Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

mały prostownik tyrystorowy

adammc 07 Feb 2006 15:00 47307 33
Altium Designer Computer Controls
  • Witam, na prośbe kolegi wykonałem mały prostownik samochodowy, konstrukcja bardzo prosta co wpływa ne jej niezawodność.
    parametry:
    -zasilanie 230V/50Hz
    -moc ciągła 270W
    -maksymalny ciągły prąd wyjściowy 20A
    -praca z akumulatorem 6 lub 12V
    -płynna regulacja prądu ładowania.

Opis:
    -trafo wykonane przez przewninęcie uzwojenia wtórnego transformatora wydobytego z telewizora Rubin ,nawinięte na 2x16VAC
    -prostownik 2 tyrystorowy sterowany
    -obudowa zmniejszona ze starego stabilizatora napiecia.
    -schemat układu projekt własny wena zaczerpnięta na podstawie wielu zrealizowanych podobnych układów.

Koszt;
    -amperonierz zakres 20A elektromagnetyczny - 10zl
    -drobne części typu tranzystory stabilizatory-10zl
    -tyrystory z domowych zasobów
    -trafo z domowych zasobów
    -radiator z domowych zasobów pochodzenie magnetofon szpulowy Aria
    -kable zasilający oraz wyprowadzenia-rozmowa z bratem"czy nie masz przypadkiem?"
    -wyłącznik sieciowy kuzyn przywiózł mi 200 sztuk stosuje do wszystkiego co działa na 230V
    -obudowa po starym stabilizatorze napięcia.
    -łączny czas pracy 6 h

Działanie;
    -zakres regulacji kąta zapłonu od watrtości bliskiej 0 do Π pozwala na rezygnacje z przełącznika 6/12V.
    -próby z obciązeniem prądem 15A przez 3 godziny troche cieple trafo i radiator.
    Pprzebiegi oscyloskopowe przedstawiaja kształt napięcia dla róznych kątów zapłonów tyrystorów przy róznych ustawionych prądach.

Jeżeli kogos interesuje schemat wstawie w nastepnym poście.

Cool? Ranking DIY
    About Author
    adammc

Level 26  
    adammc wrote 1038 posts with rating 87, helped 82 times. Live in city Żabno. Been with us since 2005 year.
  • Altium Designer Computer Controls
    _PREDATOR_

VIP Meritorious for electroda.pl
    No nie powiem. Trafo ZSRR. Długo Ci nie wytrzyma ten wskażnik A, padają.
    No właśnie schemacik i druk, to tak jak byś dał loda przez szybę :P
    adammc

Level 26  
    Hmm zrobiłem juz kilka takich prostowniczków na tych trafach i z 5 jeden sie spalił gdyz właściciel próbował palic na tym prostowniku Żuka
    a prostowniki te przeznaczone są tylko w celu ladowania. Co do spalenia jak sie ten spali to przyznam sie o tym by nikt nie załowal potem podobnej konstrukcji, no ale 15 A przez 3 godziny to dosyc mówi za siebie, bo takim prądem zadko ktoś ładuje samochodowy akumulator
  • Altium Designer Computer Controls
    _PREDATOR_

A te trafo to z Elektrona/ Rubina Color, czy z Elektrona cz-b?. Podaj uzwojenia.
    adammc

Level 26  
    w radzieckich telewizorach były stosowane trafa mocy 220VA 250VA i 270VA w rubinie bylo to najmocniejsze , ja odwijam wszystkie wtórne uzwojenia ąż do pierwotnego aby odróżnic pierwotne od wtórnych wystarczy odwijac wszystko aż do ekranu w postaci folii miedzianej lub aluminiowej ,która oddziela uzwojenia pierwotne od wtórnych .
    na podstawie wczesniejszego pomiaru napiecia na którymkolwiek z uzwojen i zliczenia jego zwojów podczas odwijania wyliczam przekładnie i stąd wiem ile wtórnego nawinąc . dokladnie nie pamietam ale na 12V wychodzi okolo 30 zwoi.
    w załączniku schemat w min częsc sterująca powtarza sie 2 razy ja narysowałem dla tyrystora 2 dla 1 jest taka sama wejscia odwracajace wzmacniaczy połączone są do wsólnego potencjometra.
    transoptory zastosowalem takie po zlotowce za sztuke mogą byc jakiekolwiek byle w części wejścia była jedna swiecaca dioda a nie dwie polaczone na krzyż jak to bywa w transoptorach stosowanych w telefonach stacjonarnych , wlasnie takie przez przypadek kupilem i musialem szeregowo z kazdym dac po diodzie prostowniczej na wejsciu.
    adammc

