logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dlaczego D-Link DWL 520+ zrywa połączenie z siecią osiedlową?

MaxFm 16 Lut 2006 08:46 1511 9
REKLAMA
  • #1 2308786
    MaxFm
    Poziom 22  
    Ocena: 5
    Witam.
    Moj problem wyglada następujaco. Podłączyłem sie do sieci osiedlowej (legalnie). Karta d-link dwl 520+, 10m H1000, Yagi 16 dBi. odlagłość ok 5km na czystej powerzchni, Siła sygnału 62%, Jakość 93%. System xp z sp2. Komp widzi siec ale nie moze sie z nią połaczyć. Wczoraj połaczyło na jakies 15 min i wszystko śmigało ok. Potem była klapa. Łączy i rozłącza. Ciekawostką jest to, że po odpaleniu programu Netstumbler komp nawiązuje połaczenie i działa. Jak tylko go wyłacze to sie rozłącza. Co jest grane ????
  • REKLAMA
  • #2 2309149
    asiedem
    Poziom 17  
    skoro po odpaleniu programu Netstumbler komputer nawiązuje połaczenie i działa, to poco go wyłączasz.

ps. mozesz miec za słaba antenę, albo inne sieci wokół są silniejsze i ci zakłocają !, jedyna możliwośc to dać wzmacniacz do anteny, lub lepszą antene!

Dodano po 1 [minuty]:

i jeszcze jedno sila sygnalu musi byc mim pow 80%, to bedzie ok, probuj jeszcze kąt patrzenia zmienić, przesuń w prawo lub w lewo
  • #3 2309334
    ~sojer
    Poziom 27  
    Ocena: 24
    asiedem napisał:
    i jeszcze jedno sila sygnalu musi byc mim pow 80%, to bedzie ok, probuj jeszcze kąt patrzenia zmienić, przesuń w prawo lub w lewo

Prosze nie szerzyć tu herezji, bo później każdy pakuje mocy ile wlezie i się wszyscy dziwią że eter zaphany!
    Ja mam małą antenke 5dBi podpiętą do kompa i wszystko śmiga - siła 35%, jakość 80%.
    Na moje oko to trzeba zmienić ustawienia karty na 1Mbps, bo najprawdopodobniej jest na 11Mbps.
  • REKLAMA
  • #4 2310413
    MaxFm
    Poziom 22  
    Własnie problem w tym ze admin ma ustawione 5,5Mbps, Ap na mikrotiku, kanał 6, filtrowanie po MAC. Netstumbler cały czas pokazuje siłe sygnału ok 62% czasem spadnie o 1% ale nie wiecej. W poblizu jest tylko jedna siec (u sasiada) ale na polaryzacji pionowej i 2 kanale. Kwestia tylko tego połaczenia, systematycznie łaczy na ok 2 sek. i rozłacza i tak w nieskonczonosc. :(
  • #5 2420885
    H3nry
    Poziom 32  
    Ocena: 287
    MaxFm napisał:
    Netstumbler cały czas pokazuje siłe sygnału ok 62% czasem spadnie o 1% ale nie wiecej. :(

Co to za wersja "Netstumbler" :|
  • #6 2421612
    trocse
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 28
    MaxFm napisał:
    Własnie problem w tym ze admin ma ustawione 5,5Mbps, Ap na mikrotiku, kanał 6, filtrowanie po MAC. Netstumbler cały czas pokazuje siłe sygnału ok 62% czasem spadnie o 1% ale nie wiecej. W poblizu jest tylko jedna siec (u sasiada) ale na polaryzacji pionowej i 2 kanale. Kwestia tylko tego połaczenia, systematycznie łaczy na ok 2 sek. i rozłacza i tak w nieskonczonosc. :(

Skad wiesz ze w okolicy jest tylko ta jedna siec? netstumblerem akurat tego nie wykryjesz, trzeba przeskanowac dokladniej eter, polecam chocby kismet, inaczej nie bedziesz wiedzial co i jak a moze cos siedzi nawet na tym samym kanale, i mysle ze taka predkosc na MT przy takim sygnale to zle rozwiazanie moze dlatego wlasnie tak rwie, trzeba robic proby na mniejszych predkosciach
  • REKLAMA
  • #7 2421623
    MaxFm
    Poziom 22  
    Qrde, własnie w masteczku, z którego chce ciagnac owy net jest kilkanascie sieci na róznych kanałach i polaryzacjach :( U mnie jest czysto bo jest tylko moja siec na kilka userow na 2ch i pol. pion. Czyzby to było przyczyna przerywania ??
  • #8 2421637
    trocse
    Jezeli na podstawie netstumblera mowisz ze jest "czysto" to skozystaj jednak z moich porad :)
  • REKLAMA
  • #9 2421726
    MaxFm
    Poziom 22  
    Heh, wszystko ok tyle ze ja nie mam linuxa a kismet chyba go potrzebuje. Moze jakis inny program ??
  • #10 2421753
    trocse
    Sa dystrybucje tzw live z kismetem np z hakin9.pl albo cos sie robie dobrze albo wogole :) z praktyki wiem ze netstubler widzi 2 sieci a w eterze jest ich 5 razy wiecej, jak sa sieci z ukrytym SSID to musisz szukac wsparcia w pozadnych skanerach, sprobuj tych live bez problemu a dziala, sa i inne dystrybucje ale ta ca ja wymienilem typowo sluzy do ... :)

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy przerywającego połączenia z siecią osiedlową przy użyciu karty D-Link DWL-520+ z anteną Yagi 16 dBi na odległość około 5 km. Mimo siły sygnału około 62% i jakości 93%, system Windows XP SP2 łączy się tylko na krótko, a połączenie jest niestabilne. Po uruchomieniu programu Netstumbler połączenie działa, lecz po jego wyłączeniu następuje rozłączenie. Wskazano, że siła sygnału powinna przekraczać 80% dla stabilnej pracy, a zakłócenia od innych sieci mogą powodować problemy. Zalecane jest użycie wzmacniacza antenowego lub lepszej anteny oraz zmiana kąta ustawienia anteny. Sugerowano także obniżenie prędkości transmisji z 11 Mbps do 1 Mbps lub dostosowanie do 5,5 Mbps, zgodnie z konfiguracją AP na Mikrotiku z filtrowaniem MAC i kanałem 6. Użytkownik potwierdził obecność wielu sieci w okolicy, co może powodować interferencje. Netstumbler nie wykrywa wszystkich sieci, dlatego rekomendowano użycie bardziej zaawansowanych narzędzi do analizy widma, takich jak Kismet, dostępnych na dystrybucjach live Linux, co pozwoli lepiej zidentyfikować zakłócenia i ukryte SSID.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA