zostać 2 przewody- jeden na + a drugi do masy) i powinno działać. Albo po prosty weź żarówkę taką jaka tam powinna być i jeżeli nie masz oprawki przylutuj te przewody do niej i możesz ją obsadzić na jakimś kleju żeby nie latała pod deską.
    POZDRO

myślę że się na coś przydałem ;):D