Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Zwrotnica [chyba] 2,5 drożna: jakie to mogą być cewki?

Kyzak 13 Feb 2006 15:32 2381 6
    Kyzak
    Level 13  
    Ze starych obudów wymontowałem zwrotnicę której schemat zamieszczam poniżej. Zwrotnica jest marki IQ a głośniki w kolumnie były marki Nokia. Chciałbym wiedzieć jakie to mogą być cewki [dwie z nich są rdzeniowe] ile wynoszą częstotliwości podziału i czy mam rację że to jest zwrotnica 2,5 drożna. No i ile to może być warte i czy nadaje się na jakąś własną sensowną konstrukcję? Jakie głośniki dobrze by zagrały w tym układzie? Może ktoś ma jakiś gotowy pomysł.
    PANCIO WIŁ
    Level 22  
    Nie da się zrobić dobrze grającego sprzetu na zwrotnicy zaprojektowanej do innego zestawu. Sory...
    Kyzak
    Level 13  
    NIe chodzi mi o przeniesienie calości. Chodzi mi o to na co da się to przerobić i ogólnie interesuje mnie temat takich zwrotnic [2,5] a poza tym najważniejsze pytania zawarłem na początku. Czemu każdy musi czytać posty od końca?
    hebata
    Level 13  
    To mogłaby być zwrotnica 2,5 drożna, po spelnieniu, co najmniej, dwóch warunków:
    1) cewka w obwodzie głośnika basowego ma indukcyjność rzędu 8-15 mH,
    2) zastosowano dwa takie same głośniki w obwodach bass i middle.
    Ze schematu wynika (nie wdając się w obliczenia-brak wartości indukcyjności), że może to być zwrotnica 2,5 drożna, gdyż w części średnotonowej brak filtru górnoprzepustowego dla glośnika middle.
    Podział pomiędzy głośnikami high i middle wykonano za pomocą filtrów o stromości zbocza 18 dB/oktawę (górnoprzepustowy-wysokie) i 12 dB/oktawę (dolnoprzepustowy-średnie). Z wartości pojemności wynika, że częśtotliwość podzialu jest raczej wysoka (można jedynie szacować, że może to być nawet ok. 4-5 kHz), czyli praktycznie można zastosować głośniki o średnicy najwyżej 16-17 cm.
    Warunkiem wykorzystania tej zwrotnicy jest dopasowanie wartości indukcyjności i pojemności do określonej częstotliwości podziału i rodzaju (parametrów) zastosowanych głośników. Nie zawsze z wartości elementów zastosowanych w zwrotnicy można obliczyć właściwą częstotliwość podziału.
    Ma rację PANCIO WIŁ! Nie da się zrobić dobrze grającej nowej kolumny głośnikowej na bazie istniejącej zwrotnicy, wyjętej z kolumny głosnikowej zaprojektowanej do określonego zestawu głośników.
    saczek_xtrm
    Level 18  
    hmm wiesz co ....trudno cokolwiek powiedzieć... jedna z cewek jest spora, ale jak spora? ta na rdzeniu....na rdzeniu zaczynają się chyba od 1,5mH, więc dobrze by było jakbyś podał chociaż średnicę..
    druga cewa to powietrzna (jaka średnica?) max do 1mH tak mi to wygląda ..
    piapia
    Level 24  
    Troche dziwa ta zwrotnica.
    Jezeli oznaczenia głośników są prawidłowe (bas, middle,high) to mi sie nie podoba. Ze Bas ma konrektor impedancji, a nie głosnik dzielacy pasmo z wysokotowym na 2way. Bass jest raczej odciety na tyle nisko aby korektor nie byl potrzebny.
    Kyzak
    Level 13  
    Po pierwsze: wiem że dostosywanie całej kolumny do istniejącej zwrotnicy to pomyłka...

No to tak:
    średniotonówka miala 17cm a bas 22cm i były zbliżone konstrukcyjnie
    a pomyłka co do basu jest raczej mało prawdopodobna bo kolumna miała oddzielne komory i raczej nie mogły być te głośniki podłączone odwrotnie...
    Co do średnic cewek:
    w torze głośnika niskotonowego cewka będzie miala 30mm średnicy uzwojenia
    ta w torze średniawki ma ok 22 [też rdzeniowa - średnica rdzenia: ok 10mm]
    Obie cewki są nawinięte raczej cieńkim drutem [1mm średnicy]

Interesują mnie elementy tej zwrotnicy... [zawsze to oszczędność przy własnej konstrukcji] a tak poprostu zaintereowala mnie ta zwrotka jako całość. Nadal nie wiem jakie wartości mogą mieć te cewki... Myślałem że mają one wartości ściśle związane z pojemnościami kondensatorów.