Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

P4 2,4 GHz 512 Ramu Kingstone totalny złom czemu ?

V-brake 11 Lut 2006 08:12 3651 42
  • #1 11 Lut 2006 08:12
    V-brake
    Poziom 13  

    Problem nie wiem w czym tkwi włącza się z 4-6min jak się włączy to od czasu do czasu się przywiesi dlaczego tak jest, format robię już co 2 tygodnie totalna klęska

    Co nie co wiem:
    dysk twardy: WD800 JB 80gb, 7200 obr,8 mb
    ram: 512 kingstone
    procesor: Pentium 4 2,4 Ghz
    karta graficzna: GEFORCE (troszkę lepsza od GEFORCE 4 mx 440)
    pł. główna: nie wiem :((((
    karta dźwiękowa: zintegrowana na płycie
    DVD-RW/CD-CD-RW
    Co może być powodem że tak się „muli” ma tak prawie od nowości 

    Dziękuje za pomoc pozdrawiam
    Mateusz

    0 29
  • #2 11 Lut 2006 08:20
    Hyde911
    Poziom 24  

    a ten komputer ma jakiś zasilacz??
    jaka jest temperatura procesora??

    0
  • #3 11 Lut 2006 08:33
    V-brake
    Poziom 13  

    no racja ;]
    zasilacz ATX 300WATT

    temperatura
    shutdown temp 75 (oC)
    curentsystem temp 33(oC)

    niema pojęcia czy dobrze spisałem te nazwy ;] ale coś czuję że nie
    pozd.

    0
  • #4 11 Lut 2006 09:06
    Micek64
    Poziom 18  

    Te "zwiechy" o których piszesz.. jak one wyglądają? Czy podczas zawieszenia mysz też przestaje sie ruszać? Jak dla mnie wygląda to na dysk... źle działający skutecznie potrafi "zmulić" PC...

    0
  • #5 11 Lut 2006 09:39
    V-brake
    Poziom 13  

    hmm to tak jak przesuwam np. winampa on sie przesuwa jak taki kwadrat czasem się zatrzyma i następnie nagle jest na drugim końcu monitora...


    ja możliwe że dysk WD nie jest najlepszą firmą w dyskach z tego co wiem chociaż może jest też wina po stronie płyty głównej ??

    Dodano po 1 [minuty]:

    * jest możliwe

    sorka za błędy ;DD

    pozdro

    0
  • #6 11 Lut 2006 10:27
    marek216

    Poziom 43  

    CD i HDD masz na jednej taśmie ? jak tak to rozdziel
    sprawdzałeś ram np. memtest'em
    muli sie odrazu po instalacji czy po podłaczeniu internetu ?
    jakie masz aktywne procesy ?
    sterowniki masz aktualne ?
    nie ma przypadkiem konfliktów urzadzeń

    0
  • #7 11 Lut 2006 12:34
    V-brake
    Poziom 13  

    wszystko o co pytasz jest w jak najlepszym porządku :) a co się muli to muli

    thx pozdro ;]

    Dodano po 5 [minuty]:

    Muli się przed podłączeniem do neta , niestety nie wiem co to memtest'em ale chętni pobiorę jak ktoś da link a te proces mam wymienić wszystkie Outlook winamp g-g firefox no dużo jest jeszcze systemowych

    0
  • #8 11 Lut 2006 12:43
    x3rox
    Poziom 20  

    No to je wymień albo daj screna
    A tu masz ten program click

    0
  • #9 11 Lut 2006 13:01
    Hyde911
    Poziom 24  

    ja bym pomierzył jeszcze napięcia na zasilaczu, miernikiem oczywiście

    0
  • #10 11 Lut 2006 13:02
    Sezam_komputerowy
    Poziom 14  

    V-brake, zbadaj sobie dysk programem WinDLG.zip z http://websupport.wdc.com/rd.asp?p=sw3&t=123&...://support.wdc.com/download/windlg/WinDLG.zip Zamieść dwa screeny z SMART. Zobaczę, co z twoim dyskiem. Piszesz, że problemy występują od nowości czyli można śmiało powiedzieć, że problemy może stwarzać zasilacz i lub dysk twardy.
    Przedstaw na forum dla mnie informacje o przerwaniach (Start->Programy->Akcesoria->Narzędzia systemowe->Informacje o systemie) Otwórz obudowę, wyczyść wnętrze z kurzu, przypatrz się wszystkim układą scalonym i kondensatorą. Przy okazji spisz nazwę zasilacza i wartości z BIOS-u temperatur, napięć, ilość obrotów wentylatora z BIOS-u. Myślę, że pomiar napięć miernikiem byłby najwłaściwszy, ale obawima się że elektykiem nie jesteś. :|

    0
  • #11 11 Lut 2006 13:35
    Hyde911
    Poziom 24  

    ja też nie jestem mimo to nie mam z tym problemów

    0
  • #12 11 Lut 2006 15:27
    jankolo
    VIP Zasłużony dla elektroda

    V-brake napisał:
    zasilacz ATX 300WATT

    To zasilacz nie ma żadnej swojej nazwy ani nazwy producenta? Nic? Niech no kolega lepiej się postara!

    0
  • #13 11 Lut 2006 20:50
    -ArtuR-
    Poziom 21  

    wg mnie to moze byc konflikt pl. glowniej i ramu np. ram masz 400MHz a plyta gl jest przystosowana max na 333MHz to moze powodowac zwiechy. tak moj kupmel mial i zaprowadzil kompa do sklepu i wymienili mu ramy na 333MHz i jest wsio ok...
    PS. napisz ile MHz maja twoje ramy

    0
  • #14 12 Lut 2006 13:37
    V-brake
    Poziom 13  

    Witam a więc tak elektrykiem jeszcze nie jestem dopiero się uczę tego zawodu co do miernika mam ale nie jestem w stanie biegać 4 km żeby zrobić pomiary bo komputer jest kolegi który jest bardziej zielony w tych sprawach niż ja  i postanowiłem mu pomóc i wiem że wy mi pomożecie wiec o wszystkie informacje o które prosiliście praktycznie mam :]


    za momencik dorzucę więcej info o które prosiliście

    dzięki za pomoc
    pozdrawiam Mateusz

    0
  • #15 12 Lut 2006 13:38
    V-brake
    Poziom 13  

    coś mi się że chyba wam wcześniej zły dysk podałem sory ale w każdym bądź razie WD

    0
  • #16 12 Lut 2006 13:44
    syriuszblack
    Poziom 22  

    KOLEGO!!! KOLEGO!!! Pierwsze Priomo: co robi tyle programów w procesach?? Ty zdajesz sobie spawę ile taki zasobnik zżera zasobów. Wywal to wszystko z autostartu, Strt->Uruchom->msconfig zakładka uruchamianie, możesz tam spokojnie WSZYSTKO wyłączyć, to pierwsze.
    Drugie Primo, program Aida 32 albo Everest i robisz raport z takiego programu (lepiej everestem) i zamieszczasz go tutaj-będziemy mieli wszelkie info o sprzęcie jakie nam jest potrzebne. I 3 primo czyli jak robisz takie raporty/sreeny jak Ciebie prosilismy to zaloguj sie łaskawie na konto administratora....

    A, jeszcze jedno. Wyłącz sobie kompozycje wizualne na razie, to ci znacznie powino go usprawnić. Przynajmniej do czasu, kiedy rozwiążemy problem.

    0
  • #17 12 Lut 2006 14:04
    V-brake
    Poziom 13  

    na zasilaczu napisane jest MGB 3506 ATX tak mi podał :/
    ram 133mHz


    i teraz nie wiem czy to do pł.głównej czy do procka P4i45E

    Dodano po 5 [minuty]:

    możesz dać link do ściągnięcia tego programu a co do administratora to jak komp się włącza to sam jest tak bez żadnego logowania itp :( a i kompozycje wizualne gdzie to ;] sory za takie głupie pytania ale cóż

    pozdrawiam

    Dodano po 7 [minuty]:

    A póki co muszę się zmywać pogadamy jutro jak wrócę ze szkoły :) czyli ok 18

    dziękuje za cierpliwości i chęci pomocy
    Serdecznie pozdrawaim
    Mateusz W.

    0
  • #18 12 Lut 2006 14:04
    syriuszblack
    Poziom 22  

    Człowieku! RAM 133Mhz ?? Na 100% ?? Jeśli tak towina ramu, nie wiem jaką szyne ma twój p4 ale na pewno powyżej 333, byc może 400Mhz a jak masz ram 133 to się nie dziw! Wymiana ramu na dobry, taki jaki powinien być!

    Może jakoś sie umówimy jako ze mieszkam w miescie obok, moglbys do mnie wpasc z kompem bysmy wsio zobaczyli...nie wiem jeszcze jak z czasem ale takie cos by bylo mozliwe..ew, jak bede wracac ze szkoly ktoregos dnia moglbym zajrzec ale tzrebaby sie umowic

    0
  • #19 12 Lut 2006 14:22
    md
    Poziom 39  

    Szanowni koledzy, zanim zaczniecie zmieniać części komputera, proponuję usunąć wirusy i trojany. Jak na dłoni widać, że w systemie siedzi mssecure.exe, a to zwierzątko nazywa się Backdoor.W32.Robobot. :)
    Najpierw zwalcz robactwo, a potem zabieraj się za remonty komputera.
    Do zwalczania użyj np. Hijackthis, bo z tego, co załączyłeś w obrazkach niewiele można zdziałać.

    0
  • #20 12 Lut 2006 14:29
    syriuszblack
    Poziom 22  

    Najpierw zróbmy hadrware, potem będziemy sie softem bawić...oczywiście format będzie i tak plus winda zainstalowana tak jak byc powinna...ech.. BTW, na admina wchodzisztak:
    Po zalogowaniu do systamu klikasz start->wyloguj->wyloguj potem na ekranie powitalnym dwa razy wcisaksz alt+ctrl+del w okienku zmieniasz nazwę uzytkownika na Administrator jesli podczas instala podałeś hasło to je wpisz i klikasz enter. Jak nie masz hasla/nie wieszczy jest pole haslo zostaw puste.

    0
  • #21 12 Lut 2006 14:36
    md
    Poziom 39  

    Co za brednie? Jakie hardware?!! Napisałem tylko o jednym robalu, ale widać ich więcej, choćby worm W32.Rbot-BJV ukryty za plikiem mssvcc. Takiego świństwa będzie w systemie mnóstwo. Szkoda czasu, bo robactwo rozwija się w najlepsze i im dłużej będzie zwlekał, tym trudniej będzie to usunąć.
    Koniecznie użyj Hijackthis i wklej log z tego programu na forum. Będzie można wtedy coś zdziałać.

    0
  • #22 12 Lut 2006 14:51
    V-brake
    Poziom 13  

    Hijackthis hmmm a może ktoś podac link do gotowej instalki ??;]

    Dodano po 1 [minuty]:

    syriuszblack napisał:
    Człowieku! RAM 133Mhz ?? Na 100% ?? Jeśli tak towina ramu, nie wiem jaką szyne ma twój p4 ale na pewno powyżej 333, byc może 400Mhz a jak masz ram 133 to się nie dziw! Wymiana ramu na dobry, taki jaki powinien być!

    Może jakoś sie umówimy jako ze mieszkam w miescie obok, moglbys do mnie wpasc z komputerem bysmy wsio zobaczyli...nie wiem jeszcze jak z czasem ale takie cos by bylo mozliwe..ew, jak bede wracac ze szkoly ktoregos dnia moglbym zajrzec ale tzrebaby sie umowic


    ja mieszkam w białej rzece do jakiej szkoły chodzisz może raz po drodze byś wpadł masz gadulca ?? moje 2614409
    pozdro

    0
  • #23 12 Lut 2006 14:59
    md
    Poziom 39  

    Przeczytaj sobie ten fragment

    syriuszblack napisał:
    ...oczywiście format będzie i tak plus winda zainstalowana tak jak byc powinna...ech.
    a teraz odpowiedz,
    Ile razy już formatowałeś? I jaki efekt? Tylko lamer na wirusy stosuje format.
    Hijackthis ściągniesz tutaj: http://www.mmdirect.de/downloads/hijackthis_199.zip

    0
  • #24 12 Lut 2006 15:02
    syriuszblack
    Poziom 22  

    Do X LO w Gdyni. Na gadulcu bede wieczorem to cos naskrobie do Ciebie. Trojany i wirusy swoja drogą, ale ram też. Patrz co napisał: ram z szyna 133 na p4 ? To albo ja sienie znam albo cos tu jest nie tak.

    0
  • #25 12 Lut 2006 15:05
    V-brake
    Poziom 13  

    (thx za link !!) jak już napisalem format co 2 tyg już z ponad 15 razy i w odrępie 3-4 miesięcy

    Dodano po 2 [minuty]:

    V-brake napisał:
    (thx za link !!) jak już napisalem format co 2 tyg już z ponad 15 razy i w odrępie 3-4 miesięcy


    sory za ort :]

    0
  • #26 12 Lut 2006 15:12
    md
    Poziom 39  

    syriuszblack napisał:
    ....... ale ram też. Patrz co napisał: ram z szyna 133 na p4 ? To albo ja sienie znam albo cos tu jest nie tak.

    Wybieram pierwszą odpowiedź: Ty się nie znasz. Mamy do czynienia ze starą płytą na chipsecie Intel i845, która współpracuje z pamięciami DDR 266MHz, a wyższe częstotliwości kości ram obsługiwane są na zasadzie (tutaj cytat): "supported by overclocking mode".
    Więcej na stronie: http://www.asrock.com/product/P4i45D+.htm

    0
  • #28 12 Lut 2006 15:25
    md
    Poziom 39  

    A teraaz od nowa, użyj hijackthis i wybierz opcję SAVE LOG. log jest plikiem tekstowym, więc wklej go W CAŁOŚCI na forum ( najpierw zaznaczasz cały tekst i CTRL + C, a potem na forum wklejasz do wiadomości CTRL + V.
    Możesz też na stronie http://www.hijackthis.de/ wkleić ten log do okna tekstowego, a potem nacisnąć przycisk ANALYZE. Otrzymasz wykaz wpisów, które trzeba usunąć.

    0
  • #30 12 Lut 2006 15:40
    syriuszblack
    Poziom 22  

    Cytat:
    Wybieram pierwszą odpowiedź: Ty się nie znasz. Mamy do czynienia ze starą płytą na chipsecie Intel i845, która współpracuje z pamięciami DDR 266MHz, a wyższe częstotliwości kości ram obsługiwane są na zasadzie (tutaj cytat): "supported by overclocking mode".

    mozliwe ze sie nie znam, ale nie słyszałem, żeby kości RAM 133 pracowały na 266 :| Jak dla mnie powinny się one od razu ujarać i tyle. Że kości 266 na 133 pracować mogą to wiem, bo tak ma moj kolega jak razem składaliśmy kompa z części z kilku innych, ale odwrotnie? Chyba jestem niedouczony albo to polacy ten patenet wymyslili.

    śmiem twierdzić, że szybszy ram na wolniejszej szynie wręcz polepsza parametry pracy komputera, ja mam płytę BX-440 B z FSB 100Mhz ale ram mam na 133 i paramatry pracy są ZNACZNIE lepsze. Kiedy testowo wsadziłem 128RAM na PC66 do kompa: efekty identyczne jak u szanownego Kolegi, czyli totalny zmuł kompa.

    0