tomj17 napisał
Zwiększyć można bez problemu, ale i tak ci to nic nie da bo ilość punktów jest przechowywana w głównej bazie
Idjotyczna bzdura wyssana z palca która się przyślniła autorowi tej odpowiedzi, jeślidoprogramujesz mi dowolną ilośc punktów to jesteś dla mnie moim guru !!!
A teraz uzasadnienie ( Jako że sprawe przerabiałem )
Odczytanie danych tj. danych właściciela, nr karty, daty ważności, ilości ptk nie stanowi najmniejszego problemu, i odczytuje się szegowo jak normalne karyt chip
Natomiast dopisanie czego kolwiek jaka kolwiek zmiana ( nie istotne czy imie czy punkty ) wymagaja 8 baytowego klucza !!! wyliczanego na podstawie algorytmu który jest tajny a dostęp do niego to nie ograniczony dostęp do wyszystkich kart vitay, tak samo jest z kartami telefonicznymi i innymi kartami chip nowej technologi ( stare karty z EEPROM'em już praktycznie wyszły z użycia)
A teraz żeby było jaśniej przykład
przykładowy prosty algorytm niech będzie wynik = (wejściowa *2)+2
i chcemy zapisać liczbę 5 na karcie
wraz z nasza liczbę 5 wędruje 12 ( bo 5*2 +2)
karta chip dostaje liczbę 5 i rownież przelicza jeśli algorytmy są zgodne to otrzymuje również 12 i dokonuje zapisu liczby 5
a teraz rzeczywistość algorytm jest złożony i nie odwracalny ( tj za pomocą dużej liczby wyników nie można uzyskac wzoru )
liczba zabezpieczająca to 8 baytów czyli 64 bit (więcej na stronach poświęcownych RSA)
Jeśli wysyłać nasza liczbe 5 i liczby symulujące wynik z algorytmu to jeśli karta nie zablokuje się przy np 1000 próbie to nie starczy nam życia
na sprawdzenia wszystkich kombinacji, a nawet jeśli karta vitay przyjmie naszą liczbę bo tarafiliśmy z kodem zabezp. ( obliczanym z algorytmu ) to i tak nie poznamy algorytmu
Jako zmienne do algorytmu używa się nr ser karty , nr próby odczytu ,dane zapsywane, i ninne liczniki które mają za zadanie utrudnić odgadnięcie algorytmu
Czy komuś się to udało ?
Jeśli masz dużo kasy to możesz taka kartę uchip zdzierać atom po atomie i odczytać struktórę warstwa po warstwie i odczytac program algorytmu, powodzenia