Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Kolektor słoneczny z wymiennikiem

d.warek 05 Feb 2006 00:34 15745 9
Buderus
  • Witam kolegów
    Przeglądając forum zauważyłem duże zainteresowanie budową kolektora słonecznego i dlatego postanowiłem przedstawić swoją konstrukcję, którą zbudowałem na działce i wykorzystuję w okresie letnim . Materiały wykorzystane do budowy pochodzą z odzysku co wpłynęło na bardzo niski koszt urządzenia.
    A teraz więcej szczegółów .
    Instalacja składa się z trzech podstawowych elementów : kolektor , zasobnik ciepłej wody, oraz wymiennik.
    Do budowy kolektora wykorzystałem płaszczowy ogrzewacz olejowy. W miejsce wymontowanej spalonej grzałki przykręciłem króciec doprowadzającywodę do dolnego zbiornika kolektora. Do górnego zbiornika przyspawałem identyczny króciec aby podgrzana woda mogła popłynąć do wymiennika.Ponieważ powierzchnia kolektora nie jest duża(0,7x0,7m)rurki doprowadzające wodę zostały wykorzystane jako zawias służący do obrotu kolektora,aby czerpać energię słoneczną w ciągu całego dnia .W miejscu mocowania nóżek byłego olejaka przykręciłem ceownik wygięty z blachy ocynkowanej na którym opierają się szyby przylegające do płaszcza panela. Z obydwu stron oraz na górze założyłem podobne ceuwki aby zamknąć szczelnie całą
    konstrukcję .W tym wykonaniu kolektor może pochłaniać energię słoneczną obustronnie
    Na zasobnik ciepłej wody wykorzystałem pionową 80 litrową termę elektryczną .Zbiornik ten został ułożony w poziomie tak aby rurka doprowadzająca zimną wodę była na samym dole. Przeróbka polegała na zamontowaniu króćca wylotowego w najwyższym punkcie po przeciwnej stronie wlotu.
    Aby nie uszkodzić powłoki antykorozyjnej w zbiorniku otwór o średnicy 22 mm wykonałem przez wiercenie .Następnie zamontowałem króciec
    wykonany z mosiądzu .
    Wymiennik zrobiłem z dwóch odcinków twardej rurki miedzianej o średnicy 15 mm w kształcie litery U, połączonych na jednym końcu za pomocą kształtek hydraulicznych. Podczas lutowania rurki ułożyłem lekko rozbieżnie w kierunku wolnych końcy aby stworzyć odpowiednie spadki potrzebne do poprawnej pracy układu. Następnie przytwierdziłem wymiennik do wcześniej wykonanej kryzy z blachy o grubości 5 mm pocynowanej od strony przylegającej do zbiornika ,za pomocą wytoczonych przejsciówek Tak wykonany wymiennik umieściłem w miejscu wymontowanej grzałki.
    Gotowy zasobnik umieściłem na poddaszu i połączyłem z kolektorem za pomocą rurek pcv o średnicy 20 mm(około 3,5m), które poprowadziłem ze spadkami od najwyższego punktu którym jest naczynie wzbiorcze aby wykorzystać zjawisko grawitacji. Samoistny obieg łatwo sprawdzić dotykając ręką obydwu rurek .bardzo wyrażna różnica temperatur. Z moich obserwacji wynika że ten wymiennik oddałby energię z dużo większego kolektora. Podgrzaną wodę doprowadziłem do kabiny natryskowej i umywalki przez podgrzewacz przepływowy, który załączam w pochmurne dni .Aby przedłużyć żywot mojego stalowego kolektora w tym sezonie zamierzam układ napełnić olejem transformatorowym.
    Myslę że dołączone zdjęcia uzupełnią mój opis.
    Na pewno nie jest to instalacja o wysokiej sprawności ale na moje działkowe potrzeby w zupełności wystarczająca.

Cool? Ranking DIY
    About Author
    d.warek
    Level 11  
    d.warek wrote 5 posts with. Been with us since 2004 year.
  • Buderus
    Popak
    Moderator on vacation ...
    Prowizja!!!
    Zmniejsz ją do zera regulamin!!!

Pozdrawiam
  • Buderus
    d.warek
    Level 11  
    Przepraszam bardzo,ale w wysyłanym poście zaznaczyłem że rezygnuję
    z prowizji.
    Mati 87
    Level 16  
    Zmniejsz rozdzielczość zdjęć i będzie ok :-)
    d.warek
    Level 11  
    Dzięki za radę ,myślałem że wielkość pliku nie ma znaczenia gdy rezygnuję z prowizji.
    d.warek
    Level 11  
    Co do sprawności to trudno mi jest dokładnie określić,poniewaz nie mam
    żadnej skali porównawczej.
    Po pierwsze kolektor zamocowany jest w pionie -promienie słoneczne nie padają prostopadle,po drugie rurki łączące kolektor nie były zaizolowane
    to i tak temperatura wody przekraczała w dni słoneczne 40°C.Sama ciepła woda była za gorąca do kąpieli.
    Latem w dni pochmurne temperatura nie spadała poniżej 20° Temperatura wody zimnej z własnego hydroforu wynosiła 10-12°C ,
    nie wiem jak się ma odległość szyby od powierzchni pochłaniającej
    energię słoneczną ,będę wdzięczny radę.
    Ja polecam taki system ,ponieważ nie ma znaczenia jakim czynnikiem napełniony jest układ pośredni.Chciałbym jeszcze zaznaczyć,że płyn krążący w układzie siłą grawitacji przemieszcza się
    do zbiornika górnego wieloma równoległymi kanalikami.
    W przypadku kolektora zrobionego z wielu metrów cienkiej rurki miedzianej(z odpowiednimi spadkami) każda cząstka płynu musi pokonać całą trasę.Duże opory przepływwu wymuszą założenie pompy obiegowej.
    its_me
    Level 11  
    odległość szyby od powierzchni pochłaniającej zaleca się aby była w zakresie 4-5cm ponieważ przy każdych większych będzie nastąpi konwekcja, co nie jest wskazane ponieważ pojawią się z tego tytułu straty.Tylną część kolektrora izoluje się 5cm watą szklaną a całość obudowuje się dechami bądź sklejkami

Dodano po 59 [sekundy]:

odległość szyby od powierzchni pochłaniającej zaleca się aby była w zakresie 4-5cm ponieważ przy każdych większych odległościach nastąpi konwekcyjna wymiana ciepła, co nie jest wskazane ponieważ pojawią się z tego tytułu straty.Tylną część kolektrora izoluje się 5cm watą szklaną a całość obudowuje się dechami bądź sklejkami
    zbyszq
    Level 18  
    ja mam kolo domu postawiony zwykły stary bolier (chyba 100l) pomalowany na ciemnozielony kolor i do podlewania tunela woda w lecie jest idealna, nigdy nie mierzyłem maksymalnej temperatury, ale wydaje mi się że 45-50 stopni wyciąga
    maizner
    Level 12  
    Witam, prosto i skutecznie jak widać ale działa. Skoro jest to "system solarny" na działke to pewnie miał być możliwie jak najtańszy. Zawsze można jeszcze poeksperymentować z ustawianiem płaszczyzny kolektora aby więcej energii słonecznej zaabsorbować i po przez zastosowanie izolacji zmniejszyć straty ciepła. Przynajmniej nie ma obawy, ze się woda zagotuje. Pozdrawiam