Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

TV Nokia chassis Eurostereo 2B-F Bardzo dziwna usterka

rafi8112 08 Lut 2006 13:43 1320 8
  • #1 08 Lut 2006 13:43
    rafi8112
    Poziom 13  

    Na początku w tym telewizorze po włączeniu go głównym włącznikiem na chwilkę zapalała się dioda i gasła. Wymusiłem działanie przetwornicy poprzez zwarcie kolektora i emitera tranzystora "ON-OFF". Telewizor ruszył zaczął głośno syczeć trafopowielacz i po jakimś czasie uszkadzał się tranzystor kluczujący w przetwornicy i rezystor startowy 5.1 oma. Wymieniłem trafopowielacz na nowy, a dokładnie na HR 7225 i telewizor znów nie chciał ruszyć więc znów ominąłem blokadęi mam o to taki objaw:
    tyrafopowielacz próbkuję, a wczasie tego próbkowania syczy. Dziwne jest to, że napięcia wychodzące z trafopowielacza tj. 26V dla pionu, 220v dla wzmacniaczy końcowych wizji i napięcie żarzenia kineskopu są stabilne i nie pulsują natomiast pulsuje obraz w takt próbkowania trafopowielacza. Problem jest jeszcze taki, że napięcia G2 da się regulować od 80 do 200v co jest o wiele za niski przedział. Odłączyłem cały blok potencjometrów od screena i focusa bezpośrednio od trafa i problem ten sam próbkowanie. Jeszcze wyjąłem podstawkę kineskopu i też to samo. Zauważyłem tyko jedną rzecz, mianowicie gdy odłączyłem napięcie 220V od trafa to cykał po cichu i bez syczenia.
    Proszę was o pomoc bo kończą mi się już pomysły.

    0 8
  • #2 08 Lut 2006 13:50
    chcz
    Poziom 19  

    spróbuj wyjąć przewód WN z kineskopu(ja wkładam do słoika na czas próby-bhp) .Sprawdz mase kineskopu.

    0
  • #3 08 Lut 2006 15:52
    rafi8112
    Poziom 13  

    masa kineskopu jest ok. Ten zabieg co mówisz o kablu WN trochę ryzykowny, myślisz, że to kwestia kineskopu?

    Dodano po 1 [godziny] 43 [minuty]:

    naprawde nie wiecie co może być tego przyczyną ???

    0
  • #4 08 Lut 2006 17:18
    pankracy 2
    Spec od TV

    Witam. Sprawdż elek. w U sys. zasilający układ odchyl. H może częściowo stracił pojemność.

    0
  • #5 08 Lut 2006 17:39
    tele.max
    Poziom 21  

    Nic nie piszesz jak zachowuje się zasilacz na żarówce przy odłączonym trafopowielaczu.

    0
  • #6 08 Lut 2006 23:32
    rafi8112
    Poziom 13  

    żarówka podpięta do +b działa prawidłowo.
    Zapomniałem wspomnieć jeszcze o jednym,a mianowicie telewizor wogóle nie reaguje na pilota ani na klawiaturę lokalną czy to może być uszkodzona pamięć?

    Dodano po 5 [godziny] 41 [minuty]:

    Zrobiłem doświadczenie wyjąłem EEPROM i ominąłem zabezpieczenie w przetwornicy. Telewizor wystartował i wyświetlił tabelę języków do wyboru jednak napięcie G2 znów o wiele zaniskie. Trafopowielacz zaczął normalnie pracować, żadne elementy się nie przegrzewają, jednak obraz ledwo co widoczny, czy to może być wina potencjometru G2 ?

    0
  • #7 09 Lut 2006 10:20
    tele.max
    Poziom 21  

    Jesli ten potencjometr jest oddzielny to odłącz mu masę - czy pojawia się napięcie?

    0
  • #8 09 Lut 2006 10:29
    Mirek Z.
    Moderator

    Te regulatory oczywiście czasem się uszkadzają (zielony nalot wewnątrz + przebicia). Ponadto są jeszcze na płycie elementy dodatkowe przy układzie regulacji.

    0
  • #9 22 Gru 2014 21:55
    rafi8112
    Poziom 13  

    niestety nie pamiętam co było przyczyną ponieważ było to bardzo dawno temu.

    0