Level 26  
    widok od strony druku na plytce nie na stabilizatora 7805 gdyz na poczatku trafa sterujace mialy byc zasilane z 10V ale duze ilosci ciepla wydzielajace sie na rezystorach spowodowaly koniecznosc obnizenia napiecia na 5v na plytce nie ma równiez rezystorów 10om szeregowo z bramkami tyrystorów i diod równoległych do tarfek sterujących..
    tarfka wykonane na rdzeniach kubkowych ferrytowych srednicy 20mm uzwojenia po 50 zwojów drutem Φ0.3mm.
    w załaczniku płytka w sprawach niejasnych powinno pomoc zdjecie w pierwszym poscie widac tam elementy i druk.
    liseczq
    Level 21  
    Ja też kiedyś zrobiłem prostownik na ruskim transformatorze. Takie pole magnetyczne wytwarzał na zwarciu, że myślałem, że mi sie obudowa urwie, i trafo ją do siebie przyciągnie :)
    _PREDATOR_

Ja do dziś na takich biznes ładowarek kręcę, choć to nie to, co lata temu, bazary nas wykańczają.
    Urządzonko autor dość ładnie przedstawił i wykonał, natomiast za druk (rysunek) masz u mnie 'pałę', jak to się kiedyś mówiło :P
    adammc

Level 26  
    :D haha co do druku to sie go nie wstydze to jest kartka słuzaca w celu wyznaczenia punktów pod otwory a sama estetyka dla mnie nie ma znaczenia, gdyz o estetyke dbam podczas nanoszenia farby na plytke .
    to zdjecie powyzej nie jest skala 1:1 płytka w zeczywistosci jest malutka widac ile na podstawie rozstawu otrorów pod scalak, ponadto miejsca poszczegulnych elementów żadko podpisuje wartosciami itp bo podczas montarzu zadko zerkam na wzor plytki, czasem tylko na schemat.
    ten prostownik nie miał być ładny tylko funkcjonalny i pewno taki sie okaze , natomiast rozruchu na ruskich trafach nie polecam gdyż te maja nawiniete pierwotne uzwojenia drutem aluminiowym co skutecznie ogranicza mozliwosci ich przeciążania.
    Post ten nie został utworzony w celu jakichkolwiek chwalb chcialem tylko przypomniec o sobie ze nadal cos robie poniewaz dawno nie zaglądałem na forum, ponadto nie chce mi sie juz opisywac subów co przez ten czas powstały bo jest ich tu wiele.:D
    micho a
    Level 35  
    no słowa uznania dla konstruktora tylko że
    -ten wskażnik czy szybko zdechnie sprawdziłem w praktyce .....

mój osobisty niuans to taki że w prostownikach/spawarkach innych urządzeniach dużej mocy powinno sie unikać jakiejkolwiek elektroniki maksymalnie upraszczać .........ja bym dał diody albo mostek 30A z radiatorem i 2-3 żarówki do ograniczania prądu w szeregh z akumulatorem i tyle .........

ale to moje zdanie skoro działa super bezawaryjnie to ok :D

estetytką sie nie przejmuj ja dlatego nic do diy nie daje bo nie chce mi sie słuchać krytyki czemu brzydkie :D:D a sporo tego powstaje w tygodniu :D
    adammc

Level 26  
    Mnie ostatnio przy budowie takich urządzen bierze na pchanie tyrystorów , gdyz posiadam ich koło 40 sztuk ze starego przekształtnika, pewno prosciej zastosowac triaka po stronie pierwotnej ale szczerze szkoda mi tych 5 zlotych na triaka i kolejnych na mostek , bo za taki prostownik biore zaledwie 120 zł :cry: -bo Ci powie jeden taki że w sklepie widzaił po 50 i "ładny byl i malutki i zgrabny ":|
    W przeciwnięstwie do żarówek układ na tyrystorach nie powoduje niepotrzebnego wytracania mocy na cieplo , w opisanym ukladzie przy obciązeniu 20 A teoretycznie na obu tyrystorach wydzieli sie kolo 10W to mało i do chlodzenia wystarczyłby mniejszy radiatir no ale ten co wstawilem swoim kształtem aż prosił sie o takie wykorzystanie .:D
    TheWiktus
    Level 18  
    Takie trafo i "mały" prostownik ja mam takie samo aż się zdziwiłem jak mi dziadek powiedział skąd to ma teraz myślę nad zrobieniem na tym zasilacza :D ale będzie dawało
    Co do elektroniki to ja jestem za kocham wszystko co ma w sobie chociaż prosty stabilizatorek tak więc nawet jak się zepsuje to ja to chętnie naprawię :D
    zbych33
    Level 12  
    A ja się pochwalę że mam zrobiony prostownik zapalarkę z dwóch takich traf złożonych w kupę. Paliłem na tym ciągnik i nic się nie stało bo jest to naszpikowane elektroniką i samo wykrywa moment włączenia zapłonu i rozruchu i wtedy startuje pełną parą aż do momentu odpalenia silnika i wykrycia napięcia ładowania wtedy milknie. Działa super ale w momencie załączenia to bezpieczniki 10 amperowe na wejsciu siadają. Bo w układzie rozruchu jest zmniejszone uzwojenie pierwotne żeby uzyskać większą jeszcze moc.
    adammc

