Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Akumulatory Li-Ion (ratowanie)

mipix 29 Jan 2019 07:50 117884 61
Nazwa.pl
    xXshogunXx
    Level 14  
    damik wrote:
    @Shogunleszek

Nie jestem pewien czy się poprawnie zrozumieliśmy
    Ale chciałem przez to powiedzieć, że bez odpowiedniego sprzętu nie jesteśmy w stanie ocenić poprawnie problemu z baterią akumulatorów, czyli połączonymi ze sobą pojedynczymi akumulatorkami (zwykle szeregowo-równolegle).

Tutaj przydaje się procesorowa ładowarka/rozładowarka akumulatorów oraz często terminal/interface do łączenia się z konkretnymi bateriami w celach diagnostyczno-serwisowych.
    Samym multimetrem nie jesteśmy w stanie w pełni poprawnie ocenić kondycji danej bateryjki LiIon/Poli i nie ważne czy ona jest z biedronki czy z głowicy nuklearnej

Zrozumiałem :p, mam często problem z wyrażeniem myśli, tester do ogniw przyjdzie mi z aliexpress nie wiem czy będzie dobry by pokazać dokładności w pojemności każdego ogniwa ale jestem dobrej myśli i zanim przyjdzie to jedynie co mi pozostało to działanie z poprzednich wiadomości jak miało poprawną wartość volt poza płytką to chyba warto spróbować na innej? (nawet jak by działała 10 minut to i tak by był w pewnym sensie sukces).

Edit natrafiłem na artykuł który uświadomił mi że elektronika baterii laptopa też jest zabezpieczania tak jak przypuszczałem pytanie czy moja elektronikę do baterii można też zresetować? Acer Aspire 6935G (nie utrzymując że napisane powyżej ogniwa będą służyć w tej baterii ale dla samego doświadczenia i zmiany innych ogniw).
    Resetowanie' elektroniki baterii do laptopów - FAQ
  • Nazwa.pl
    xXshogunXx
    Level 14  
    Edit
    Wyszło tak jak myślałem kolega przywiózł mi elektronikę od tej wkrętarki i po przełożeniu innych ogniw nie rusza wkrętarką, a same ogniwa z uszkodzonej rzekomo baterii wkrętarki działają po przełożeniu ich do innego zestawu wkrętarki nie wiem jak długo będą działać ale teraz mam pewność że chip rozłączył je w taki sposób żeby kupić inną baterie..