damik wrote:@Shogunleszek
Nie jestem pewien czy się poprawnie zrozumieliśmy
Ale chciałem przez to powiedzieć, że bez odpowiedniego sprzętu nie jesteśmy w stanie ocenić poprawnie problemu z baterią akumulatorów, czyli połączonymi ze sobą pojedynczymi akumulatorkami (zwykle szeregowo-równolegle).
Tutaj przydaje się procesorowa ładowarka/rozładowarka akumulatorów oraz często terminal/interface do łączenia się z konkretnymi bateriami w celach diagnostyczno-serwisowych.
Samym multimetrem nie jesteśmy w stanie w pełni poprawnie ocenić kondycji danej bateryjki LiIon/Poli i nie ważne czy ona jest z biedronki czy z głowicy nuklearnej
Zrozumiałem :p, mam często problem z wyrażeniem myśli, tester do ogniw przyjdzie mi z aliexpress nie wiem czy będzie dobry by pokazać dokładności w pojemności każdego ogniwa ale jestem dobrej myśli i zanim przyjdzie to jedynie co mi pozostało to działanie z poprzednich wiadomości jak miało poprawną wartość volt poza płytką to chyba warto spróbować na innej? (nawet jak by działała 10 minut to i tak by był w pewnym sensie sukces).
Edit natrafiłem na artykuł który uświadomił mi że elektronika baterii laptopa też jest zabezpieczania tak jak przypuszczałem pytanie czy moja elektronikę do baterii można też zresetować? Acer Aspire 6935G (nie utrzymując że napisane powyżej ogniwa będą służyć w tej baterii ale dla samego doświadczenia i zmiany innych ogniw).
Resetowanie' elektroniki baterii do laptopów - FAQ