Level 26  
    Te ruskie trafa mają dosyć dobre rdzenie , gożej jest u nich z tymi aluminiowymi uzwojeniami , gdyby to przewinąc na nowo i dać miedź , moze bylo by co z tego .
    dzemik8
    Level 16  
    zobacze jak to działa dzisaj się zabieram do przewijania trafa
    flexovit
    Level 11  
    witam, a ja do swojego podobnego prostownika wstawiłem taki układ...
    mały prostownik tyrystorowy
    dostałem go kiedyś od znajomego, nie wiem skąd pochodzi ani kto jest jego autorem... w każdym razie u mnie sprawuje się wyśmienicie...
    tyrystor TY1 jest monowany jako SMD od strony druku i służy jedynie do wyłączenia prądu bramki tyrystora TY2...
    regulacja prądu do 16A (czyli z powodzeniem można ładować akumulatory o pojemności 160Ah), z sygnalizacją stanu naładowania i automatycznym wyłączeniem...
    wg wymagań gwarancyjnych Centry uznaje się uzyskanie napięcia 16V na zaciskach podczas ładowania (mam taki zapis przed sobą:/), układ ten to umożliwia...
    zasilany z transformatora 100-300VA napięciem 17V...
    jeżeli ktoś będzie chciał wypróbować ten układ i będzie robił obraz płytki w Protelu itp. byłbym wdzięczny za jej udostępnienie...
    mam jeszcze pytanie do teoretyków... chciałbym zasilić ten układ napięciem z trafa 24V jednak trochę słabszym rzędu 63VA (ochronny z szaf sterowniczych)... które elementy musiałbym dobrać by było to możliwe?... odwinięcie zwojów nie wchodzi w grę, młotkiem by się nie dostał:D
    pozdrawiam
    flexovit
    Level 11  
    ja u siebie dostałem taką diodę, więc nie próbowałem wstawiać innej...
    wzk
    Level 19  
    Diody z serii BAP81x składały się z kilku szeregowo połączonych diod. Wykorzystywano w nich zakrzywienie charakterystyki w kierunku przewodzenia do stabilizacji napięcia.
    BAP811 = 2 x 1N4148 = 2 * 0,7V = 1,4V
    BAP812 = 3 x 1N4148 = 3 * 0,7V = 2,1V
    O BAP814 nie słyszałem ale chyba była produkowana dioda o 4 szeregowo połączonych złączach p-n (2,8V).

Źródło: J. Borczyński, P. Dumin, A. Milczewski - Podzespoły elektroniczne. Półprzewodniki. Poradnik
    flexovit
    Level 11  
    z tego co pamiętam, CEMI już ich nie produkuje... wie ktoś może co wstawić w zamian takiej diody??
    joy_pl
    Inną, a raczej kilka, tak jak pisano wyżej dające w sumie taki sam spadek nap.
    Johan93
    Level 16  
    Odgrzewam. Uzwojenie pierwotne zostało z aluminium, a jak jest z wtórnym? Nawijałeś miedzią czy odzyskanymi drutami z alu?
    AndM
    Level 17  
    Witam
    A ten potencjometr 1k40% to o co tu chodzi?
    bmisilo
    Level 19  
    Chciałbym odgrzać temat.
    Chodzi mi właśnie o tą diodę BAP814.Owszem znalazłem do niej datasheeta ale nie wiem co to w ogóle za dioda.U siebie w mieście nie dostałem i szukam zamiennika.Jeśli ktoś wie proszę o podanie.Mam problem z uruchomieniem.
    Kupiłem elementy tylko zamiast KT206 wstawiłem TC106-10, zamiast BTW69 BT151 i zamiast diody BAP814, której nie mogłem nigdzie dostać wstawiłem zwykłą przełączającą.Odpaliłem nic nie wyleciało w powietrze ale nie działa regulacja prądu.
    Podczas kręcenia POT"1" zero reakcji,a podczas kręcenia P1 zmienia się napięcie.Bez obciążenia mam 6.50V ale gdy podłącze akumulator można regulować P1 napięcie.
    piotr32
    Level 14  
    Ta diodka to tak jak ktoś napisał , głównie stabilizacyjna, też widziałem kiedyś że była stosowana do stabilizacji (zrównoważenia) dryftu temperaturowego. Jest to dioda małej mocy więc jeśli połączysz w szereg 4szt innych to zastąpisz jedną taką diodę . Te diodki stabilizowały napięcie "inaczej" niż zener , który był podłączany + do katody a - do anody, napiecie stabilizacji wystepowało na przebitym w ten sposób złączu (w kierunku zaporowym). W tej diodzie stabilizacja występuje na(jak ktoś powiedział na przebiciu złącza w kierunku przewodzenia) kilku złączach połączonych szeregowo i spolaryzowanych w kierunku przewodzenia.
    Anonymous
    Level 1  
    bmisilo
    Level 19  
    Dziękuje Ci za odpowiedź marekzi.Mój układ dalej leżał bo nie wiedziałem co dać za tą diodę jeszcze raz dzięki.