Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Phillips VW GAMMA 3 oświetlenie radyjka

13 Lut 2006 15:45 1106 4
  • Poziom 2  
    Witam, mam problem z oświetleniem radyjka. Radio na prostowniku podłączone pod kostke ISO ładnie świeci, zaś w aucie niestety zoero. W aucie przewód illumination odpowiadający za podświetlenie jest sprawny. Drugie radio tego samego typu działa. Jak znaleść przyczyne? I co nią może być? Z góry dziekuję...[/b]
  • Poziom 43  
    Podłączanie radia do prostownika do ładowania akumulatorów jest bardzo niebezpieczne dla radia. Z wielu przyczyn a jedną z nich jest jego napięcie (znacznie wyższe niż standardowe napięcie auta 13,8-14,4V) i brak filtracji tętnień zasilania. Możliwe że w ten sposób spaliłeś już żarówki w podświetlaniu lub tranzystory włączające żarówki. To radio sprawne świeci dopiero jak w aucie są włączone swiatła czyli jak dostanie plus od ILL

    SławeK
  • Poziom 2  
    Ok, Ale jesli jest to prostownik o regulowanym napięciu, imiernik wskazuje 11,9V? Zarówki założyłem nowe, przed ich założeniem znalazłem spięcia - czy może to być ew. przyczyną komplikacji?
  • Poziom 43  
    Zbyt trudno zniżyć mi się do Twojego sposobu myślenia. Nie uczyli Cie w szkole co to jest prąd zmienny (nie mylić z przemienny w którym zmienia się napięcie i faza) ? Taki własnie wychodzi z mostka prostowniczego. Jeśli byś go zbuforował akumulatorem to miało by to większy sens. A co to uszkodzenia to jasnowidzem nie jestem i ze szklanej kuli nikt nie wywróży o jakim spięciu piszesz.

    SławeK
  • Poziom 16  
    Prawdopodobnie podświetlanie masz na innym pinie w złączce. Złączka pasować będzie ale funkcje konkretnych pinów niekoniecznie. A z tym prostownikiem to lekko przesadziłeś, miernik może pokazać napięcie uśrednione a szpilki z prostownika mogą mieć i ponad 20V co skutecznie może ubić radyjko.