Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

radio first 4105 resetowanie pamięci

07 Lut 2006 12:07 1529 2
  • Poziom 2  
    Witam!!!

    Dostałem w spadku radio samochodowe First 4105 - może nie najszczęśliwszy podarunek ale zawsze coś. Radyjko po podłączeniu gra ok. problem pojawia się po wyłączeniu kluczyka w stacyjce. Kasuje wszystkie zaprogramowane stacje. Gdy kluczyk jest w stacyjce ( pozycja ON ) wszystko jest ok, można radio włączać i wyłączać i stacje są pamiętane.
    Do tej pory miałem radio Philipsa i ten efekt nie wystepował. Podłaczenia też powinny być ok. Z kostki z samochodu mam dwa kable odpowiadające za zasilanie (reszta to kable od głośników ). 1 to ( gruby w moim przypadku niebieski ) - zasilanie, 2 to ( brązowy ) - masa. Ten philips był podłączony tak: czerwony ( power 12V+ ) z zółtym ( memory ) podłaczony do tego niebieskiego w kostce. A brązowy ( masa w radiu ) do brązowego w kostce.
    Firsta podłaczyłem tak: czerwony ( ignition - tłum. "zapłon" ) z zółtym ( memory ) do tego niebieskiego w kostce, a czarny ( background ) do brązowego w kostce. Został jeszcze pomarańczowy ale po oznaczeniu - power antena - wydaje mi się że to zasilanie od anteny więc zostawiłem go w spokoju.
    I ta konfiguracja gra i pamięta stacje dopóki nie wyjmnie się kluczyka.
    Co to może być, coś zle podłaczyłem czy może uszkodzone coś w radiu?
    Z góry dzięki za pomoc... pozdrawiam....
  • Pomocny post
    Poziom 32  
    Sprawdz czy na tym niebieskim po wyciągnięciu kluczyka zostaje napięcie - pewnie nie i dlatego ci ginie. Musisz poprowadzić jeden przewód od akumulatora jako nap. podtrzymania pamięci. W philipsie pewnie zapisywało w pamięci nieulotniej i dlatego po wyciągnięciu kluczyka ustawienia zostawały.
  • Pomocny post
    Moderator Radia Samochodowe
    Memory musi być podłączone na stale do +12V , ew. oba kabelki choć wtedy może być większy prąd spoczynkowy. :D Ty masz w samochodzie + który pojawia się dopiero po przekręceniu stacyjki i dlatego radio tak się zachowuje. (Philips pamiętał bo ustawienia miał w pamięci nieulotnej EEPROM , a tu musi być zasilanie na podtrzymanie pamięci). Tak że przełożyć kabelek MEMORY "przed stacyjkę" i powinno być OK