Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Przeróbka mininadajnika FM

Mag100 06 Feb 2006 18:06 3963 13
    Mag100
    Level 2  
    Witam wszystkich,

Złożyłem sobie niedawno zestaw do samodzielnego montażu NORDelektronika NE081 - mininadajnik FM. Działa na przyzwoitym poziomie, transmituje idealnie to co zbiera wlutowany mikrofon elektretowy.
    Oto jego schemat: http://rapidshare.de/files/12683389/schemat.jpg.html

Chciałem przerobić ten układ tak, by transmitował sygnał np. z podłączonej karty dźwiękowej komputera (kablem line-in):

(jesli juz masz pomysł jak to zrobić i raczej zadziała, to nieczytaj dalej tylko napisz odpowiedz)

Na początek wymontowałem mikrofon i zamiast niego dałem sobie wejscie audio, podłączyłem do wyjscia słuchawkowego karty dźwiękowej ściszonej na fulla, i zacząłem powoli podgłaśniać. Nadajnik dalej nadawał czystą nośną, ale na żadnym poziomie sygnału z kompa nie transmitował danych dźwięków. Takie rozwiązanie więc odpadło. Nie poddawałem sie...

Następnie (spójrz na schemat podany wyżej) wymontowałem R4, który zasilałby w normalnych warunkach mikrofon. Reszta tak jak w próbie pierwszej, czyli sygnał audio "+" podany na R3 a "-" na mase. To także niezadziałało, nadal nadajnik daje tylko nośną zupełnie ignorując sygnał z komputera, chociaż próbowałem od najniższej do najwyższej mozliwej głośności karty dźwiękowej.

Pragnę zaznaczyć, iż niespaliłem podczas tych prób żadnego elementu nadajnika, po podłączeniu z powrotem mikrofonu i umieszczeniu na swoim miejscu R4 układ działa jak nowy... Problem z moim komputerem też wykluczam, podłączony do głośników lub słuchawek działa jak trzeba, dodatkowo próbowałem zastąpić komputer zwykłym discmanem, ale oczywiście i tak nadajnik dawał tylko nośną.

Czy ktoś ma wobec tego pomysł jak w ten nadajnik sterować sygnałem audio z karty dźwiękowej, zamiast mikrofonu elektretowego? Błagam, pomóżcie... Wiem że jest coś takiego możliwe, kiedyś miałem nadajnik, który standardowo transmitował audio z kabla, a nie dźwięk z mikrofonu.

Z góry dzięki za każdą pomoc.
    Anonymous
    Anonymous  
    djpeterek
    Level 23  
    Witam
    W załączniku jest alternatywna tego kitu. Co do tego kitu w sumie złożyłem go w 12 sztukach i zawsze miałem jakiś lekki szum nie wiem może mam jakieś kiepskie radio odbiorniki. Powiedzcie czy ten nadajnik łapiecie na jakiś analogowych tunerach starszych czy czymś nowym?
    pozdrawiam
    Mag100
    Level 2  
    Troche mi to pomogło...
    Faktycznie, djpeterek pokazał ciekawy układzik (np. pozwala zarówno na podłączenie mikrofonu, jak i sygnału audio), jednak jak sam zauważył ma w nim szumy, a sama budowa chociaż prosta, to wymaga dwóch tranzystorów, co prawda tanich, ale przy produkcji kilkunastu takich urządzeń da się zauważyć tę kwote.
    Jedno pytanie do Peterka: Gdzie dokładnie i jakie napięcie zapodawać temu nadajnikowi?

Wole więc pozostać przy prezentowanym przeze mnie nadajniczku, ale nadal nurtuje mnie pytanie jak przerobić go na transmisje sygnału audio z kompa/discmana ? Wygląda na to że nikt niepotrafi mi pomóc :( Błagam ludzie, przecież dla kogoś doświadczonego (czyli nie dla mnie) to niejest aż takie trudne (tak mi sie wydaje), a sam sposób rozwiązania takiego problemu przyda się pewnie nie tylko przy nadajnikach FM, ale przy różnych innych mini-wzmacniaczach czy efektach dźwiękowych (modyfikacja głosu, na przykład). Jestem pewien, djpeterek, że wiesz jak to zrobić, bo pewnie chodzi o jeden rezystorek, albo przyłożenie sygnału w inne miejsce, prosze pomóż mi i napisz rozwiązanie.

W odpowiedzi (częściowo) na pytanie DJpeterka: wszelkie moje nadajniki łapałem zarówno na:

- wieży z cyfrowym tunerem - dźwięk fajny, leciutki szum, ciche basowe sprzężenie zwrotne (jak staniesz bliżej) to prawidłowe raczej objawy, dobry sposób na wyznaczenie dokładnej częstotliwości nadajniczka (cyfrowo).

