widzialem dzis na radiowozie policyjnym cb zamontowane - czy oni moga - ja wiem ze jest kanal 9 ratunkowy a cb jest radiem obywatelskim myslalem ze tylko moga miec na komendzie (centrali) a nie na radiowozach
Do you prefer the English version of the page elektroda?
No, thank you Send me over thereFredusek wrote:widzialem dzis na radiowozie policyjnym cb zamontowane - czy oni moga - ja wiem ze jest kanal 9 ratunkowy a cb jest radiem obywatelskim myslalem ze tylko moga miec na komendzie (centrali) a nie na radiowozach
Fredusek wrote:widzialem dzis na radiowozie policyjnym cb zamontowane - czy oni moga - ja wiem ze jest kanal 9 ratunkowy a cb jest radiem obywatelskim myslalem ze tylko moga miec na komendzie (centrali) a nie na radiowozach
damiankopacz wrote:Ale ostatnio spotkałem coś bardzo ciekawego bo zgodnie z tą ustawą http://www.urtip.gov.pl/urtip/redir.jsp?place=galleryStats&id=2142 na CB nie trzeba mieć żadnego pozwolenia i tu się zgodze na 100%.
Ale tutaj http://isip.sejm.gov.pl/servlet/Search?todo=open&id=WDU20041691774 rozporządzenie zostaje Uchylone. Zostaje uchylone więc już nie obowiązuje?!?!?! Wraca pozwolenie na CB albo...........................albo nie wiem co. W poniedziałek musze zadzwonić do URTiP-u i spytać się jak oni się do tego ustosunkują! (chyba że sami pierwsi zadzwonią bo znów sąsiadowi telewizor z siatkówką zakłucam:D)
Damian
medicb wrote:Na dobrą sprawę jest to łamanie przepisów! Radio CB jest radiem obywatelskim - cywilnym! Przypominam, że w polsce nadal obowiązuje stary regulamin pasma CB! Nie pamiętam go na pamięć, ale mówi on o tym wyraźnie, służy do rozmów z zachowaniem kultury, nie wolno tego pasma wykorzystywać do celów, reklamowych, zarobkowych i związanych z działalnością, puszczania muzyki itp. W celu ratowania życia ludzkiego nadal obowiązuje kanał dziewiąty "9" i tylko ten kanał może być wykorzystany przez służby profesjonalne w tym policję! W statutach policji nie przewidziano komunikacji w pasmach cywilnych, tylko w pasmach profesjonalnych. Jeżeli ktoś posiada radio CB w radiowozie to raczej łamie przepisy. Można by przy okazji sprawdzić czy posiadany radiotelefon znajduje się na liscie radiotelefonów homologowanych i kto jest jego użytkownikiem? Jeżeli nie to proponuję zapisać numery i przesłać taką informację z zapytaniem do komendy głównej w warszawie lub UKE - byłego URTiPu.
klaudiusz.z wrote:medicb wrote:Na dobrą sprawę jest to łamanie przepisów! Radio CB jest radiem obywatelskim - cywilnym! Przypominam, że w polsce nadal obowiązuje stary regulamin pasma CB! Nie pamiętam go na pamięć, ale mówi on o tym wyraźnie, służy do rozmów z zachowaniem kultury, nie wolno tego pasma wykorzystywać do celów, reklamowych, zarobkowych i związanych z działalnością, puszczania muzyki itp. W celu ratowania życia ludzkiego nadal obowiązuje kanał dziewiąty "9" i tylko ten kanał może być wykorzystany przez służby profesjonalne w tym policję! W statutach policji nie przewidziano komunikacji w pasmach cywilnych, tylko w pasmach profesjonalnych. Jeżeli ktoś posiada radio CB w radiowozie to raczej łamie przepisy. Można by przy okazji sprawdzić czy posiadany radiotelefon znajduje się na liscie radiotelefonów homologowanych i kto jest jego użytkownikiem? Jeżeli nie to proponuję zapisać numery i przesłać taką informację z zapytaniem do komendy głównej w warszawie lub UKE - byłego URTiPu.
a kto im zabroni słuchać?? to raczej nie jest zakazane. co do homologacji, nie sądzę, żeby jej nie posiadali, jeśli mają radio to nowe, a te zazwyczaj mają deklarację zgodności. rejestrować już nic nie trzeba.