Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

megane 1,9tdi dziwny zapach w kabinie

DABEK 12 Feb 2006 21:19 2792 5
    DABEK
    Level 15  
    po przejechaniu autem kilku kilometrów i zatrzymaniu się i wyłączeniu auta po jakiś 2 3 minutach gdy je odpalam pojawia się dziwny zapach w aucie ni to spaliny lub ropa trudno okreslic zapach idzie z wentylatora po paru sekundach jest ok i juz nie smierdzi zdaza się to nie zawsze ale dosyc czesto moze ktos sie spotkał z takim czyms
    kooperator
    Level 20  
    Jesli masz ubytki płynu chłodzącego to pewnie masz jakis niewielki wyciek płynu wlasnie w nagrzewnicy i stąd zapach taki dziwny, taki pewnie lekko słodkawy. jesli to to o czym pisze, to nagrzewnica do wymiany lub połączenia przewodów zasilających ją w płyn.
    Pacific TDI
    Level 12  
    Jeśli na włączonym ogrzewaniu jest taki zapach (słodko w buzi bo to trucizna), a na wyłączonym nie ma to czeka Cie wymiana nagrzewnicy ogrzewania. Nie wiem jak w Magane, ale w Escorcie to musiałem deskę rozdzielczą ściągać.
    tajnygelo
    Level 14  
    a ja postawiłbym na spaliny ktore moga sie wydostawać podczas odpalania gdzieś z okolic kolektora i zaciągane są do kabiny przez nadmuch otworz na postoju maske i sprawdz czy podczas odpalania nie wydostaje sie gdzieś dymek może masz nieszczelny układ wydechowy :)
    kooperator
    Level 20  
    DABEK wrote:
    dziwny zapach w aucie ni to spaliny lub ropa trudno okreslic
    Kolego tajnygelo poczytaj dokladnie pierwszy post, poza tym nagrzewnice w renówkach dosc czesto lecą.

Pozdrawiam.
    Mariusz Z.
    Level 19  
    Jest jeszcze prostszy sposób na ewentualnie nieszczelną nagrzewnicę- uszczelniacz w postaci proszku, który wsypujesz do układu chłodzenia. Koszt około 5 zeta, a jeżeli niewielka nieszczelność to napewno pomoże. Do nabycia w najbliższym sklepie moto.