Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Gateway FPD-1830 inwerter-tranzystory

Andrzej Ł 08 Lut 2006 18:12 3747 6
  • #1 08 Lut 2006 18:12
    Andrzej Ł
    Poziom 21  

    W inwerterze są cztery tranzystory kluczujące trafa WN o symbolach 4410 i 4425 ,co to za typ ? Obudowa SMD DIP8
    reagują na zimno,wtedy obraz chwilę migocze i wyłącza,na ciepło ok.
    były już przelutowane,nic niepomaga-chcę je wymienic .
    Proszę o info

    0 6
  • #2 09 Lut 2006 06:52
    satgal
    Poziom 40  

    Co się tyczy tranzystorów to znajdziesz dane w internecie dopisując przed cyframi SI raczej są one dobre, szukaj innej przyczyny niesprawności np kondensatorów.

    0
  • Pomocny post
    #3 10 Lut 2006 02:11
    wlserwis
    Poziom 13  

    Tranzystory (to są mosfety 5-7A P i N) są na 100% OK. Wymień baterię elektrolitów (4*100mkF o ile pamiętam) i ruszy. Aha, nie zastępuj ich jednym większym - ten inwerter tego nie lubi ;).

    0
  • #4 10 Lut 2006 09:22
    Andrzej Ł
    Poziom 21  

    ten inwerter był już naprawiany przez jakiś serwis rok temu.tranzystory byłylutowane (poprawiane z. luty) i te cztery elki 100uF /16V(105 st. !!) tez są nowe-czyżby siadły po roku ? Jak podgrzeję miejsca lutowań tranzystorów lutownicą,tak aby sie zrobiły ciepłe ,to wtedy chodzi.Ale spróbuje te elki jeszcze raz wymienić,może dać na wyższe napięcie -25 V?

    0
  • #5 10 Lut 2006 11:39
    wlserwis
    Poziom 13  

    A może puściły przeloty między wierzchnią i spodnią stroną druku? Kiedyś miałem i taki przypadek. Zrobiło się to bodajże gdzieś w pobliżu prawego elka (a może wręcz przy jego końcówkach?), patrząc od strony gniazda zasilającego.

    A elki są oryginalnie na 25V, to inna sprawa.

    Napisz, co zdziałałeś, ok?

    0
  • #6 10 Lut 2006 12:25
    Andrzej Ł
    Poziom 21  

    dobrze,jak się wezmę za niego ,dam znac o efektach

    0
  • #7 28 Lut 2006 14:03
    Andrzej Ł
    Poziom 21  

    Koledzy,mieliście rację!
    Wymiana tranzystorów nic niedała.Dopiero wymiana czterech elektrolitów 100u/16V przyniosła efekt.Tamte były już przez kogoś wymieniane ok. półtora roku temu-wygladają na dobre -ciekawe .One tylko buforują zasilanie 12V ??.Wstawiłem na 35V.Dzięki za pomoc !!

    0