Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Problem ze wzmacniaczem UITRA WS301S

pawel164 15 Feb 2006 15:36 1374 13
  • #1
    pawel164
    Level 10  
    A mianowicie to problem wyglada tak na jednym z wyjsc na glosnik mam napiecie 60V.Pomozcie !!! Drugie z wyjsc dziala prawidlowo. Co mam z tym zrobic . Z gory dziekuje. powiedzicie jak to mozna naprawic ??
  • #2
    timon125
    Level 24  
    po pierwsze to 60v na wyjściu jest niemożliwe bo ws301 trawiata jest zasilany coś koło ± 30V DC.po drugie spaliłeś końcówke mocy jednego kanału-na 99%.wzasadzie koszt to jakieś 10-20zł w zależności ile padło części.przebadaj tranzystory końcowe,sterujące,zasilanie.poszukaj zwarć i zimnych lutów.
    jak doszło do uszkodzenia?
  • #3
    pawel164
    Level 10  
    No wiesz ja wymienilem końcowke mocy i 2 oporniki drutowe a koncowke mocy mam na tym kanale zepsutum mocniejsza przynajmniej tak mi w sklepie powiedzieli jak je kupowalem
  • #4
    MarcinG
    Level 30  
    Te 60V nie jest możliwe, tym bardziej że druga konćówka mocy działa. Zasilanie jest ±27,5V i więcej na wyjściu nie może być.
    Wymieniłeś tylko tranzystory końcowe (BDP283,4) a pewnie sterujące też są uszkodzone i przez to padły te nowe.
    Zacznij od wylutowania tranzystorów końcowych i sterujących z tego kanału.
  • #5
    pawel164
    Level 10  
    czyli wymienic musze tranzystory koncowe (BDP283,4 aha ja nie mam tych seryjnych tylko kupilem BD911i BD 912 w sklepie powiedzieli ze bedzie pasowalo) i tranzystry sterujace (a mozesz podac ich nazwe bo na tych moich nie pisze :]) bo wymienie na nowe
  • #6
    MarcinG
    Level 30  
    Sterujące to BD137 i BD138. Ściągnij sobie instrukcję serwisową to będziesz miał schemat, listę elementów i wszystkie inne informacje.
  • #7
    pawel164
    Level 10  
    gdzie ta instrukcje moge znaleść?????? możesz podac linka?..dzieki <piwo> :D
  • #9
    ramhac
    Level 16  
    Zgadzam sie z MarcinemG powodem takiego zachowania moga byc te tranzystory sterujace mialem podobnie ale jak wymienilem to wszystko wporzadku jest.
  • #10
    pawel164
    Level 10  
    dzieki za odpowiedzi postaram sie wymienis te tranzystrory i wkrotce napisze czy to poskutkowalo dzieki narka :D:D pozdro
  • #11
    pawel164
    Level 10  
    wymienile uklad sterujacy i koncowke mocy.Napięcia juz nie daje na kanal. Jest takie male w granicach do 0.5V.Tylko jest maly problem bo po wymianie tych tranzystorow wszystko dziala tylko glos trzeszczy napiszcie mi prosze co o tym sadzicie!!! <piwo> POZDRO!!!!
  • #12
    MarcinG
    Level 30  
    Napięcie stałe do ok 0,1V na wyjściu jest do zaakceptowania, 0,5V to trochę za dużo.
    Sprawdziłeś tranzystory w parze różnicowej?
    Po wymianie tranzystorów ustawiłeś prąd spoczynkowy, powinien wynosić ok 20mA.
  • #13
    pawel164
    Level 10  
    A gdzie mam ustawic ten prad spoczynkowy:) ??
  • #14
    MarcinG
    Level 30  
    Prąd spoczynkowy to prąd płynący bez wysterowania przez tranzystory końcowe. Można go zmierzyć włączając amperomierz w obwód zasilania lub mierząc spadek napięcia na rezystorach emiterowych. Jak będziesz miał napięcie i opór tych rezystorów to obliczysz prąd.
    Prąd spczynkowy ustawiasz potencjometrem montażowym na płytce końcówki mocy (R529,530), tak aby spdek napięcia na obu rezystorach emiterowych (R543,545 i R544,546) wynosił ok. 20mV. Uważaj, bo ustawienie za dużego prądu może spowodować uszkodzenie wzmacniacza.