Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Dysk SATA 120GB, po wyłączeniu prądu zniknęła partycja systemowa

10 Lut 2006 15:27 974 4
  • Poziom 11  
    Witam
    Mam problem z dyskiem SATA (120GB). Dysk jest podzielony na 2 partycje. Wszystko chodziło ładnie i pięknie już ponad rok. Wczoraj w trakcie wyłączania komputera wyłączyli prąd (zanim komputer się wyłączył) i po ponownym włączeniu okazało się że zniknęła partycja C (systemowa). Partycja D jest widoczna. przy włączniu komputera wyskakuje komunikat że komputer nie może być normalnie uruchomiony i wybór pomiędzy trybami awaryjnymi i normalnym. obojętnie co bym wybrał system jakby chciał się ładować bo wyskakuje logo Windows XP i komputer się restartuje. POMOCY..... Czy idzie jakoś odzyskać dane z zaginionej partycji czy nie mam się już co łudzić i próbować pousuwać partycje i zrobić je od nowa? Dodam tylko że zainstalować od nowa systemu także nie idzie (dochodzi do momentu wyboru czy naprawiać istniejący system czy instalować od nowa) cokolwiek bym nie wybrał wyskakuje błąd sterownika RAID (sterownik ten mam na dyskietce i napewno nie jest on uszkodzony).
    Bardzo proszę pomóżcie :(
  • Poziom 11  
    ok...a czy to byłoby za duże wymaganie z mojej strony gdybym zapytał który z tych programików służy do odzyskiwania utraconych partycji??

    Dodano po 23 [minuty]:

    OK....Już nieważne....poradziłem sobie....SUPER ten zestaw programików...Ogromne dzięki, udało się uratować bardzo ważne dane.
  • Poziom 13  
    dzieki tez mi sie przyda
  • Poziom 11  
    partycja już widoczna...co prawda te narzędzia nie pomogły mi w jej odzyskaniu ale dzięki nim przynajmniej byłem w stanie zobaczyć że dane są tylko nie idzie ich odtworzyć.
    Podłączyłem dysk do innego kompa i uruchomiłem chkdsk z parametrem F. Znalazł jakiś błąd naprawił go i teraz jest ok.