Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Czy ten schemat jest poprawny ??????

raven363 10 Feb 2006 15:34 1958 6
  • #1
    raven363
    Level 14  
    Zmajstrowałem wg niego woltomierz. Wszystko na laminacie ładnie pięknie, ale jest mały problem: jak go podłącze to wyświetlają sie tylko same ósemki. Wobec tego sądzę że schemacik jest wadliwy. Proszę o pomoc.
  • #2
    ImPuLs
    Level 23  
    Sprawdź czy przypadkiem na wyprowadzeniu 'TEST' (pin 37) nie pojawił Ci się stan wysoki (+5V).
    Spróbuj połączyś 'TEST' z masą. Wcześniej jednak sprawdź czy gdzieś nie ma przebicia 'plusa' na to wyprowadzenie.
  • #3
    raven363
    Level 14  
    Niestety nie bardzo rozumiem ostatniego zdania?????? Możesz troszeczkę jaśniej. Z tego co tu napisałeś wynika że może być ICL przebity ???????
    A co ze schematem??????? nie powinno być w nim jakiejś diody zenera ????
  • Helpful post
    #4
    jaglarz
    Level 23  
    ImPuLsowi chodziło że być może masz wejście test zwarte do plusa zasilania. Służy ono do testowania poprawnej pracy wyświetlaczy. Sprawdź czy nie jest do plusa.



    Marek Jaglarz
    www./ja/rozdz.htm
  • #5
    raven363
    Level 14  
    A jak jest to jaki z tego wniosek????? Co mam wtedy robić???????
    Bo jak go pierwszy raz włączałem to te ósemki tak mrugały.
  • #6
    oj
    Level 42  
    No co masz robić , szukać zwarcia

    Trzeba sprawdzić też czy na nodzie 26 jest ujemne napięcie względem masy (-5V).
  • #7
    raven363
    Level 14  
    Taka mała poprawka. W tu zamieszczonym schemacie jest ICL7660 do robienia ujemnego napięcia -5V. Ja go pominąłem i zamiast tego wrzuciłem 2 stabilizatory 7805 i 7905. Oczywiście zasilanie symetryczne.