- radiobudziku Grundig za 20zł (lub tańszy może) - beznadziejna sprawa, takie budziki odbierają dobrze tylko super sygnał z komercyjnych stacji (bo do tego są budowane), przy mininadajnikach słysze z takiego radyjka między innymi świsty i drażniące sprzężenie, więcej szumu niż dźwięku, lub też więcej trzasków z przesterowania (jak takie radyjko podgłośnie).

- i coś pośrodku - MiniWieża Thompson za 200-300zł z analogowym tunerem - coś idealnego, pluskwy i słabe nadajniki zawsze łapie na tym sprzęcie, jest płynna regulacja częstotliwości tunera, więc lekkie zmiany częstotliwości w nadajniczku (np. wyczerpująca się bateria) można delikatnie wychwytywać i dostrajać odbiór. Jakość w odsłuchu taka jak przy komercyjnych stacjach (oczywiście będąc w odpowiednim zasięgu), do tego stopnia że nabrałem rodziców że radio Maryja nadaje hiphop. Oczywiście nieda się uniknąć lekkiego brzęczenia (zwłaszcza przy cichym nadawanym dźwięku lub przy puszczeniu nadajnika "na sucho"), ale i tak bez porównania w stosunku do radiobudzika.

Mam nadzieje że pomogłem tym mniej doświadczonym ode mnie w łapaniu sygnału z pluskw i mininadajników. Prosze jednocześnie o pomoc z moim problemem opisanym na początku tego wątku. Dzięki z góry.
    djpeterek
    Level 23  
    Spróbuj zmniejszyć R1 do 47k tak jak na tym schemacie co podałem ja wylutowałem rezystorek R4 zamiast mikrofonu podpiąłem mp3 playerka bo nic innego nie miałem pod ręka a mojego discmana qmpel pożyczył.Wysterowałem go na 75% mocy i pojawił się dźwięk ale strasznie zniekształcony. Tego dźwięku nie da się słuchać strasznie cichy i nie wiadomo co leci. Na dzisiejszy dzień jestem wstanie tylko tyle powiedzieć z moich prób.
    pozdrawiam
    Mag100
    Level 2  
    Strasznie to dziwne że dźwięk jest zniekształcony, jeśli juz cokolwiek było słychać to powinien być to wierny dźwięk, co najwyżej można sie spodziewać że za cichy bądź przesterowany. Bez sensu, taki prosty (z pozoru) problem, a ja niemoge znalezc odpowiedzi od tygodnia... Może zajrzy tu ktoś jeszcze, najlepiej ktoś kto sam budował (projektował) nadajniki/pluskwy/wzmacniacze/miksery i rozjaśni mi umysł.
    Błagam o pomoc w dalszym ciągu :)
    magik128
    Level 22  
    Witam

Niestety na razie nie mogę obejrzeć tego schematu ,ale mam inne wyjście. W podanym przez mnie linku jest uklad bardzo prostego nadajnika.Zbudowany jest na tranzystorze BC548 (tańszego i bardziej popularnego tranzystora nie znajdziesz:) ).Koszt całego urządzenia to nie więcej niż 2zl +płytka. Swego czasu nadawałem z niego muzykę (laptop +ten nadajnik i dipol półfalowy na dachu) Układzik bardzo dobrze się sprawował jako transmiter sygnału z komputera.
    http://web.telia.com/~u85920178/ (dział projects,poddział Transmitters
    circuits,Simple FM mic V4)

Jedyną przeróbka jaka jest wymagana to wywalenie mikrofonu i o ile dobrze pamiętam rezystora 4k7 (najpierw sprawdż z tym rezystorem)
    Kabel do komputera podłączasz zamiast mikrofonu.

Pozdrowienia
    mashgsm
    Level 15  
    sprawdzony schemat mininadajnika znajduję się w ELEKTRONIK Hobby z 1993 roku strona 8. Jakby ktos miał to niech wrzuci. Ja na tym układzie w dawnych czasach nadawałem na UKF stereofoniczne audycje, a schemat zamieszczony przez djpeterek jest bardzo podobny do mojego. Mój zapewniał czystą i czasami lepszą modulację od innych stacji.
    Kiełbasa
    Level 13  
    ja miałem ten sam nadajnik ale teraz go trochę ulepszyłem że ma wejście na discmana i mikrofon został ale zrobiłem oprawkę z zatyczki flamastra
    tumeks
    Level 17  
    kolego możesz mi wytłumaczyć tylko co to jest, jak w shemacie leci np. część na dół ścieżka i układ się urywa?? / myślałem że dużo wiem a jednak się przejechałem o---
    i
    ___ takie coś
    tumeks
    Level 17  
    Arti 245 a co tam pisze na tym kondensatorze?
    Arti245
    Level 11  
    Sa tam 3 kondensatory ceramiczne 102 i 22 i 5/lp.
    tumeks
    Level 17  
    a więc tak 1nF=1000pF
    102-1nF
    22-22pF
    5lp- to się chyba pomyliłeś w symbolice, napisz na gg