Witam,
ahdov wrote: Witam,
mam podobny problem...ściągnąłem program o którym mowa w postach powyżej ale...niestety nic nie mogę zdłubać bo pokazuj mi ze nie znalazł plików dll. Sam program odpala się itd. ale jak już chce zrobić konkretna rzecz to...."Cannot found DLL files". Pomożecie?
pzdr,
Lukasz
pierwsza i zasadnicza sprawa jeśli chce się używać w/w program diagnostyczno-serwisowy od EPSONa - dobrze mi znany i wielokrotnie używany - drukarka
musi być poprawnie zainstalowana w Systemie - podpowiedź: w przypadku już zablokowanej drukarki i zapisanego takiego stanu w jej pamięci EEPROM, nie pozostaje nic innego jak do instalacji sterowników użyć innego egzemplarza identycznego modelu drukarki.
Dlatego też warto wcześniej - przed instalowaniem kolejnego modeli drukarki EPSONa - odinstalować porządnie - najpierw z okna
Drukarki i faxy - wcześniej zainstalowane modele drukarek tej Firmy, łącznie z oczyszczeniem Rejestru, oraz usunięciem zbędnych plików bibliotek dynamicznych - pliki *.DLL - czy sterowników.
Mnogość dostępnych do tego celu - i darmowych - programów zwalnia mnie z podawania nazw ich wszystkich.
Podam tylko jeden program za pomocą którego większość w/w czynności można zrobić, jest to darmowy
Revo Uninstaller w którym należy użyć najbardziej "ostrej" opcji - najniżej położone "oczko" do zafiksowania.
Oczywiście zgadzając się na wszystkie podawane czynności kasujące Program, wpisy z Rejestru, itd.
Zwracam też uwagę, iż do w/w modelu drukarki wieloczynnościowej instalowanych jest - oprócz koniecznych sterowników - kilka programów użytkowych, a które też należy za pomocą w/w
Revo Uninstaller usunąć.
Na koniec warto użyć jeszcze niezależnego programu do usuwania zbędnych plików w folderach systemowych Windows (programy do kasowania nieużywanych aktualnie plików *.DLL, *.SYS, *.DRV, itp.), a na koniec użyć niezależnego programu do oczyszczania i scalania Rejestru.
Po koniecznym po takich zabiegach przeinstalowaniu Systemu instalujemy właściwe do danego modeli drukarki i zgodne do użytego Systemu sterowniki - wystarczy tu tylko ten podstawowy do drukarki - a dostępne na stronach internetowych Firmy EPSON.
Wracając zaś do samego programu diagnostyczno-serwisowego, to zwracam uwagę, iż jest to "ostre" narzędzie, choć niezwykle skuteczne.
Dlatego warto przede wszystkich przeczytać ze zrozumieniem - przetłumaczyć - podawany tam (po uruchomieniu tego programu) opis poleceń i ich skutków użycia.
Nie bez znaczenia jest też kolejność użycia możliwych tam poleceń.
W przypadku zablokowania drukarki - migają jej wszystkie lampki - należy wyłączyć drukarkę, zamknąć program diagnostyczny, przeładować System, włączyć ponownie drukarkę, uruchomić program diagnostyczny i zacząć od nowa.
Na koniec istotna uwaga - należy upewnić się, czy używany program diagnostyczno-serwisowy jest przeznaczony do danej rodziny modeli drukarek EPSON.
Znanych mi jest kilka w/w programów, do wielu rodzin modeli drukarek EPSONa, a wszystkie one mają identyczny wystrój i niekiedy same nie odmówią pracy z niewłaściwym modelem drukarki.
Pozdrawiam