Metoda może i dobra, ale ja bym dał w szereg z tym akumulatorem jakaś żarówka albo rezystor, żeby ograniczyć prąd.
Do you prefer the English version of the page elektroda?
No, thank you Send me over thereAdam16l wrote:mam takie pytanko trochę "off topic" mianowicie czym się róznią ładowarki akumulatorków Ni-Cd od Ni-Mh??
michalgorny wrote:ja mam watpliwosci do do wydajnosci praodwej ukladu lm7805 zastosowanego w w/w projekcie. uklady 78xx maja wydajnosc okolo 1 A - wersje TO^^ do 2 amperow. szybka ladowarka dla ogniw w rozmiarze D pobiera ciagle okolo 2-3A pradu na ogniwo. a zatem daje nam to okolo 8-12A przy 4 ogniwach...a tyle nie ma szns wyciagnac z LM7805.
myzle ze tutaj nieco poniosla fantazja autora... chcial dorze ale nie wyszlo.
.
Adam16l wrote:też wpadłem na to kiedyś żeby wcisnąć tą blaszkę a ogniwo otrzyma sprawność- tak wykonana bateryjka w laptopie działa srednio ok. godziny. Jednak ja nie bawie sie w otwieranie metalowego korpusu- tylko biorę wiertło takie 2-3mm i nakładam jakis walec metalowy tak ze wierci maksymalnie 1 mm czyli akurat tyle zeby zrobic dziurke- w tedy precikiem zakonczonym na okrągło (bez żadnych ostrych krawędzi) wciskam blaszke spowrotem- wyższosć tej metody polega na tym ze mozna naprawic tak baterie laptopową bez potrzeby rozcinania blaszek którymi są płączone w szergu:-) czyli jedyne co trzeba rozebrać to obudowę- odpada zgrzeanie bądz jescze gorsze lutowanie ogniw.
Acha dodam jeszcze ze mozna naprawic tak tylko ogniwa PANASONIC
shg wrote:Ku przestrodze:
http://klaudius.free.fr/lipo.htm
Shogunleszek wrote:Wznawiam temat mam 2x baterie od laptopa Acer Aspire 6935G i po rozebraniu ich mają 3,6V (-,+) nie osiągając mniejszą wartość, a czytałem ten artykuł bo się zainteresowałem nim i doczytałem się że poprzez wciśnięcia pęcherzyka pod stykiem plusowym odzyskuje sprawność tylko że sprawdziłem każde ogniwo i nie ma tego wypchniętego, a bateria nie trzyma za długo. Przyszło mi namyśl że nawet wtedy producenci tworzyli sprzęt który wytrzymywał sporo czasu i by temu przeszkodzić tworzyli chipy które uniemożliwiało dalsze używane danych przedmiotu i tu rodzi się pytanie czy w istocie jest takie coś możliwe z bateriami od laptopów? Niestety nie mam narazie urządzenie do sprawdzenia pojemności baterii, a to mnie gryzie ponieważ do tej pory mam owy laptop i fajnie by było mieć baterie mimo słabej jego mocy dalej jest
laptop przydatny.
damik wrote:Akumulatorki mają mechaniczne zabezpieczenie w przypadku kiedy zostaje nadmiernie przeładowany i ciśnienie gazów wywali tzw kapselek, dzieje się tak gdy elektronika ładująca zawiedzie w jakiś sposób.
To że akumulatorki tracą pojemność z czasem stosowania to jest niestety fakt, elektronika w akumulatorach np. laptopa nie jest tam dla tego by nas oszukiwać co do pojemności ogniw tylko by ładowanie i rozładowanie przebiegało bezpieczniej bo nie wszystkie ogniwa tracą pojemność w tym samym stopniu i tempie po pewnym czasie.
W baterii ogniw wystarczy nawet że jedno ogniwo wykazuje zmniejszoną pojemność to niestety wpływa na pojemność całej baterii i tutaj właśnie przydaje się urządzenie do wyznaczania pojemności pojedynczych ogniw (rozładowywarka zliczająca pojemość ogniwa by wyłapać to najsłabsze czy oszacować ogólną sumaryczną pojemność).
Elektronika po prostu nie dopuszcza do nadmiernego rozładowania czyli uszkodzenia (i w konsekwencji przepolaryzowania) albo przeładowania najgorszego ogniwa w szeregowej sekcji (tzw. balanser).
To tak w znacznym uproszczeniu tematu, są różne rozwiązania i może ktoś wypowie się co do konkretnych rozwiązań
Nie doszukujmy się tutaj teorii spiskowych