logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Faza i PEN. Ktore z lewej strony a które z prawej strony?

08 Lut 2006 21:21 4740 6
REKLAMA
  • #1 2278036
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #2 2278112
    staszeks
    Poziom 27  
    Ocena: 81
    pewnie nie jest to unormowane,bo chyba do tej pory są sprzedawane podwójne gniazda w których na jednym faza jest z jewej a na drugim z prawej.Chyba jednak logicznym lest że należałoby zastosować jednolitą zasadę i bez znaczenia jest czy faza z lewej czy z prawej byleby jednolicie.
    Kidyś w jakiejś dokumentacji do komputera widziałem rysunek w którym
    właśnie narysowano w gniazdku bolec u góry to faza z lewej.Tak samo (nie wiem na jakiej podstawie) w dokumentacji do jednej ze swoich kas fiskalnych podał ELZAB.Od tej pory jeżeli zdarza mi się podłączać gniazdka elektryczne trzymam się zasady faza z lewej i robię to zawsze
    w ten sam sposób.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 2279102
    igabriel
    Poziom 20  
    Ocena: 60
    nie ma to żadnego znaczenia! ani nie ma na to żadnych norm! w Polsce, jeśli jednak ktoś chce sobie przyjąć jakąś zasadę tak żeby miał tak samo w całym domu to oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie...
    są jednak takie kraje jak np. Japonia, USA,..gdzie ma to znaczenie ale to dlatego że stosowane tam są inne typy gniazd z płaskimi bolcami o różnej szerokości, węższym jest przewód "L", a szerszym przewód "PEN", u nas przewód PEN dochodzi tylko do gniazdka i tu się dzieli na PE i N ( myślę oczywiście o sieci typu TNC), natomiast w systemach dalekowschodnich i USA przewód PEN dochodzi do "wnętrza" odbiornika bez wcześniejszego podziału w gniazdku.
  • REKLAMA
  • #5 2279776
    jony15
    Poziom 25  
    Ocena: 74
    kiedyś nauczyciel wyjasnił mnie dlaczego po lewej stronie jest faza: gdyż lewa ręka jest dalej od serca niż prawa i ponoć prąd napotyka większy opór przy dotknięciu lewą ręką. pozdrawiam
  • #6 2281966
    igabriel
    Poziom 20  
    Ocena: 60
    czytając poprzedni post doszedłem po 38 latach życia że jestem wybrykiem natury bo ja mam serce po lewej stronie :cry:, a tu nauczyciel mówi że od lewej ręki jest dalej do serca niż od prawej.....
    ...a i jeszcze jedno, na szkoleniu z udzielania pierwszej pomocy uczono mnie że ciśnienie tętnicze mierzy się na kończynie która jest najbliżej serca czyli na lewej ręce...ten lekarz to też chyba się nie znał :D
    przepraszam że pisałem nie na temat ale nie mogłem się powstrzymać...
  • #7 2282253
    scrat
    Poziom 11  
    Ocena: 13
    Numeru tej normy nie pamiętam ale na pewno jest, szukac trzeba w unijnych: faza po lewej.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy zasad umieszczania przewodu fazowego (L) i przewodu ochronno-neutralnego (PEN) w gniazdach elektrycznych w układzie sieciowym zerującym (TNC). W Polsce nie ma jednoznacznie ustalonych norm określających, po której stronie gniazdka powinna znajdować się faza, a po której PEN. W praktyce często przyjmuje się zasadę, że faza powinna być po lewej stronie, co wynika z dokumentacji niektórych urządzeń (np. kas fiskalnych ELZAB) oraz rysunków technicznych, jednak jest to raczej konwencja niż wymóg normatywny. W innych krajach, takich jak Japonia czy USA, układ przewodów w gniazdach ma znaczenie ze względu na specyficzne typy wtyczek i różne szerokości bolców, co wymusza określone pozycjonowanie przewodów. W Polsce przewód PEN dochodzi do gniazdka i tam dzieli się na PE i N, więc nie ma takiego wymogu. Warto jednak zachować jednolitość w instalacji dla bezpieczeństwa i porządku. Pojawiły się także anegdotyczne wyjaśnienia dotyczące umiejscowienia fazy po lewej stronie, np. z powodu odległości lewej ręki od serca, jednak nie mają one podstaw technicznych. Jeden z uczestników wskazał, że istnieje norma unijna nakazująca umieszczenie fazy po lewej stronie, choć nie podano jej numeru.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA