Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

przebieg niesinusoidalny-zadanie

bartkall 12 Feb 2006 19:43 1954 10
    bartkall
    Level 10  
    witam ma takie zadanie z którym mam problem. Nauczyciel dał na wzór i musimy teraz przebieg narysowac. POMOŻCIE bo mi dziwne wysokości wychodzą. Wzor w zalaczniku

zadanie to na wtorek(14 luty) musze miec zrobione, wiec pomozcie
    bartkall
    Level 10  
    troche nie zabardzo jarze tego w poprzenim poscie, u nas na lekcji wychodzily 4 sinusoidy i tak ma tez wyjsc na tym.
    bartkall
    Level 10  
    trzeba narysowac 4 sinusiody a nie jak napisalem ze wyjda 4 sinusoidy

a i jak dojdziecie do wyniku do napiszcie mi wszystkie rownania jak to obliczyc

w załączniku macie przykład jak to robiliśmy na lekcji
    Krzysiek^21
    Level 13  
    Moze o to chodzi:?: na wykresie sa kolejne funkcje pomnozone przez pi/4 . Wynik koncowy jest roznica pi/2 oraz sum czterech pierwszych funkcji. pozdrawiam
    mrrudzin
    Level 39  
    Quote:

Moze o to chodzi:?:

Wyszło nam dokładnie to samo.
    W załączniku widać jak robiliście prostokąt (widmo przebiegu prostokątnego realizowane za pomocą sumy n harmonicznych). A w pracy domowej masz trójkąt (który powstałby gdyby zsumować nieskończoną liczbę harmonicznych - im więcej harmonicznych tym przebieg bardziej przypomina trójkąt).
    DetiXX
    Level 16  
    Do autora posta: słuchaj, funkcja nie może przyjmować dwóch wartości w jednym punkcie .. to odnośnie tego "4 sinusoidy" - może to są jakieś składowe czy harmoniczne które trzeba dodać .. ale po dodaniu wyjdzie pewnie to, co przedstawił kolega programowo.
    Krzysiek^21
    Level 13  
    wiem ze to samo he;> tylko przedstawilem krok po kroku (powiedzmy ;) )