logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wzmacniacz HEXFET EE1/94 – rola rezystorów 0R1 w zasilaczu i na wyjściu

marsel80 15 Lut 2006 19:36 906 3
REKLAMA
  • #1 2306774
    marsel80
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Mam takie pytanko. Czy ktoś mi może wytłumaczyć w jaki sposób działają rezystory w zasialczu, chodzi mi o zasilacz do wzmacniacza mocy na hexfet "Wzmacniacz mocy na HEXFET'ach EE1/94 PL".
    Dodane są przed kondami po dwa równoległe rezystory 0R1, i napisane że ma ograniczać prąd.
    Jaka wartośc prądu będzie otrzymywana z moich obliczeń mała.
    Czy to jest jakiś filtr?
    Dlaczego na wyjściu jest również po parze takich rezystorów?
    Skąd wartość tych rezystorów?
  • REKLAMA
  • #2 2306942
    Unitra153
    Poziom 19  
    Ocena: 45
    Te rezystory zabezpieczeją tranzystory hexfet przad uszkodzeniem.
  • REKLAMA
  • #3 2307045
    jony
    Specjalista elektronik
    Ocena: 881
    Rezystory te potrzebne są do ograniczenia prądu udarowego jaki płynie zaraz po włączeniu wzmacniacza gdy kondensatory w zasilaczu i we wzmacniaczu są puste. Płynie wtedy ogromny prąd zwarcia ograniczony głównie tylko przez rezystancja transformatora. A jeśli zastosujemy transformator toroidalny to on też lubi dąć impuls prądu przy włączeniu go do sieci szczególnie te powyżej 200W. I właśnie rezystory te mająca zadanie ograniczyć ten impuls prądu powstający przy włączeniu zasilacza i chronią diody prostownicze przed zbyt dużym prądem udarowym. Co do filtrujących właściwości to rezystory te z kondensatorami tworzy w stanach ustalonych typowy filtr dolnoprzepustowy RC. A co do wartości tych rezystorów to jest to typowa wartości stosowana do ochrony diod przed prądem udarowym
  • #4 2307202
    marsel80
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    dzęki serdeczne, to wyczeruje temat.
REKLAMA